Uutiset

Miehet

maanantai, 25 syyskuu 2023 09:01

Valmentaja kohtaa pelaajan yksilönä

Arvostele tätä artikkelia
(1 ääni)

RoPS:n miesten edustusjoukkueen päävalmentaja Ville Ulanen tekee työtä koko persoonallaan.  

Ville Ulanen kiinnostui aikoinaan eskariopettajan ammatista, koska häntä kiehtoi ajatus olla mukana matkalla, jossa pienestä päiväkotilaisesta kasvaa koululainen. Valmennusurallaan hän on toiminut vain edustusjoukkueissa, mutta taustasta ollut hyötyä myös nuorten ja aikuisten maailmassa. 

- Koen, että omia vahvuuksiani valmentajana ovat kyky kohdata pelaajat yksilöinä ja ymmärrys pelaajan tekemisen taustalla olevasta kokonaisuudesta. Monet asiat, jotka eivät välttämättä mitenkään liity jalkapalloon, voivat näkyä myös pelikentällä. Yksilön kokonaistilanteen huomioiminen johtaa varmasti parempaan suoriutumiseen myös urheilijana. 

Valmentaja voi tukea pelaajia pelillisten asioiden ulkopuolella vain silloin, kun joukkueessa vallitsee avoin ja luottamuksellinen ilmapiiri.

- Aitoa yhteyttä ei voi luoda käskemällä, pakotetusti tai yksipuolisella ilmoituksella. Luottamus täytyy ansaita ja siihen ei ole olemassa ”hokkuspokkuskeinoja”. Itse olen pitänyt tärkeimpänä periaatteena sitä, että pidän kiinni sanomisistani ja yhteisesti sovituista asioista.

Pelaajan kokonaisvaltainen kohtaaminen korostuu vaikeuksien hetkellä, kuten loukkaantumistilanteissa tai jos peli ei kulje. Omalta pelaajauralta Ulanen muistaa lämmöllä erityisesti yhtä valmentajaa.

- Hänen alaisuudessa pystyin luottamaan siihen, etteivät asiat muutu yhdestä virheestä ja olen arvokas huonommankin pelin jälkeen. Opin tuolloin myös itse nollaamaan epäonnistumisia. Joukkueessa oli hyvin turvallinen ja helppo olla. Toivon, että pystyn itse luomaan valmentamaani joukkueeseen samanlaisen ilmapiirin. 

 

Artikkeli on julkaistu ensimmäisen kerran Rovaniemen Palloseuran Pohjoista Suuntaa lehdessä heinäkuussa 2023.

Syyskuun 25. päivänä vietetään Valmentajan päivää. Päivän ideana on tuoda urheiluvalmentajien arvokasta toimintaa esiin jakamalla kiitoksia sosiaalisessa mediassa ja järjestämällä pieniä yllätyksiä omille valmentajille.

Luettu 1616 kertaa

Tietoa meistä

Rovaniemen Palloseura on Lapin suurin urheiluseura sekä Pohjois-Suomen johtava jalkapalloseura. Edustusjoukkueemme pelaavat Miesten Ykköstä ja Naisten Kakkosta. Toimintamme pohja on yli 1000 junioripelaajassamme, joille haluamme luoda turvallisen harrastusympäristön sekä tavoitteellisille pelaajille selkeän polun aina kansainvälisille kentille saakka.

Ota yhteyttä

Puheenjohtaja
Matti Poikajärvi
  +358 405 388 325
  matti.poikajarvi@rops.fi

Toiminnanjohtaja
Jari Näsman
  +358 505 990 309
  jari.nasman@rops.fi