ROPSKAUPPA.FI                              
lauantai, 03 joulukuu 2022 17:05

Altavastaajan asema ja uudet haasteet motivoivat RoPS:n uutta puheenjohtajaa

Arvostele tätä artikkelia
(13 ääntä)

Rakkaudesta lajiin. Sanonta on ehkä kulunut, mutta Matti Poikajärven kohdalla ehdottomasti tosi. Intohimo jalkapalloon ja seuratyöhön saivat hänet tarttumaan puheenjohtajan tehtävään.

Rovaniemen Palloseuran hyvin tunteva ja johtokunnassa jo aiemmin mukana ollut Matti Poikajärvi alkoi kuluneen syksyn aikana saada runsaasti yhteydenottoja liittyen seuran puheenjohtajan avoimeksi tulevaan tehtävään.

- Pohdin paljon mielessäni sitä, että voinko olla sellainen henkilö, joka herättää vaadittavaa luottamusta jäsenissä, pelaajissa, junioreiden vanhemmissa, faneissa ja yhteistyökumppaneissa, Poikajärvi kertaa kuluneen syksyn mietteitään.  

Seuran syyskokouksessa läsnäolleen jäsenistön reaktioista päätelleen Poikajärvi on juuri sellainen henkilö. Luottamusta herättivät miehen avoimuutta korostava asenne, vahva yrittäjäkokemus ja tuoreeltaan esitetty lupaus hyvään hallintoon pohjautuvan toimintakulttuurin luomisesta.

- Henkilökohtaisessa elämässäni olen tämän syksyn ajan ollut eräänlaisessa taitekohdassa. Väsyin totaalisesti viime talvena ja samoihin aikoihin erosin myös johtokunnasta. Jäin vapaalle perheyrityksemme toimitusjohtajan tehtävästä ja sain aikaa toipua. Kesän ajan harkitsin, haluanko palata toimitusjohtajan tehtävään, ja lopulta päätin jättäytyä yrityksessämme enemmän taustalle. Lisäksi päätin palata opintojen pariin ja aloitin MBA tutkinnon suorittamisen Oulun yliopistossa, Poikajärvi kertoo uusista tuulista.

51-vuotiaan Poikajärven ensimmäinen RoPS:n pelaajalisenssi on vuodelta 1977. Pelaajauran suurin pelillinen saavutus on A-poikien Suomen mestaruus vuonna 1988. Voitot ja mestaruudet eivät kuitenkaan ole suurimpia asioita, mitä laji on hänelle tarjonnut.

- Jalkapallo ja Rovaniemen Palloseura ovat antaneet minulle valtavasti. Vaikka en koskaan pelannut terävimmällä huipulla, sain lajin parista valtavasti elämyksiä ja eväitä elämään. Mihin ikinä olen mennyt tai muuttanut, olen aina päässyt yhteisöihin mukaan jalkapallon avulla. Ymmärrän joukkueurheilun merkityksen lapsille ja nuorille ja heidän kasvulleen.

On vain yksi RoPS

Paitsi jalkapallo lajina, myös RoPS seurana on ollut pitkään osa Poikajärven elämää. Hän kokee, että seura on Rovaniemelle ja sen asukkaille tärkeä.

- RoPSista puhutaan ja se herättää tunteita lähellä ja kaukana, nuorissa ja vanhoissa. Haaveeni on, että matka jatkuu ja suunta kääntyy kohti parempaa.

Poikajärvi on toiminut lähes koko työuransa toimitusjohtajan tehtävissä. Kun päätös niiden tehtävien jättämisestä oli tehty, oli selvää, että tilalle tarvitaan jotain toisenlaista.

- Olin jo päättänyt, että seuraavan asian mihin ryhdyn, täytyy olla jotain aidosti merkityksellistä ja mukavaa. Se on ehdottomasti yksi syy, miksi lähdin tähän. On itse asiassa aika upeaa päästä tekemään töitä oman intohimonsa parissa.

Tuore puheenjohtaja myöntää myös olevansa persoona, joka syttyy altavastaajan roolista ja hankalistakin haasteista. Jo puheenjohtajavalinnan tehneessä syyskokouksessa ääneen lausuttu tavoite luottamuksen palauttamisesta on juuri tällainen haaste.

- Luottamuksen palauttaminen vaatii tekoja ja aikaa. Sen olen liiketoiminnassa oppinut, että luottamus on kaikkein arvokkain pääoma. Lisäksi tarvitaan läpinäkyvyyttä ja avoimuutta, mitä myös vuosikokouksessa johtokunnalta selkeästi jäsenistön toimesta toivottiin.

Poikajärvi korostaa, että vaikka liike-elämästä voi ottaa oppeja seuratoimintaan, on tärkeää ymmärtää miten yhdistykset toimivat.

- Yhdistyksen korkeinta päätäntävaltaa käyttävät sen jäsenet, muun muassa nimittämällä johtokunnan, jonka on työskenneltävä saamansa luottamuksen arvoisesti. Ei ole olemassa seuraa jossakin jäsenten ja toimijoiden yläpuolella, vaan seura olemme me kaikki yhdessä. RoPSin kohdalla tämä tarkoittaa jäsentensä lisäksi myös esimerkiksi junioreiden vanhempia, vaikka kaikki eivät jäseninä yhdistyksessä olisikaan.

Suunnitelmallisuutta, tekoja ja kurinalaisuutta

Vaikka Rovaniemen Palloseura on tuoreelle puheenjohtajalle sydämen asia, arkipäivän tekemisessä hän korostaa realismia ja konkreettisia tekoja. Puheenjohtajaksi valitaan kahdeksi vuodeksi ja jo siinä ajassa on saatava asioita aikaan, vaikka kaikkea ei voi saavuttaa heti.

- Jo 1-2 vuodessa seuran tilannetta on saatava vakaammalle pohjalle ja velkapääomaa täytyy saada sulatettua. Lisäksi samalla täytyy rakentaa pidempää 3-5 vuoden toimintasuunnitelmaa ja visioita vielä sitäkin pidemmälle. Samalla arkea täytyy pystyä elämään niin, että joukkueissa vallitsee työrauha ja niin pelaajat, valmentajat kuin taustahenkilöt voivat keskittyä itse asiaan ja toiminnan kehittämiseen. 

Poikajärvi ymmärtää myös niitä kannattajia, jotka odottavat edustusjoukkueiden nousua korkeammille sarjatasoille. Tärkeimpänä hän näkee kuitenkin junioritoiminnan laadukkuuden varmistamisen.

- Pitkäjänteinen laadukas junioritoiminta tuottaa myös uusia huippupelaajia, joiden avulla polku Veikkausliigaan ja Kansalliseen liigaan on mahdollista jollakin aikavälillä kulkea. Kahdessa vuodessa se tuskin on mahdollista, mutta toki sekin saa tapahtua, jos on tapahtuakseen. Eihän kukaan urheilullista menestystä vastusta, mutta riskillä sitä ei lähdetä hakemaan.  

Puheenjohtajavalinnasta on alle viikko aikaa ja työ on lähtenyt käyntiin ihmisten kanssa keskustelemalla. Johtokunnan työ käynnistyy ensi viikolla.

- Ihan aluksi varmistetaan, että kaikilla on yhteinen ymmärrys kokonaistilanteesta. Sen jälkeen listataan mitä asioita pitää tehdä, missä järjestyksessä, millä aikataululla ja miten vastuut jaetaan. Sen jälkeen vielä seurataan, että suunnitelmat toimeenpannaan kurinalaisesti. 

Kaksi tärkeää teemaa, joita Poikajärvi haluaa korostaa seuran tulevassa toiminnassa ovat yhteisöllisyys ja osallisuus.

- Uskon aidosti, että olemme asian äärellä, joka on merkityksellinen monille ihmisille. Haluan varmistaa, että jokaiselle mukaan haluavalle löytyy itselle sopiva tapa osallistua ja olla mukana tällä matkalla.

Luettu 2423 kertaa

Tietoa meistä

Rovaniemen Palloseura on Lapin suurin urheiluseura sekä Pohjois-Suomen johtava jalkapalloseura. Edustusjoukkueemme pelaavat Kakkosta sekä miehissä että naisissa. Naisten kakkosjoukkue pelaa Naisten Kolmosessa. Toimintamme pohja on yli 1000 junioripelaajassamme, joille haluamme luoda turvallisen harrastusympäristön sekä tavoitteellisille pelaajille selkeän polun aina kansainvälisille kentille saakka.

Ota yhteyttä

Puheenjohtaja
Matti Poikajärvi
+358 405 388 325
matti.poikajarvi@rops.fi

Toiminnanjohtaja
Jari Näsman
jari.nasman@rops.fi
+358 505 990 309