ROPSKAUPPA.FI                              
tiistai, 17 touko 2022 14:41

RoPS:n soveltava jalkapallo kuudessa vuodessa ideasta menestystarinaksi

Arvostele tätä artikkelia
(8 ääntä)
Kuvassa vasemmalta päävalmentaja Sirpa Oiva, Julia Niska, Melina Mäkimartti ja joukkuuenjohtaja Jarmo Harju. Kuvassa vasemmalta päävalmentaja Sirpa Oiva, Julia Niska, Melina Mäkimartti ja joukkuuenjohtaja Jarmo Harju.

Rovaniemen Palloseuran soveltavan jalkapallon ryhmien toiminta käynnistyi kuusi vuotta sitten kahdeksan pelaajan voimin. Tällä hetkellä kahdessa ryhmässä liikkuu ympärivuotisesti yli 40 pelaajaa, joista kahdella on tulevana kesänä edessä upea edustustehtävä kansainvälisillä kentillä.

- Meidän toiminta koostuu monesta asiasta. Monille osallistujille toiminnan sosiaalinen ulottuvuus on vähintään yhtä tärkeä kuin itse jalkapallo. Usein treenit alkavatkin kavereiden halaamisella ja vasta sen jälkeen aletaan keskittyä futikseen, kuvaavat joukkueenjohtaja Jarmo Harju sekä päävalmentaja Sirpa Oiva RoPS:n soveltavan jalkapallon toimintaideaa.

Toiminta on jaettu kahteen ryhmään, pienemmät ja vähemmän liikkuvat sekä isommat ja enemmän liikkuvat. Osallistujien ikäjakauma on suuri, 6-vuotiaasta yli 50-vuotiaisiin. Kerran viikossa järjestetään lajitreenit ja lisäksi sunnuntaisin kokoonnutaan perheryhmään, jossa mukana voivat olla myös vanhemmat ja sisarukset. Erityisiä tapahtumia ovat myös RoPS:n edustusjoukkueiden vierailut ryhmien harjoituksissa, jotka tsemppaavat pelaajia pitkän aikaa. Tsemppihenki toimii myös molempiin suuntiin. Soveltavan ryhmän pelaajat saavat aina kausikortit edustusjoukkueiden peleihin ja tuki on taattu. Aurinkokatsomon vakipaikalta on kannustuksen kerrottu kantautuvan aina pääkatsomon ylimmille lehtereille asti.

Oivan ja Harjun panos soveltavan jalkapallon kehittämiseen Rovaniemellä on ollut merkittävä. Toiminta käynnistettiin RoPS:ssa vuoden 2016 tammikuussa Oivan aloitteesta. Oman pojan tilanne toimi motivaattorina ja hän lähti keräämään muiden paikkakuntien kokemuksia toiminnan käynnistämisestä.

- Kävimme hyviä ja tärkeitä keskusteluja seuran johdon ja Rovaniemen kaupungin liikuntatoimen kanssa ja toiminta pyöräytettiin käyntiin kahdeksan pelaajan toimin. Alle puolessa vuodessa pelaajamäärä tuplaantui ja nyt osallistujamäärä on vakiintunut yli neljäänkymmeneen.

Toiveissa lisää pelejä

Niin pelaajille kuin valmentajille vuoden kohokohtia ovat perinteiset turnaukset Oulun Luovi Cup ja Kokkola Cup. Lapin muissa jalkapalloseuroissa soveltavaa toimintaa on suhteellisen vähän tai se on sen verran pienimuotoista, että Lapin alueella yhteisten pelien järjestäminen on haastavaa.

- Hiljattain päästiin järjestämään ystävyysottelu Keminmaan Pallon kanssa. Toivottavasti pääsemme jatkossakin lisäämään yhteistyötä kohtuullisen matkan päässä sijaitsevan joukkueen kanssa, Harju toteaa.

- Valmennuksen haaveena olisi päästä osallistumaan SM-turnauksiin, mutta toistaiseksi resurssit eivät ole riittäneet Etelä-Suomessa järjestettäviin tapahtumiin. Toivottavasti tulevaisuudessa edes toinen osaturnaus saataisiin Pohjois-Suomeen, Oiva jatkaa.

Joukkueen peliesitykset turnauksissa ovat parantuneet vuosi vuodelta.

- Ensimmäisessä Luovi Cupissa hävisimme kaikki ottelut isoin numeroin ja vasta paluumatkan hampurilaiset nostivat suupielet ylöspäin. Seuraavan vuoden Kokkola Cupissa juhlimme ensimmäistä voittoa ja siitä vuoden päästä voitimme jo kaikki pelaamamme ottelut, Oiva muistelee.

Menestyksen taustalla on valmentajan näkemyksen mukaan ennakkoluuloton asenne harjoitteluun.

- Moni voi ajatella, että soveltavassa ryhmässä ei voi tehdä sitä tai tätä, mutta me lähdemme siitä, että kaikkea voidaan tehdä – soveltaen. Omat silmäni avautuvat koko ajan enemmän sille, mihin kaikkeen pystymme.

Kesän huipennuksena Göteborgin kansainvälinen turnaus

Pitkäjänteisen työn huipennus koetaan tulevana kesänä, kun joukkueen kaksi pelaajaa Julia Niska ja Melina Mäkimartti ovat mukana Suomen kisajoukkueessa Gothia Special Olympics Trophy turnauksessa Ruotsin Göteborgissa 17.–23. heinäkuuta.

- Olen innoissani, ja myös hieman kauhuissani, myöntää Mäkimartti. Myös Niska kertoo odottavansa uutta kokemusta jännittynein mielin.

- Erityisen jännittävän reissusta tekee se, että mukana ei ole omia vanhempia tai tuttuja valmentajia, vaan joukkueen valmennus- ja taustaryhmä tulee muualta. 

- Kisajoukkueen muut pelaajat ovat kuitenkin onneksi tuttuja aiemmilta Pajulahden leireiltä, Mäkimartti jatkaa.

Valmentaja ja joukkueenjohtaja ovat silminnähden ylpeitä suojateistaan.

- Joukkueen matka tähän asti on ollut kokonaisuudessaan melkoinen menestystarina, mutta toki Melinan ja Julian valinta tähän joukkueeseen on huikea juttu. Meidän pelaajat ensimmäistä kertaa Euroopan kartalle!

Vaikka nyt keskitytään tulevaan kesään ja Mäkimartin ja Niskan osalta erityisesti Göteborgin turnaukseen, on sekä valmennuksen että pelaajien keskuudessa pantu merkille, että seuraavat Special Olympics -kesäkisat järjestetään ensi vuonna kesäkuussa 2023 Saksan Berliinissä.

- Kai sen uskaltaisi ääneen sanoa, että siinä on sitten se seuraava tavoite, toteaa Oiva kaikkien puolesta.

 

Luettu 1731 kertaa

Tietoa meistä

Rovaniemen Palloseura on Lapin suurin urheiluseura sekä Pohjois-Suomen johtava jalkapalloseura. Edustusjoukkueemme pelaavat Kakkosta sekä miehissä että naisissa. Naisten kakkosjoukkue pelaa Naisten Kolmosessa. Toimintamme pohja on yli 1000 junioripelaajassamme, joille haluamme luoda turvallisen harrastusympäristön sekä tavoitteellisille pelaajille selkeän polun aina kansainvälisille kentille saakka.

Ota yhteyttä

Puheenjohtaja
Matti Poikajärvi
+358 405 388 325
matti.poikajarvi@rops.fi

Toiminnanjohtaja
Jari Näsman
jari.nasman@rops.fi
+358 505 990 309