ROPSKAUPPA.FI                              
keskiviikko, 27 touko 2020 15:26

Rovaniemeläisen urheilun suurmies Allan Pietilä täyttää tänään 90 vuotta – Rovaniemen Palloseura onnittelee.

Kirjoittanut
Arvostele tätä artikkelia
(3 ääntä)
Rovaniemeläisen urheilun suurmies Allan Pietilä täyttää tänään 90 vuotta – Rovaniemen Palloseura onnittelee. Kuva: Lapin Urheiluopisto

Ilman Allan Pietilää olisi hyvinkin mahdollista, että Rovaniemellä ei olisi Lapin Urheiluopistoa eikä Rovaniemen Palloseuraa. Pietilä on kiistatta yksi merkittävimpiä rovaniemeläisiä urheiluvaikuttajia.

Tänään Oulussa yhdeksänkymppisiään viettävä Allan Pietilä on edelleen pirteä. Ainoastaan korona-aika on tänä keväänä rajannut vapaa-ajan mahdollisuuksia.

Pietilä muistelee mielellään aikaansa Rovaniemellä. Hän oli merkittävä paikallinen urheiluvaikuttaja viisikymmenluvun lopulta aina eläkepäiviinsä saakka.

Pietilä oli Lapin Urheiluopiston ensimmäinen rehtori perustamisvuodesta 1973 vuoteen 1994. RoPS:ssa hän toimi puheenjohtajana ja myöhemmin varapuheenjohtajana vuodesta 1974 vuoteen 1985.

Muita toimia ovat olleet mm. Palloliiton liittohallituksen jäsenyys sekä kunnallistasolla kaksikymmentä vuotta kaupungin valtuustossa ja kymmenen vuotta kaupungin hallituksessa.

Ansioluettelo on pitkä, mutta silti Allan Pietilän lämpimimmät muistot taitavat ajoittua hänen ensimmäisille Rovaniemen vuosilleen, jolloin hän toimi vastaperustetun Yhteiskoulun rehtorina sekä liikunnanopettajana.

Pietilän mukana koulu voitti oppikoulujen SM-turnauksen kahdesti vuosina 1966 ja 1968. Lisäksi kertaalleen tuli hopeaa ja kerran pronssia.

- Kymmenen vuoden ajan olimme lähes aina mukana SM-turnauksen mitalikamppailuissa, Pietilä muistelee.

- Siitä ajasta muodostui erittäin mielenkiintoinen ja miellyttävä kokemus. Meillä oli paljon hyviä palloilupoikia. Tietenkin RoPS oli siihen suuri syypää myös. Kyllähän he olivat kaikki RoPS:n pelaajia.

Yhteiskoulun ajoilta Pietilän oppilaina jalkapallotaitojaan ovat hioneet mm. Pentti ja Jouko Kiistala sekä Juuso ja Matti Helin. Myös Suomen A-maajoukkueen pitkäaikainen päävalmentaja Martti Kuusela oli Allan Pietilän oppilaita.

RoPS:n ja Lapin Urheiluopiston johtoon

Vuonna 1973 Rovaniemelle oli vireillä suurhanke eli Lapin Urheiluopiston uuden päärakennuksen rakentaminen. Pietilän mukaan hänet puoliksi painostettiin hankkeeseen, mutta tehtävä vaikutti liian mielenkiintoiselta, jotta siitä olisi voinut kieltäytyä.

Pian kävi ilmi, että Urheiluopistohanke oli pahoissa taloudellisissa vaikeuksissa, ja velkaa oli lopulta kymmeniä miljoonia. Pietilän ohjaamana vaikeudet kuitenkin selätettiin. Lapin Urheiluopiston päärakennus valmistui vuonna 1976, ja tänään koko alue on merkittävä valtakunnallinen valmennuskeskus sekä yksi Rovaniemen ylpeyksistä.

Pelastusoperaatioon Pietilä joutui myös vuonna 1974, kun häntä pyydettiin mukaan Rovaniemen Palloseuran puheenjohtajaksi. RoPS myöskin oli pahoissa taloudellisissa vaikeuksissa ja konkurssin partaalla.

- Olin jo RoPS:n johtokunnassa mukana ja lupauduin lähtemään mukaan muutamaksi vuodeksi, Pietilä kertoo.

Taloudellisten vaikeuksien takana oli bingotoiminnan sakkaaminen. RoPS:lla oli tuolloin kolme Bingoa, jotka kaikki tuottivat tappiota.

Verovelkoja oli paljon, joita takaamaan lähti puolenkymmentä yksityishenkilöä Allan Pietilä muiden mukana.

Bingotoiminnan pelastamiseksi Pietilä otti rinnalleen Sulo Lähdesmäen sekä Jouko Kiistalan. Sampo-yhtiön piirijohtajana Lähdesmäellä oli liikealan taustaa. Jouko Kiistala pyöritti varsinaista bingotoimintaa.

- Kiistalan saaminen oli aivan ratkaiseva liike. Hän oli mahtava bingon vetäjä, Pietilä myöntää.

Yksitellen RoPS ajoi alas kaikki kolme bingoaan. Tilalle perustettiin yksi uusi bingo, ja toiminta saatiin taas kannattavaksi.

- Sittenhän me kyllä pärjäsimme, Pietilä naurahtaa.

- Parhaimmillaan bingo tuotti nettoa toista miljoonaa markkaa.

Bingotoiminnan hiipuminen ja taloudelliset haasteet kuulostavat tutuilta ongelmilta tänäkin päivänä.

Jotain tuttua on myös siinä, kuinka RoPS kampesi itsensä vaikeuksien kautta pari vuotta myöhemmin ensimmäistä kertaa SM-sarjaan kaudelle 1981.

- Päätimme alkaa panostamaan omien pelaajien kasvattamiseen. Meillä oli A-nuorissa paljon hyviä valmentajia, Pietilä sanoo.

- Hankimme myös pelaajia, jotka olivat lähteneet maailmalle RoPS:n vaikeina aikoina. Ideana oli saada omat hyvät pelaajat takaisin RoPS-paitaan.

Rovaniemen Palloseura toivottaa Allan Pietilälle oikein aurinkoista 90-vuotisjuhlaa.

Allan Pietilä

Rovaniemen yhteiskoulu
Rehtori ja voimistelunopettaja 1959 - 1972

Korkalovaaran lukio
Rehtori 1972 - 1973

Lapin Urheiluopisto
Rehtori 1973 - 1994

Rovaniemen kaupunki
Kulttuurilautakunnan jäsen ja puheenjohtaja
Koululautakunnan jäsen
Kaupunginvaltuuston jäsen
Kaupunginhallituksen jäsen

Suomen Palloliitto
Piirihallituksen jäsen
Valmennus- ja koulutusvaliokunnan puheenjohtaja
Liittohallituksen jäsen

Suomen Jääpalloliitto
Piirihallituksen jäsen
Liittohallituksen jäsen

Urheiluopistojen Yhdistys
Puheenjohtaja 1991 - 1994

Rovaniemen Palloseura
Valmentaja, jääpallo 1959 - 1968, 1973 - 1978
Johtokunnan jäsen
Puheenjohtaja 1974 - 1976
Varapuheenjohtaja 1977 - 1985

 

Luettu 2274 kertaa

Tietoa meistä

Rovaniemen Palloseura on Lapin suurin urheiluseura sekä Pohjois-Suomen johtava jalkapalloseura. Edustusjoukkueemme pelaavat Kakkosta sekä miehissä että naisissa. Naisten kakkosjoukkue pelaa Naisten Kolmosessa. Toimintamme pohja on yli 1000 junioripelaajassamme, joille haluamme luoda turvallisen harrastusympäristön sekä tavoitteellisille pelaajille selkeän polun aina kansainvälisille kentille saakka.

Ota yhteyttä

Puheenjohtaja
Matti Poikajärvi
+358 405 388 325
matti.poikajarvi@rops.fi

Toiminnanjohtaja
Jari Näsman
jari.nasman@rops.fi
+358 505 990 309