ROPSKAUPPA.FI                              
torstai, 27 huhtikuu 2006 17:53

RoPSin uuden puheenjohtajan Risto Nivan kaksi tärkeintä haastetta

Kirjoittanut
Arvostele tätä artikkelia
(0 ääntä)

ristoniva2.jpg1. Uskottavuuden palautus

2. Uusi stadion

Rovaniemen Palloseuran uudeksi puheenjohtajaksi vuoden vaihteessa nimitetty Risto Niva tuntee niin urheilu- kuin yritysmaailmankin koukerot. Menestyksekkään ohjelmistotekniikan palveluyritys Sarawaren toimitusjohtajana mies on perillä talouden hoidosta ja organisaation pyörittämisestä, RoPS:n johtokuntaan hän on kuulunut kolme vuotta. Pelilliset ansiot eivät ole aivan huippuluokkaa, mutta juniorista asti hän on palloa potkinut.
  ”Tykkään jalkapallosta, ja RoPS on kylän ja koko läänin ykkösseura, jolla on pitkät perinteet”, Niva perustelee puheenjohtajaksi ryhtymistään.
  RoPSin puheenjohtajalla on varmasti paljon asioita hoidettavanaan. Miten suuren firman toimitusjohtaja ehtii hoitaa myös jalkapalloseuran asiat?
  ”Tässä on se hyvä puoli, että molempien pomona voin itse päättää aikatauluista. Puheenjohtajan toimi on minusta mukavaa vastapainoa työlle”
  Puheenjohtaja johtaa seuran johtokunnan toimintaa ja on myös toimitusjohtajan esimies. Nivan mukaan tärkeimmät asiat pestin hoitamisessa ovat paitsi talousasioiden hoito, myös näkyvän osan eli edustusjoukkueen toiminnasta sekä junioritoiminnan laadusta huolehtiminen.
  ”Pelilliseen puoleen minulla ei ole sanomista”, Niva huomauttaa.
  Eikö yhtään edes himoittaisi joskus sanoa?
  ”Himottaisi varmaan, mutta se ei olisi mielestäni fiksua. En ole niin pöljä, että lähtisin siihen. Tärkeämpää on luoda työrauha niille ammattilaisille, jotka pelillisistä asioista huolehtivat.”

Ammattilaisista puheenollen, olette saaneet tunnetun ja nimekkään valmentajan haaviinne. Mitä mieltä olet Jukka Ikäläisestä edustusjoukkueen uutena valmentajana ja miten ylipäätään onnistuitte saamaan hänet haaviinne?
  ”Hänelläkin oli haluja tulla takaisin kotikonnuille päin, ei ihan Kemiin, mutta lähelle. Asetelmat sattuivat sopimaan sekä meidän että hänen suunnitelmiinsa.”
  ”Ikäläinen on hyvä, kokenut valmentaja. Hän on hyvän kasvattajan roolissa, arvostettu valtakunnallisestikin ja omaa sellaisen profiilin, että hänen kauttaan voimme kenties saada lisää paluumuuttajia ja lappilaisia pelaajia joukkueeseen.”

Onko nyt siis viimein tarkoitus tehdä jotain sille RoPSin kannattajien ja parjaajien ikuiselle valitusvirrelle? Siis sille, ettei joukkueessa ole oman kylän poikia, vaan joka vuosi tulee uudet ulkomaanavut, joista ei sitten olekaan juuri apua. Miten RoPS aikoo jatkossa suhtautua tähän asetelmaan?
  ”Joukkueessa on nyt 12 vai oliko jopa 14 omaa kasvattia. Kun määrää vertaa muihin, esimerkiksi liigaseuroihin, se on ylivoimaisesti eniten. RoPSilla ei ole ollut viime vuosina omia kasvatteja niin paljon, sillä lahjakkaita junnuja tulee aina ryppäissä”, Niva aloittaa.
  ”80-luvulla täällä oli kovempi futiskulttuuri, oli enemmän jalkapalloseuroja ja massaa, mistä parhaat nousivat RoPSin edustukseen. Nyt seuroja on selvästi vähemmän ja muut harrastukset ovat vieneet oman osansa”, Niva sanoo ja jatkaa edelleen.
  ”Toki RoPS olisi voinut tai voisi edelleen lähteä täysin sille linjalle, että pelataan vain oman kylän pojilla, mutta sarjataso olisi silloin varmasti kakkonen eikä se ole mielestäni järkevää, sillä kyllä urheilullisiakin tavoitteita täytyy olla. Ongelmana ulkomaalaisvahvistuksien kanssa on ollut se, että ne eivät ole olleet sellaisia vahvistuksia, joita on tarvittu.
  ””Paras tilanne olisi se, että saisimme kasaan joukkueen, jossa pelaisi oman kylän poikia ja lappilaisia sekä muutama todellinen vahvistus muualta maasta ja ulkomailta.”

Siinä on haastetta uudelle puheenjohtajalle ja koko seuralle. Miten siihen päästään ja mitä muita tavoitteita olet asettanut itsellesi seuran puheenjohtajana?
  ”Ihan ensimmäiseksi nappula- ja junioritoimintaan täytyy saada lisää porukkaa ja saada toiminta entistä järkevämmäksi. Edustusjoukkueen uskottavuuden palauttaminen taas on kova juttu, se vaatii näyttöjä ennen uhoamista. Siihen on tehtävä pitkäjänteistä työtä, pikkuhiljaa ja ajan kanssa. Uskottavuuden palauttamisen myötä tuki kaupungiltakin varmasti kohenisi”, Niva miettii.
  ”Meillä on kaikki mahdollisuudet ja edellytykset kehittää edustusjoukkuetta ja koko seuraa, mutta se ei käy yhdessä tai kahdessa vuodessa. Tavoitteena on tällä kaudella toki sarjanousu, mutta jos se ei onnistu, niin sitten kasvatetaan joukkuetta aivan rauhassa Ykkösessä. Siinäkään ei ole mitään mieltä, että joka vuosi keikutaan liigassa hännillä.”

ristoniva1.jpgNivan mielestä RoPSin pitkän tähtäimen menestyksen takaamiseksi tarvitaan ehdottomasti paremmat olosuhteet eli uusi stadion. Se vaikuttaa merkittävästi esimerkiksi siihen, ketä RoPSiin saadaan pelaamaan puhumattakaan katsojista.
  ”Uuden stadionin rakentaminen ei kuitenkaan ole RoPSin asia, vaikka se onkin elintärkeä asia seuralle ja olemme tietysti mukana hankkeessa. Se on kaupungista kiinni ja toivon todella, että se tulee. Rovaniemellä on nyt positiivinen imu yhdistymisen myötä. Tämä asia pitää hoitaa kuntoon”, Niva toteaa.
  ”Mutta uutta stadionia ei todellakaan olla tekemässä vain RoPSia varten, se täytyy kaikkien ymmärtää. Liikunta on hyvä harrastus ja sitä varten on puitteet oltava kunnossa. Stadion olisi tärkeä asia koko kaupungin imagonkin kannalta”, Niva huomauttaa.

Olet kokenut yritysmaailman konkari. Sinulla on laaja suhdeverkosto ja johtamisen osaamista yllin kyllin. Mitä tietotaitoa pystyt mielestäsi tuomaan RoPSiin?
  ”Jääkiekkoliiton puheenjohtaja Kalervo Kummola sanoi kerran, että kun joku tulee yritysmaailmasta urheiluseuran johtoon, niin kaikki opit unohtuvat ja miehistä tulee pikkupoikia. Pyrin siihen, että minulle ei käy niin”, Niva nauraa.
  ”Kaikki lähtee urheiluseurassakin talouden pidosta ja strategisesta suunnittelusta. Yritysmaailmassa lyhin aika, jolle suunnitelmia tehdään on kolme vuotta ja sama sen pitäisi olla urheiluseurassakin.”
  ”Koko ajan täytyy suunnitella, miettiä ja laskea, seurata tilannetta. Riskit eivät saa kasvaa liian suuriksi”, Niva tietää.
  Nivan mukaan RoPSilla talous on hyvässä kunnossa, johtuen etenkin ammattitaitoisesta ja kiistellystäkin toimitusjohtajastaan Jouko Kiistalasta.
  ”Kiistala ja valmentaja Ikäläinen ovat sellainen kaksikko, että kovempaa ei Suomesta löydy. Kun heidät saadaan vaan toimimaan yhdessä, niin siitä tulee loistavaa”, Niva sanoo.

Oli seuran talous ja valmennus kuinka hyvässä tilassa tahansa, kaiken elossa pitävä voima ovat fanit. Nivan astuminen puheenjohtajan kenkiin on otettu fanien keskuudessa ilolla vastaan. Mies järjesti hiljattain seurajohdon ja aktiivifanien välisen keskusteluillan, joka oli menestys.
  ”Olen seuraillut seuran nettisivuilla käytävää keskustelua. Siellä on paljon aktiiveja, joista osa on erittäinkin asiantuntevia, osa taas vähemmän, mutta joka tapauksessa koin, että tarvetta ja kiinnostusta kysymyksiin vastaamiselle oli”, Niva kertoo.
  ”Nämä aktiivit ovat niitä tosi faneja, joita ilman RoPS ei olisi mitään. He istuvat siellä katsomossa satoi tai paistoi, voitettiin tai hävittiin. Keskustelutilaisuudella halusimme tuoda faneille avoimesti ensikäden tietoa, jota kaikki eivät heti saa. Tarkoitus on, että vastaavia keskustelutilaisuuksia järjestettäisiin jatkossa ainakin pari kertaa vuodessa.”

Fanit ovat seuralle tärkeitä, mutta kuten Kiistala oli keskustelutilaisuudessa sanonut, pääsylipputulot kattavat edustuksen kuluista vain kymmenisen prosenttia. Miten sinun mielestäsi RoPSin otteluihin saataisiin enemmän yleisöä ja lisää faneja?
  ”Joukkueen menestys on tietenkin tärkeää, mutta myös uusi stadion. Kun puitteet ovat kunnossa, otteluun on mukava tulla vaikka ei niin kauhean suuri fani olisikaan. Hyvä esimerkki tästä on Lappi Areena. Lappilaiset saa liikkeelle vanhan uskomuksen mukaan kolme asiaa: kateus, kiima ja uteliaisuus”, Niva sanailee ja katselee Keskuskentän juuri sulanutta, ruskeaa ruohomattoa.
  Tämän kesän RoPS siis ainakin palloilee vielä entiseen malliin vanhalla Keskuskentällä. Toivottavasti auringonpaistetta riittää heti sunnuntaina 7.5. klo 18.30, kun RoPS kohtaa kauden ensimmäisessä kotiottelussaan FC Hämeenlinnan. Ensimmäinen vierasottelu RoPSilla on edessään jo ensi lauantaina 29.4. Vaasassa IFK:n vieraana.

Teksti ja Kuvat:
Anne Torvinen
Uusi Rovaniemi 26.04.2006

Luettu 1191 kertaa

Tietoa meistä

Rovaniemen Palloseura on Lapin suurin urheiluseura sekä Pohjois-Suomen johtava jalkapalloseura. Edustusjoukkueemme pelaavat Kakkosta sekä miehissä että naisissa. Naisten kakkosjoukkue pelaa Naisten Kolmosessa. Toimintamme pohja on yli 1000 junioripelaajassamme, joille haluamme luoda turvallisen harrastusympäristön sekä tavoitteellisille pelaajille selkeän polun aina kansainvälisille kentille saakka.

Ota yhteyttä

Puheenjohtaja
Matti Poikajärvi
+358 405 388 325
matti.poikajarvi@rops.fi

Toiminnanjohtaja
Jari Näsman
jari.nasman@rops.fi
+358 505 990 309