ROPSKAUPPA.FI                              
sunnuntai, 01 lokakuu 2017 15:00

SantaSport-haastattelussa Juha Malinen: Helpottava voitto

Arvostele tätä artikkelia
(0 ääntä)
SantaSport-haastattelussa Juha Malinen: Helpottava voitto Kuva: Oona Sarajärvi

Rovaniemen Palloseura kukisti lauantain Veikkausliigakierroksella JJK Jyväskylän Lassi Lappalaisen maaleilla 2-0 (1-0). Kolme pistettä takaisivat käytännössä RoPS:n paikan Veikkausliigassa myös ensi kaudelle, ja nostivat rovaniemeläissikermän sarjataulukossa jo seitsemänneksi.

RoPS oli ottelussa selkeä isäntä. JJK pystyi luomaan ajoittaista vaaraa ainoastaan toisen jakson alkupuolella. JJK:n päävalmentaja Juha Pasoja teki puoliajalla rohkean mutta toimivan ratkaisun ottamalla Saša Jovovićin pois kentältä ja siirtämällä Tomi Petrescun toiseksi kärkimieheksi.

Voitto oli RoPS:lle helpotus. Kausi on ollut erittäin haastava, ja siitä kuivin jaloin selviäminen on vähintäänkin kiitettävä suoritus koko joukkueelta.

Onneksi olkoon, Juha Malinen. Huikea voitto. Voisi jopa sanoa, että rutiinivoitto.

"Kiitos. Me olimme kohtuullisen hyvin valmistautuneita tähän otteluun. JJK:n pelityyli on selkeä siinä, kuinka he käyttävät kahta kärkihyökkääjää, miten heidän keskikenttänsä toimii ja miten he avaavat peliä. 

Ensimmäinen jakso meni hyvin pitkälti meidän käsikirjoituksen mukaan. Korostimme Lahti-ottelun tapaan rohkeaa eteenpäin puolustamista. Kun tilanne on, laitamme itsemme likoon ja osoitamme, että taistelemme tosissaan sarjapaikasta. Ensimmäinen jakso tuottikin paljon riistoja, eikä vastustaja meinannut päästä irti meidän pakasta. Siinä auttoi pikkuisen myös meidän prässin muutos. Nyt saimme pidettyä keskikentän kokonaisena.

Ehkä meidän keskikentän kolmikko Will-Muinonen-Okkonen olisivat voineet ajoittain pelata pidempiäkin hyökkäyksiä, mutta pääasia kuitenkin oli, että pääsimme JJK:n selustaan. Timo Stavitski teki hyviä liikkeitä, joista yksi tuotti maalin. Käytännössä meidän olisi täytynyt tehdä avausjaksolla 2-3 maalia lisää, mutta kun niitä ei tehty, toisesta jaksosta tuli vähän tiukempi."

Ensimmäisen maalin jälkeen kieltämättä jo tuntui, että tämä on meidän peli. Mutta pakko on kehaista kaveriakin. Toiselle jaksolle Tomi Petrescun vaihto kärkeen Saša Jovovićin tilalle oli yllättävä veto.

"Se oli Juha Pasojalta hyvä vaihto. Jovović on pelaaja, joka tulee aina vastaan. Ja kun Jovović tulee vastaan, välillä saattaa käydä niin, että Gaël Etock joutuu hakemaan palloa jopa toppareilta saakka. Silloin heillä ei enää ole tarjota vastustajalle uhkaa. Vaikka laidoilla Mikko Manninen ja Petrescu ovat keskelle hakevia tyyppejä, heillä ei kuitenkaan ole keskelle riittävää vaaratekijää.

Sen sijaan Petrescu pystyi kärjessä muutamilla juoksuilla saamaan palloa meidän selustaan, joka selkeästi haavoitti meidän kokonaisuutta. Se vaihto oli Pasojalta kaikkinensa hyvä siirto."

Meidän osalta varsinkin ensimmäisellä puoliajalla näytti, että Antti Okkonen pelasi hyvin alhaalla. Meillä oli puolustuksessa käytännössä viiden linja.

"Oli ihan tarkoituksellista, että Suke pelasi yksin keskikentän pohjalla ja kaksi muuta kaveria ylempänä. Tähän saakka olemme menneet koko kauden toisin päin, että pohjalla on kaksi kaveria ja ylempänä yksi."

Mutta tässä ottelussa nousi moni muukin pelaaja esille. Lassi Lappalaista on tietenkin jo kehuttu.

"Kahden maalin Lassi oli muutoinkin energinen. Hänellä oli alla kaksi heikompaa peliä, joista olemme keskustelleet. Niiden jutteluiden pohjalta jäi hiukan vallinaiseksi se, mitkä Lassin vahvuudet ovat, koska ei niitä kentälläkään ole näkynyt. 

Nyt lähdimme siitä, että Lassi on erittäin yritteliäs ja aggressiivinen. Lassi toteutti tätä kaavaa, sai tilanteita sekä paikkoja ratkaista koko ottelu. Ja hienosti poika hoiti hommansa. Tämä oli hänelle erittäin tärkeä peli ylipäätään liigarytmiin pääsemiseksi.

Timo Stavitski on mainittava, totta kait. Aina kun hän suostuu pelkästään siihen, että lähtee pystyyn, hän on vaarallinen. Simo Roihalla oli velvoitteensa myös puolustuspuolella. Hänkin selvisi kokonaisuudesta erittäin mallikkaasti."

Mutta kolme pistettä rikkaampana, miltä näyttää näiden valossa RoPS:n loppukausi.

"Teoriassa tippumisen mahdollisuus on edelleen olemassa, mutta kyllähän tämä helpottaa. Käytännössä sarjapaikka on jo varma.

Tämä voitto tarkoitti pelaajille sitä, että he saavat nyt maaottelutauolla pari päivää pidemmän loman. Toisaalta meillä on aika paljon pelaajia kiinni maaotteluvelvoitteissa, joten viikko olisi ollut joka tapauksessa aika rikkonainen. Maaotteluissakin olevat pelaajat tulevat takaisin vasta keskiviikkona, kun jo torstaina on peli.

Kokonaisuutena toivon tietenkin, että meidän peli kehittyy edelleen ja saamme entistä ehyempiä otteluita. Nyt olemme taistelleet kaksi peliä, mutta myös pallollista tekemistä on petrattava. Ja miksipä ei, meillä on vielä kuukausi aikaa saada lisää pisteitä. Mielelläni näkisin itsenikin sellaisen joukkueen valmentajana, joka pysyttelee turvallisen välimatkan etäisyydellä karsijan viivasta."

Tosiaan tavoitteista emme ole kauden aikana paljon huudelleet, mutta kyllähän seuran pitkäaikaistavoite edelleen on vakiinnuttaa paikka kuuden parhaan joukossa.

"Itse muotoilisin paremminkin siten, että meidän on kyettävä pelaamaan sijoituksista kuuden parhaan joukossa. Tällä kaudella olemme valitettavasti olleet suurimman osan ajasta sen viivan alapuolella.

Näillä pisteillä olemme kuitenkin taas taistelussa mukana. Kun kaikki tietävät, mitä kauden aikana on tapahtunut ja millaista menekkiä meillä on pelaajistossa ollut, meidän on oltava tyytyväisiä. Tälle kaudelle oma henkilökohtainen tavoitteeni oli sarjapaikan varmistaminen, koska näin jo keväällä sen ongelmavyyhdin, mikä meitä kohtaan oli tulossa."

Teksti: Pasi Pikkupeura
Kuva: Oona Sarajärvi

Luettu 2550 kertaa

Tietoa meistä

Rovaniemen Palloseura on Lapin suurin urheiluseura sekä Pohjois-Suomen johtava jalkapalloseura. Edustusjoukkueemme pelaavat Kakkosta sekä miehissä että naisissa. Naisten kakkosjoukkue pelaa Naisten Kolmosessa. Toimintamme pohja on yli 1000 junioripelaajassamme, joille haluamme luoda turvallisen harrastusympäristön sekä tavoitteellisille pelaajille selkeän polun aina kansainvälisille kentille saakka.

Ota yhteyttä

Puheenjohtaja
Matti Poikajärvi
+358 405 388 325
matti.poikajarvi@rops.fi

Toiminnanjohtaja
Jari Näsman
jari.nasman@rops.fi
+358 505 990 309