perjantai, 15 heinäkuu 2016 17:54

RoPS nousi miehekkäästi tasoihin NK Lokomotivaa vastaan

Abdou Jammeh Abdou Jammeh Kuva: Oona Sarajärvi

Rovaniemen Palloseuran ja NK Lokomotivan välinen ensimmäinen Eurooppaliigan karsintaottelu jätti kaiken avoimeksi viikon kuluttua Zagrebissa pelattavaan toiseen osaotteluun. Keskuskentällä kahden oman maalin värittämässä torstai-illassa päädyttiin tasalukemiin 1-1 (0-0).

NK Lokomotiva vastasi joukkueena odotuksia - nuori, taitava ja urheilullinen. Vieraiden keskikenttä kapteeni Ivan Fiolićin johdolla tiedettiin vaaralliseksi, samoin pallotaitava kärkimies Mirko Marić sekä hanakasti nousevat laitapuolustajat.

Rovaniemen Palloseuralla kärjessä aloitti edellisen Veikkausliigaottelun tapaan Aleksandr Kokko. Keskikentän pohjalle Juha Malinen oli valinnut Michal Mravecin sekä Eetu Muinosen. Laidoilla olivat vasemmalla Juha Pirinen ja Jean Fridolin Nganbe Nganbe sekä oikealla Janne Saksela ja William Oluremi John.

Avausjakson maalipaikat jäivät molemmilla vähiin. Reilun kahdenkymmenen minuutin kohdalla oikea laitapuolustaja Karlo Bartolec laukoi matalana kohti Antonio Regueron maalia. Reguero ei täysin kyennyt liimaamaan, mutta ennätti irtopallolle ennen Mirko Marićia.

RoPS oli senttien päässä johto-osumasta aivan jakson loppuminuuteilla. Robert Taylor otti taitavasti haltuun Janne Sakselan pitkän syötön keskialueella, nousi, tiputti takaisin Sakselalle, joka löysi vapaana olleen William Oluremi Johnin. Oluremi laukoi vajaasta kymmenestä metristä suoraan syötöstä. Ivan Filipovićin reaktiotorjunta pelasti NK Lokomotivan.

Tässä vaiheessa Juha Malinen oli tyytyväinen joukkueensa suoritukseen.

- Toki vastustajan kaikki pelaajat olivat taitavia. Heistä yksikään ei joutunut koko ottelun aikana pallon kanssa hätätilanteeseen, Malinen antoi tunnustusta vastustajalle.

- Mutta niin olivat tänään taitavia meidänkin pelaajat. On vahvan joukkueen merkki, että me pystyimme olemaan aktiivisia läpi ottelun. Tämä joukkue pelaa koko ajan paremmin nimenomaan yhteistä jalkapalloa.

RoPS onnistui olemaan lähes täydet 90 minuuttia juuri sitä mitä se halusikin.

- Silloin kun kaveri on taitavampi, niin meidän pitää olla kovempia. Sitä me pyrittiin noudattamaan ja siinä onnistuttiin, Malinen taustoitti lähtöasetelmia.

- Olimme heille vaikea ja inhottava vastustaja. He eivät montaa kertaa päässeet pyörittelemään alakerrasta yläkertaan saakka, vaan joutuivat monesti pelaamaan joko ristipalloa tai pitkää palloa.

- Lokomotiva ei saanut yhtään kunnollista maalipaikkaa. Laukauksia tuli 20-25 metristä, tuli muutama keskitys, mutta ei yhtään varmaa paikkaa, jossa joku olisi läpi tai pelattaisiin vapaaksi. Siitä hatunnosto kaikille kentällä olijoille.

Toisella puoliajalla Rovaniemen Palloseuran kärkimies Aleksandr Kokko loukkaantui noin 55. minuutin kohdalla. Herdi Prengan takaa päin tullut taklaus kopsahti Kokkoa reiteen. Kokko yritti jatkaa, mutta joutui luovuttamaan muutaman juoksuyrityksen jälkeen. Oluremi nousi Kokon tilalle kärkeen Aapo Heikkilän tullessa vaihdosta Oluremin tilalle laitaan. Kokon omien arvioiden mukaan kyseessä olisi puujalka.

Ottelun molemmat maalit merkattiin lopulta poikkeuksellisesti omiksi maaleiksi. Vieraat siirtyivät aluksi johtoon 72. minuutilla. Abdou Jammeh oli epäonninen yrittäessään purkaa vasemmasta laidasta nousseen Siniša Rožmanin keskitystä.

Takaisku kuitenkin käynnisti RoPS:n taisteluilmeen. Kymmenen minuuttia kentällä ollut Antti Okkonen sai hankittua RoPS:lle vapaapotkun läheltä oikeaa sivurajaa. Juha Pirisen matala vapaapotku kaartoi NK Lokomotivan rangaistuspilkun kohdalle. Abdou Jammeh onnistui puskemaan lähes kyykkyasennosta kohti alakulmaa.

Maali merkittiin lopulta Herdi Prengan omaksi maaliksi, mutta pallo olisi todennäköisesti ohittanut Ivan Fiolićin ilman puolustajan kosketustakin. Jammehin helpotuksen saattoi aistia kentän laidalle saakka.

RoPS ei tyytynyt turvaamaan tasalukemia, vaan haki aktiivisesti johto-osumaa loppuvihellykseen saakka. Eetu Muinosen vetopaikkaa lähemmäksi ei ylletty, mutta paine oli selkeästi NK Lokomotivan päässä. Ottelun jälkeen Juha Malinen jakoi kehuja ennakkoluulottomasti esiintyneille pelaajilleen.

- Tässä joukkueessa on urheilullisia kavereita. Meillä on fiksu jalkapallojoukkue, josta meidän kaikkien kannattaa olla ylpeä, Malinen kiitti.

- Eivät nämä pelaajat ole tulleet Rovaniemelle keräämään viimeisiä eläkerahoja, vaan he kaikki ovat RoPS:ssa sillä asenteella, että täällä kehitytään. Täällä pelataan hyvää jalkapalloa ja täältä voidaan päästä eteen päin.

Tasatulos 1-1 tarkoittaa sitä, että kaikki on avoinna viikon kuluttua vierasottelussa Zagrebissa. NK Lokomotiva sai arvokkaan vierasmaalin, mutta ilman maaleja RoPS ei menisi suoraan jatkoon myöskään maalittoman tasapelin perusteella.

- Ainoastaan 0-0 tilanne on se, mitä me ei hyväksytä, kertoi myös Juha Malinen.

- Koska meillä on mahdollisuus, niin kyllä me lähdemme taistelemaan ja hakemaan vierasmaalia. Jos lopputulos 90 minuutin jälkeen sattuu olemaan 1-1, niin sitten joudumme pelaamaan pidemmän kaavan mukaan, mutta ei se mitään haittaa.

Rovaniemen Palloseuran ja NK Lokomotivan toinen osaottelu pelataan torstaina 21. heinäkuuta Zagrebin Stadion Kranjčevićevalla. Ottelu alkaa kello 19.00 Suomen aikaa. RoPS:n seuraava Veikkausliigan ottelu on tulevana sunnuntaina FC Lahtea vastaan, josta joukkue jatkaa heti maanantaina Zagrebiin.

Teksti: Pasi Pikkupeura
Kuva: Oona Sarajärvi