ROPSKAUPPA.FI                              
perjantai, 15 heinäkuu 2016 17:12

Sauvosaaren savuttelusta sakkoja PS Kemille ja RoPSille

Kirjoittanut
Arvostele tätä artikkelia
(0 ääntä)
Kesäkuussa pelattu PS Kemin ja Rovaniemen Palloseuran välinen Veikkausliigan Lapin paikallisottelu poiki sakkoja molemmille seuroille. Kesäkuussa pelattu PS Kemin ja Rovaniemen Palloseuran välinen Veikkausliigan Lapin paikallisottelu poiki sakkoja molemmille seuroille. Kuva: Pentti Vuosaari

Kesäkuussa pelattu PS Kemin ja Rovaniemen Palloseuran välinen Veikkausliigan Lapin paikallisottelu poiki sakkoja molemmille seuroille.

Suomen Palloliiton kurinpitovaliokunnan antamassa päätöksessä kerrotaan, että kotijoukkue PS Kemi saa sakkoa 900 euroa ja vierasjoukkue RoPS 1000 euroa.

Rangaistusta määrättäessä kurinpitovaliokunta piti koventavana perusteena sitä, että PS Kemi oli viime vuonna pelatessaan Ykkösessä kaksi kertaa kurinpitovaliokunnan käsittelyssä.

RoPSin osalta kurinpitovaliokunta piti koventavana perusteena sitä, että se oli viime vuonna kolme kertaa kurinpitovaliokunnan käsittelyssä.

Kurinpitovaliokunta perustelee päätöstä kokonaisuudessaan seuraavasti: Päätöstä tehdessään kurinpitovaliokunnalla on ollut käytössään delegaatin raportti, valokuvia sekä PS Kemin ja RoPS:n vastineet.

Näiden perusteella katsotaan selvitetyksi, että ottelun 36. peliminuutilla vierasjoukkueen kannattajat sytyttivät katsomonosassaan savupommeja, joista tuli sakea sininen savu, joka selkeni kahden minuutin kuluessa.

Ottelun 56. peliminuutilla osa RoPS:n kannattajista tuli katsomosta aidalle juhlimaan maalia. Aita kaatui ja meni rikki kannattajien painosta. Molemmissa tilanteissa katsomon edessä oli kolme järjestyksenvalvojaa.

RoPS:n ja PS Kemin vastineiden mukaan seurat olivat yhteydessä ennen ottelua. PS Kemin vastineen mukaan ennen ottelua oli pidetty myös turvamonitorointi. Kaikille katsojille tehtiin henkilötarkastukset. Stadionin länsi- ja eteläsivuilta puuttuu aita ja se on avointa tilaa. Vierasjoukkueen kannattajien katsomonosa oli tutkittu ennen ottelua. Ottelussa vapaata aluetta vartioi useampi järjestyksenvalvoja.

Savuttaja poistettiin välittömästi katsomosta ja luovutettiin poliisille. Vastineen mukaan vierasjoukkueen kannattajien edessä ja välittömässä läheisyydessä oli koko ajan kuusi järjestyksenvalvojaa.

Turvallisuusmääräysten 3.1 -kohdan mukaan tilaisuuden järjestyksestä ja turvallisuudesta vastaa tilaisuuden järjestäjä. Järjestäjällä on tuottamuksestaan riippumaton vastuu eli ankara vastuu, mutta mikäli järjestäjä pystyy näyttämään toteen, että se on tehnyt kaiken tarpeellisen häiriöiden estämiseksi ja/tai niihin puuttumiseksi, voidaan se ottaa huomioon vähentävänä rangaistuksen määrää harkittaessa. PS Kemi toimi kyseisen ottelun järjestäjänä.

Turvallisuusmääräysten 4.1.9 -kohdassa todetaan, että katsojat eivät saa poistua katsomosta pelikentälle päin ottelutapahtuman aikana. Mikäli kulku katsomoon tapahtuu katsomon edestä, on katsojilla oikeus käyttää katsomon edessä olevaa kulkuväylää katsomoon saapuessaan ja poistuessaan stadionilta tai siirtyessään katsomosta yleisöpalvelualueelle.

Kaikenlainen muu katsomosta pelikentälle päin poistuminen on häiritsevää käytöstä. Turvallisuusmääräysten 4.1.10 e-kohdan mukaan otteluun taikka ottelupaikan välittömään läheisyyteen ei saa tuoda ilotulitteita, soihtuja tai savuja. Järjestyksenvalvonta oli pettänyt ja PS Kemi ei pystynyt estämään savupommien tuomista katsomoon eikä katsomosta poistumista kentälle päin. PS Kemin katsotaan syyllistyneen turvallisuusmääräysten rikkomiseen.

Turvallisuusmääräysten 3.5 -kohdan mukaan seura on tuottamuksestaan riippumattomassa eli ankarassa vastuussa muun muassa kannattajiensa käytöksestä kaikissa ottelutapahtumissa.

RoPS:n kannattajat sytyttivät savupommeja ja lähtivät katsomosta kentälle päin, joten RoPS:n katsotaan syyllistyneen turvallisuusmääräysten rikkomiseen.

Mikko Kinisjärvi
© 2016 Lapin Kansa

 

Luettu 388 kertaa

Tietoa meistä

Rovaniemen Palloseura on Lapin suurin urheiluseura sekä Pohjois-Suomen johtava jalkapalloseura. Edustusjoukkueemme pelaavat Kakkosta sekä miehissä että naisissa. Naisten kakkosjoukkue pelaa Naisten Kolmosessa. Toimintamme pohja on yli 1000 junioripelaajassamme, joille haluamme luoda turvallisen harrastusympäristön sekä tavoitteellisille pelaajille selkeän polun aina kansainvälisille kentille saakka.

Ota yhteyttä

Puheenjohtaja
Matti Poikajärvi
+358 405 388 325
matti.poikajarvi@rops.fi

Toiminnanjohtaja
Jari Näsman
jari.nasman@rops.fi
+358 505 990 309