ROPSKAUPPA.FI                              
keskiviikko, 08 kesäkuu 2016 23:09

Europeleissä onnistunut Lahdenmäki maalaa myös maajoukkueessa

Kirjoittanut
Arvostele tätä artikkelia
(0 ääntä)
Jarkko Lahdenmäki Jarkko Lahdenmäki Kuva: Pasi Pikkupeura

Veikkausliiga palaili kuluvalla viikolla maajoukkuetauon jäljiltä pikkuhiljaa takaisin normaaliin arkirytmiin. Suuri osa pelaajista vietteli tauon aikana ansaittuja lomapäiviä, mutta valitut harvat saivat kunnian edustaa omia maajoukkueitaan.

Yksi heistä oli Rovaniemen Palloseuran liki kaksimetrinen keskuspuolustaja Jarkko Lahdenmäki. Lahdenmäki oli saanut kutsun Saamen maajoukkueeseen itsenäisten jalkapalloliittojen ConIFA:n MM-turnaukseen Abhasiaan, Mustanmeren rannalle. ConIFA edustaa FIFA:an kuulumattomia kansallisia jalkapalloliittoja.
 
Lahdenmäen kutsu oli lähtenyt edellisissä ConIFA:n MM-kisoissa Saamen joukkueessa pelanneen Jirijoonas Kanthin kautta. Kanth oli kuullut Lahdenmäen taustasta ja vinkkasi hänestä joukkueen johdolle. Pian maajoukkueen kakkosvalmentaja tuli yhteydenotto, eikä Lahdenmäen tarvinnut asiaa kauempaa miettiä.
 
- Helppo oli vastata myöntävästi. Aina on intoa, jos futista pelataan, Jarkko kertoi maajoukkuekomennuksestaan.
 
Jarkon oma kytkös saamelaissukuun tulee isän puolelta. Kemijärvellä syntynyt, vastikään 25-vuotta täyttänyt Lahdenmäki on ylpeä pohjoisista juuristaan.
 
- Poroja ei itsellä sentään ole, mutta metsästelen, kalastelen ja vaalin sitä kautta vanhoja perinteitä.
 
MM-turnauksella oli konfliktien runtelemalle isäntämaalle epäilemättä iso merkitys. Turnauksen kaupunkeina olivat Gagra, jossa Saamen joukkue pelasi alkulohkonsa, sekä Abhasian pääkaupunki Suhumi, joka toimi myös loppuottelun näyttämönä. Isännät saivat nostella MM-pokaalia täpötäydellä Dinamo Stadiumilla voitettuaan rangaistuspotkukilpailussa Punjabin 6-5.
 
Lahdenmäki itse oli kaikin puolin tyytyväinen saamastaan kokemuksesta.
 
- Kyseessä oli yllättävänkin kovatasoinen turnaus ja viimeisen päälle järjestetty! Kaikki oli kuten arvokisoissa pitääkin, Lahdenmäki kehui isäntiä.
 
Urheilullisesti kyseessä oli kova rypistys jokaiselle osallistuneelle joukkueelle.
 
- Meille ensimmäinen ottelu oli ehkä helpompi, mutta sen jälkeen kaikki loput olivat todella kovia vääntöjä, Lahdenmäki kertasi.
 
- Kahdeksaan päivään pelasimme viisi täysimittaista ottelua, pari kertaa jopa peräkkäisinä päivinä. Kyllä sellainen jaloissa tuntuu, mutta hengissä selvittiin.
 
Lahdenmäki lienee tällä hetkellä RoPS:n varmin kansainvälisen tason maalintekijä. Kaudella 2014 Jarkko osui kahdesti RoPS:n kohdatessa Eurooppaliigan karsinnoissa kreikkalaisen Asteras Tripolisin. Tälläkin kertaa hän oli avustamassa Saamen 5-0 -voitossa Somalimaasta sekä ratkaisevassa sijoitusottelussa Länsi-Armeniaa vastaan, jonka Saame voitti 2-0.
 
- Ihan positiivista, että pitkästä aikaa tuli taas maalattuakin. Toisen osuman tein päällä ja toisessa pääsin sivuvaparista jalalla tuikkaamaan, Jarkko muisteli vaatimattomasti.
 
Saamen sijoitus MM-turnauksessa oli lopulta viides. Joukkue hävisi ainoastaan kaksi ottelua, alkusarjassa Punjabille sekä puolivälierissä toiselle finalistille Abhasialle. Tulos on erinomainen ottaen huomioon Saamen sijoituksen ConIFA-rankingissa, joka ennen tätä turnausta oli 20.
 
FA Sápmi, jonka alaisuudessa Saamen maajoukkue pelaa, on vielä nuori liitto. Se on perustettu vasta toissa keväänä Sámi Football Associationin korvaajaksi.
 
Maajoukkue sai kuitenkin kiitettävästi huomiota varsinkin Norjan mediassa. Herää mielenkiintoinen ajatus, voisiko Saame joskus tulevaisuudessa olla jopa täysivaltainen UEFA:n ja FIFA:n jäsen? Voitaisiinko Saame nähdä mukana karsimassa arvokisoihin?
 
UEFA:n jäseninä on jo nyt Färsaarten, Gibraltarin tai Englannin tapaisia liittoja, jotka eivät edusta itsenäisiä valtiota eivätkä ole edes Kansainvälisen Olympiakomitean jäseniä. Lahdenmäki ei ajatusta täysin tyrmännytkään.
 
- Kovasti siellä töitä tehdään. Joukkueen puheenjohtaja Håkan Kuorakilla oli suuret visiot jopa Saamen omasta stadionista, joka sijoitettaisiin todennäköisesti Jokkmokkiin, Lahdenmäki paljasti taustoista.
 
- Stadionsuunnitelmat on ehkä melko pitkässä kuusessa, mutta on heillä jo nuorisomaajoukkuekin 14-16 -vuotiaisiin. Olisihan se hienoa, jos tätä pystyttäisiin vielä kehittämään. Ihan tosissaan Saamen maajoukkueen parissa ollaan.
 
Vielä toistaiseksi Saamen maajoukkueen pääpaikka on kuitenkin Jokkmokkin sijaan Tromssassa ja tähtäin kauden 2018 ConIFA MM-turnauksessa. Jarkko Lahdenmäki taas saatetaan nähdä seuraavan kerran pelikentillä jo huomenna torstaina, jolloin RoPS kohtaa kotonaan IFK Mariehamnin. Ottelu alkaa kello 18.00.

Teksti ja kuva: Pasi Pikkupeura
© 2016 RoPS

Luettu 1087 kertaa

Tietoa meistä

Rovaniemen Palloseura on Lapin suurin urheiluseura sekä Pohjois-Suomen johtava jalkapalloseura. Edustusjoukkueemme pelaavat Kakkosta sekä miehissä että naisissa. Naisten kakkosjoukkue pelaa Naisten Kolmosessa. Toimintamme pohja on yli 1000 junioripelaajassamme, joille haluamme luoda turvallisen harrastusympäristön sekä tavoitteellisille pelaajille selkeän polun aina kansainvälisille kentille saakka.

Ota yhteyttä

Puheenjohtaja
Matti Poikajärvi
+358 405 388 325
matti.poikajarvi@rops.fi

Toiminnanjohtaja
Jari Näsman
jari.nasman@rops.fi
+358 505 990 309