ROPSKAUPPA.FI                              
lauantai, 28 touko 2016 10:54

Hyvä nurmi – parempi peli

Kirjoittanut
Arvostele tätä artikkelia
(0 ääntä)
Keskuskentän uusi tekonurmi saa virallisen kasteensa tänään SJK-ottelussa. Keskuskentän uusi tekonurmi saa virallisen kasteensa tänään SJK-ottelussa. Kuva: Pasi Pikkupeura

Aurinko hellii Rovaniemen Keskuskenttää RoPS:n pelaajien hikoillessa vielä viimeisissä harjoituksissa ennen lauantaista SJK-ottelua.

Vettä kuluu. Kevät on viimeinkin taittunut kesän puolelle myös kaukana pohjoisessa, Napapiirin tuntumassa. Musta kumirouhe pölähtelee pelaajien liukuessa tai hakiessa vähän voimakkaampia potkuja. Se on vasta-asennettujen tekonurmikenttien ominaisuus. Asennuksen jäljiltä kentän täyteaineena käytetty kumirouhe jää ruohon pintaan, mutta painuu käytön ja sateiden myötä tiiviimmin muovikorsien väliin.

Keskuskentällä ei tuoksu vastaleikattu nurmikko, mutta muuten olosuhteet ovat tällä hetkellä parasta mitä voi toivoa. "Vanhan liiton" jalkapalloihmisille tekonurmi aiheuttaa närästystä, mutta kauas on edetty niistä ajoista, jolloin kausi saatettiin Veikkausliigassakin aloittaa Lapinaukean hiekkakentällä.
 
Tosin melkoisilla perunapelloilla on Veikkausliigassa tänäkin keväänä jouduttu pelaamaan. Rovaniemen Palloseuran kaksi edellistä ottelua Raatin Stadionilla Oulussa ja Kaarlen Kentällä Vaasassa käyvät tästä erinomaisina tyyppiesimerkkeinä.
 
- Tuollaisella epätasaisella kentällä pelin taso ja tempo kärsii auttamatta, myönsi RoPS:n laituri Aapo Heikkilä Oulussa pelatun KuPS-ottelun jälkeen.
 
- Kun syöttöä ottaa vastaan, pelaaja ei voi pitää päätään ylhäällä ja seurata, missä muut menevät. Katse täytyy pitää pallossa.
 
- Palloa ei voi siksi jatkaa nopeasti yhdellä kosketuksella, vaan kosketuksia tulee yksi tai kaksi ylimääräistä. Siinä välissä kaveri onkin jo ennättänyt iholle kiinni, ja peli menee painimiseksi, Heikkilä kuvaa epätasaisen alustan vaikutusta.
 
Rovaniemen Keskuskentän vanha tekonurmi palveli jalkapalloharrastajia uskollisesti usean kauden ajan, mutta oli tullut liigakäytössä jo elinkaarensa päähän. Nurmi oli painunut lattanaksi, jolloin jalan saaminen pallon alle ja pallon kontrollointi vaikeutui. Kenttä myös hidastui.
 
- Nurmi näytti tasaiselta, mutta pallo käyttäytyi levottomasti. Pallo lähti pomppimaan, vaikka yritti syöttää nätisti maata pitkin, Heikkilä kertoi.
 
- Myös kitkaominaisuudet heikkenivät. Jos yritti pitkää syöttöä maata pitkin, tai laukoa maata pitkin, niin pallo ei vain lähtenyt kunnolla.
 
Päävalmentaja Juha Malinen viheltää perjantain harjoitukset päättyneeksi. Pelaajat suuntaavat kohti vesipulloja. Juomatauon jälkeen suurin osa jää vielä kentälle verryttelemään sekä rupattelemaan. Aapo Heikkilältäkin tulee varaukseton peukku uudelle nurmelle. Palloa pystyy taas kuljettamaan.
 
Hyväntuulinen Malinen astelee kepeän oloisena pitkin kentän reunaa.
 
- Nyt on kaikki kunnossa. Aurinko tervehtii ja kenttä on erinomaisen hyvä. Harjoitusten taso oli tänään tosi korkealla, Malinen hymyili.
 
- Nurmikin on kivasti pystyssä. Sen näkee jo meidän harjoituksissa, kun alamme pelaamaan keskityksiä ja laukauksia, niin pallo lähtee selkeästi puhtaammin. Jalka menee pallon alle kevyemmin.
 
Kenttäkehujen jälkeen Juha Malisen mietteet ajautuvat hetkeksi kauden alkuneljännekseen. Rovaniemen Palloseuran peli on ollut ajoittain hyvääkin, mutta valmiiksi sitä ei voi vielä kutsua.
 
- Meidän lähtökohta tähän kauteen oli, että alkukierroksilla pyritään repimään pisteitä mahdollisimman paljon. Nyt odotan, että lähiviikkoina me pystyttäisiin pelaamaan paljon monipuolisempaa jalkapalloa, Malinen tuumi.
 
- Siihen on monia syitä, että olemme pelanneet toistaiseksi hyvin suoraviivaisesti. Nyt kautta on sen verran takana, että pitäisi löytyä jo selkeitä pallonhallintavaiheita. Pelin pitäisi monipuolistua. Ainakaan kenttä ei siihen esteenä ole.
 
Rovaniemen keskuskentän uusi tekonurmi onkin laatuasteikon paremmasta päästä. Kyseessä on alajärveläisen Saltex Oy:n valmistama Drop-tekonurmi. Nurmella on kansainvälisen jalkapalloliitto FIFA:n korkein luokitus, joka tarkoittaa, että alusta kelpaisi jopa Mestarien liigan lohkovaiheeseen.
 
Samanlainen nurmi asennettiin viime keväänä myös Helsinkiin Sonera Stadiumille. Sonera Stadiumilla pelaava ja harjoitteleva HJK kärsi läpi edelliskauden pahoista loukkaantumisista. Pelaajien lihasvammoja pistettiin osittain jopa uuden nurmen piikkiin. Juha Malinen ei löydä asiaan yhtä suoraa syy-yhteyttä.
 
- Mitä parempi kenttä, niin sitä pienempi on loukkaantumisriski. Näin se on yleensä aina ollut, ja tulee varmasti olemaan jatkossakin, RoPS:n päävalmentaja kuittaa.
 
Napapiirillä ei viime aikoina olekaan koettu pahoja loukkaantumisjaksoja. On pelitilanteessa tulleita loukkaantumisia, kuten Antti Okkosella ja Simo Roihalla, mutta lihasvammoista joukkue ei juurikaan ole kärsinyt. Malinen ei kuitenkaan usko, että hänen valmennustiimissään oltaisiin keksitty pyörää uudelleen. RoPS on edennyt pitkälti urheilun peruslainalaisuuksia noudattaen.
 
- Minun mielestäni me olemme toimineet normaalisti. Yritämme hoitaa palautumiset hyvin, ja siinä vastuu on pelaajillakin. Eihän valmentaja voi tuudittaa poikia nukkumaan. Se on täysin pelaajista kiinni nämä ravinto- ja nukkumisasiat, Malinen vinkkasi.
 
- On tietyt asiat, mitkä perustuu tieteelliseen näyttöön, mutta on paljon myös sellaista, mikä pitää vain aistia. Joka harjoituksessa täytyy seurata pelaajien ilmeitä, kuunnella heidän äänenkäyttöään ja tehdä niistä johtopäätöksiä.
 
- Mutta rasituksen jakautuminen viikolle ja ottelurytmiin on se, minkä me valmennustiimissä pyrimme tekemään mahdollisimman hyvin. Mielestäni olemme onnistuneet siinä kohtuullisesti, mutta koputetaan nyt puuta kuitenkin, Malinen päätti.
 
Rovaniemen Palloseuran ensimmäistä kotiottelua uusitulla Keskuskentän tekonurmella pääsee seuraamaan lauantaina 28.5. Vastaan asettuu viime kauden mestarijoukkue Seinäjoen Jalkapallokerho. Ottelu alkaa kello 16.00.
 
Ottelua voi seurata suorana myös Ruutu+ ja IS Extra palveluissa. Ennakkoliput ovat myynnissä Ticketmasterin palvelupisteillä RoPS:n Bingolla ja Prismassa sekä Ticketmasterin netissä osoitteessa www.ticketmaster.fi
 
RoPS:n kaikki Veikkauksen vetokohteet löytyvät yhdestä osoitteesta: www.rops.fi/veikkaus
 
Muista myös Match Day tapahtumat ja edut ennen ottelua Lordin aukiolla, sekä ravintoloissa ja kaupoissa ympäri Rovaniemeä.

Teksti ja kuva: Pasi Pikkupeura
© 2016 RoPS

 

Luettu 2104 kertaa

Tietoa meistä

Rovaniemen Palloseura on Lapin suurin urheiluseura sekä Pohjois-Suomen johtava jalkapalloseura. Edustusjoukkueemme pelaavat Kakkosta sekä miehissä että naisissa. Naisten kakkosjoukkue pelaa Naisten Kolmosessa. Toimintamme pohja on yli 1000 junioripelaajassamme, joille haluamme luoda turvallisen harrastusympäristön sekä tavoitteellisille pelaajille selkeän polun aina kansainvälisille kentille saakka.

Ota yhteyttä

Puheenjohtaja
Matti Poikajärvi
+358 405 388 325
matti.poikajarvi@rops.fi

Toiminnanjohtaja
Jari Näsman
jari.nasman@rops.fi
+358 505 990 309