ROPSKAUPPA.FI                              
keskiviikko, 21 lokakuu 2015 08:42

Historian tekeminen RoPSissa on iso juttu

Kirjoittanut
Arvostele tätä artikkelia
(0 ääntä)
Juha Malinen on tällä hetkellä erittäin tyytyväinen joukkueensa pelilliseen ilmeeseen. Juha Malinen on tällä hetkellä erittäin tyytyväinen joukkueensa pelilliseen ilmeeseen. Kuva: Anssi Jokiranta

Rovaniemen Palloseuran päävalmentaja Juha Malinen istahtaa lounasravintolan pöytään Rovakadulla. Oululainen on melkein kuin kotonaan.

Päävalmentaja Juha Malinen tunnetaan luotsina, joka suunnittelee tulevaa jo hyvissä ajoin.Hän haluaa rakentaa ensi kaudelle vielä nykyistä kovemman nipun.– Rovaniemi ja RoPS ovat aina olleet minulle merkittäviä asioita, olen pohjoisen poika.

RoPS varmisti Veikkausliigahistoriansa ensimmäisen mitalin sunnuntaina. Hetki sai Malisen liikuttumaan.

– Olen voittanut mitaleita ennenkin, mutta sillä, että teen kotikonnuillani historiaa, on oma merkityksensä.


RoPSilla on ollut erityinen rooli Malisen kehityksessä huippuvalmentajaksi.

– Olin seuraamassa marraskuussa 1987 eurocup-ottelua Vllaznia Shkoderia vastaan keskellä päivää 8 500 katsojan kanssa. Ylipäätään kävin Rovaniemellä seuraamassa mitä suomalaisessa huippujalkapallossa tapahtuu. Tuolloin seuran luoma pohja on antanut perustan minunkin ajan RoPSille, Malinen pohtii.

– Myöhemmin en voinut allekirjoittaa kaikkea RoPSin toiminnassa, esimerkiksi pelaajapolitiikkaa. Vuoden 2011 romahduksen jälkeen seuran tekemät uudet linjaukset nostivat mielenkiintoni RoPSia kohtaan vähintään potenssiin kolme. Tämän hetkinen tilanne osoittaa huomioni oikeaksi.

Malinen on tällä hetkellä erittäin tyytyväinen joukkueensa pelilliseen ilmeeseen.

– KuPS-ottelussa minua ei olisi tarvittu, olisin voinut istua katsomossa. Pelaajat toimivat kuin kone.


Malisen selittäessä innokkaasti prässipeliään kävelee pöydän ohi juuri lounaansa lopetellut hyökkääjätähti Aleksandr ”Boris” Kokko, joka pysähtyy rennosti vitsailemaa valmentajansa kanssa.

Malinen nauraa mukana.

– Tämä on yksi menestyksemme osatekijä. Meillä on monta vahvaa persoonaa, kuten ”Boris”, Mosa (Yaghoubi),”Obi ”(Obilor) ja Eero (Markkanen), jotka voisivat olla toisessa tilanteessa ja ympäristössä vaikeita käsiteltäviä, mutta kaiken mennessä nappiin heillä on normaalia enemmän annettavaa, Malinen kertoo.

Malinen tunnetaan valmentajana, joka suunnittelee tulevaa jo hyvissä ajoin.

– Ensi kaudeksi joukkue ei muutu yhtä rajusti kuin viime kauden jälkeen. Silloin vaihtui noin puolet pelaajista. Kaikki on hyvin paljon kiinni rahasta. Toivon, että europaikan myötä pääsemme ulkomaanleirille ja saamme aavistuksen isomman pelaajabudjetin.


Ensi kaudella menestyksen toistaminen on vaikeampaa, monestakin syystä.

– Ensinnäkin tämän hetken 18 ydinpelaajan tasoon meillä ei ole ensi kaudella varaa. Täytyy muistaa, että useat ovat tulleet kesken kauden.

– Tällä hetkellä moni todella potentiaalinen pelaaja, jopa A-maajoukkuepelaajia, istuu vaihdossa. Jos pelaajatilanne olisi kevään otteluruuhkassa ollut tämä, olisin voinut pyörittää rotaatiota.

– Loppukauden ottelutahdilla ei rotaatiota tarvita. Käy sääliksi, kun hyvät pelaajat eivät pääse kentälle. Toivottavasti ensi kauden ryhmä on kuitenkin laajempi ja parempi, kuin tämän kauden alun joukkue oli, Malinen kertoo.

– Lisäksi meidät merkataan ensi kaudella paremmin ja meidän itsekin on tehtävä töitä pitääksemme hyvän olon tunteen loitolla.

Nykymiehistöstä erityistä kiinnostusta herättää tähtipelaajien Mosa Yaghoubin ja Obilorin tulevaisuus.

– Molemmat haluavat ulkomaille. Tiedän kuitenkin heidän ymmärtävän, ettei toimivaa juttua kannata rikkoa. Jos ulkomaan kuviot eivät toteudu, miksi he lähtisivät RoPSista muualle Suomeen?

RoPS himoitsee mestaruutta.

– Harjoittelemme napapiirillä lokakuun toiseksi viimeisellä viikolla tilanteessa, jossa voimme voittaa mestaruuden. Pistämme kaikkemme likoon mestaruussoppaan, Juha Malinen vakuuttaa

RoPS on ollut erittäin vahva erikoistilanteissa ja tehnyt erikoistilanteista tai niiden jälkitilanteista yli puolet kaikista maaleistaan.

– Se on sarjassa harvinaista jopa kansainvälisesti. Arvokilpailuissa ja Mestarien liigassa nähdään tuollaisia lukuja. Silti sunnuntaina meidän pitää olla niissä vieläkin parempia, ja niihin me nyt viikolla panostamme.

RoPS voi voittaa mestaruuden vain kaatamalla Lahden ja samaan aikaan SJK ei saa voittaa Jaroa. Kuinka todennäköinen mestaruus on?

– Sitä pitää kysyä siltä samalta Veikkauksen kaverilta, joka laski mestaruutemme kertoimeksi sata, päävalmentaja virnuilee.

 Toppari Faith Obilor on pelannut vahvan kauden ja lienee myös muiden seurojen kiikarissa. (Kuva: Jussi Leinonen)

Juha Malinen

RoPSin päävalmentaja (UEFA:n pro-lisenssi).

Syntynyt 1958 Oulussa.

Perhe: vaimo ja kaksi tytärtä.

Veikkausliigaottelut: 456 (eniten nykyvalmentajista, kaikkien aikojen tilastossa edellä vain Antti Muurinen).

Aiemmat liigaseurat päävalmentajana: TPS, MyPa, KuPS, AC Oulu, Haka, FC Lahti.

Valmentanut lisäksi kazakstanilaista Šahtjor Karagandaa.

Maajoukkueet: Kazakstanin U21, Suomi U15–16.

Saavutukset: 1 hopea, 4 pronssia, Suomen Cup, Liigacup, vuoden valmentaja 1996.

Markku Saukko
© 2015 Lapin Kansa

 

Luettu 306 kertaa

Tietoa meistä

Rovaniemen Palloseura on Lapin suurin urheiluseura sekä Pohjois-Suomen johtava jalkapalloseura. Edustusjoukkueemme pelaavat Kakkosta sekä miehissä että naisissa. Naisten kakkosjoukkue pelaa Naisten Kolmosessa. Toimintamme pohja on yli 1000 junioripelaajassamme, joille haluamme luoda turvallisen harrastusympäristön sekä tavoitteellisille pelaajille selkeän polun aina kansainvälisille kentille saakka.

Ota yhteyttä

Puheenjohtaja
Matti Poikajärvi
+358 405 388 325
matti.poikajarvi@rops.fi

Toiminnanjohtaja
Jari Näsman
jari.nasman@rops.fi
+358 505 990 309