tiistai, 15 syyskuu 2015 08:39

”Ehkä parasta joukkueeltani koskaan”

RoPS juhli Kotkassa maalia neljä kertaa. Kasan ylimmäisenä kaksi osumaa viimeistellyt amerikkalainen Oluremi. Alimana puolustaja Ville Saxman, joka teki kauden avayusmaalinsa. RoPS juhli Kotkassa maalia neljä kertaa. Kasan ylimmäisenä kaksi osumaa viimeistellyt amerikkalainen Oluremi. Alimana puolustaja Ville Saxman, joka teki kauden avayusmaalinsa. Kuva: Kimmo Seppälä / Kymen Sanomat

Neljä edellistä otteluaan jalkapalloliigassa voitotta pelannut Rovaniemen Palloseura ehti hukata puolenkymmentä mahdollisuutta nousta sarjan piikkipaikalle, kunnes maanantaina Kotkassa tärppäsi.

RoPS näytti Kotkassa mestariluokan esityksen vain 45 minuutissa.

Sarjapaikastaan taisteleva FC KTP joutui entistäkin ahtaammalle hävittyään RoPSille 0-4 (0-3).

Vierasvoitto oli RoPSille ensimmäinen yli kahteen ja puoleen kuukauteen. – Otin ensi kertaa peliin päälle tuliterän paidan ja jätin parran ajamatta, jotta olisi jotain uutta, naurahti RoPSin valmentaja Juha Malinen.

Monessa muussa lajissa RoPS olisi tuomittu voittajaksi jo avausjakson jälkeen ylivoimaisella pistevoitolla. RoPS vei laukaustilaston nimiinsä taukoon mennessä 9-1 ja koko pelissä 14-1.

– Ensimmäinen puoliaika oli ehkä parasta esitystä joukkueeltani koskaan, ja olen sentään valmentanut jonkun verran, Malinen, 57, hämmästeli.

RoPSin laukoivat voittoon ensimmäiset maalit seuralle tehty amerikkalaislaituri Oluremi osuttuaan kahdesti sekä kauden maalitilinsä avannut Ville Saxman ja rankkarista osunut liigan maalikärki Aleksandr Kokko.

Tauolla oli kyse enää siitä, että RoPS saa jäädytettyä isäntien mahdollisen kirin toisen puoliajan avausvartin ajan.

RoPS pehmitti Kotkaa puoli tuntia ja sekoitti satamakaupungin sen jälkeen vartissa.

KTP luuli pystyvänsä tarjoamaan vaativalle kotiyleisölleen hyökkäysvoittoista peliä yhden miehen keskikentän pohjalla. Vaikka valmentaja Sami Ristilä muutti taktiikan vaihdollaan jo runsaan puolen tunnin jälkeen, oli ote karannut ratkaisevasti RoPSille. – Olimme jaloissa tänään joka puolella, Ristilä kiteytti.

Janne Saksela teki vaarallisia nousuja oikealta laidalta. Moshtagh Yaghoubi höyrysi ylöspäin mistä päin kenttää tahansa. Antti Okkonen oli keskikentän herra alusta asti.

Oluremi chippasi johtomaalin Yaghoubin loistavan avaavan syötön jälkeen. Saxman pommitti pienestä kulmasta näyttävästi takanurkkaan 0-2. Kokko upotti pilkulta lukemiksi 0-3 tultuaan alueella itse kaadetuksi Ville Oksasen kolhimana.

Ja tämä kaikki tapahtui alle kymmenessä minuutissa ennen taukoa.

Loppulukemat 79. minuutilla myöskin vastaan tulleen maalivahti Jere Pyhärannan yli vipannut Oluremi oli lähellä hattutemppua.

– Se olisi varmasti kelvannut, mutta lopputulos on meille tärkeintä. Tämä oli erikoinen peli, koska pelaaminen näytti alusta asti maaliltamme. Haistoimme veren nopeasti, kuvaili amerikkalainen kotkalaisten teurastamista.

– Kaikenlaista on ollut esteenä sarjan kärkeen nousemisessa. Olemme lusineet varoituksiamme. Henkisellä puolella on ollut vaikeaa (heinäkuisen) HJK-voiton jälkeen, Malinen sanoi.

RoPS ei ollut voittanut mestaruusjahtiin osallistuvien HJK:n ja SJK:n lisäksi mitään muuta joukkuetta 11 otteluun. Kotkalaiset RoPS kuitenkin nylki kesän kohtaamisissa yhteismaalein 8-0.

Ainoa, jonka askelmerkit eivät tunnu olevan vielä kohdallaan, oli Kokon viimeisiksi 25 minuutiksi korvannut yksipuolinen kärkimies Eero Markkanen.

– Markkanen on kuitenkin hyvä lisä. Nyt ei tarvitse peluuttaa Kokkoa puhki. Markkanen myös tietää, että onnistumalla meillä hän saisi askeleensa lähtemään oikeaan suuntaan, Malinen totesi.