ROPSKAUPPA.FI                              
keskiviikko, 15 heinäkuu 2015 12:04

Duunari

Kirjoittanut
Arvostele tätä artikkelia
(0 ääntä)
Ville Saxman Ville Saxman Kuva: Pekka Aho

Kesä on ollut kylmä, mutta kerrankin Rovaniemen kävelykadulle paistaa aurinko.

RoPSin Ville Saxman on luotettava monien pelipaikkojen erikoismies.– Mukava, että sentään välistä näin, Ville Saxman hymyilee kahvilan terassilla.

Rovaniemen Palloseuran Ville Saxmaniin sopivat hieman mukaillen loistavasti Tuntemattoman sotilaan Antti Rokan sanat:” Kuule sie valmentaja. Missä sie tarvit oikein hyvvää miestä? Täss siul on sellane.”Saxman on luotettavan jalkapalloilijan perikuva. Hän pelasi viime sesongilla kaikki 33 Veikkausliigaottelua ja sama tahti on jatkunut tälläkin kaudella. Ylivieskan Pallon kasvatti on pelannut kaikki 18 matsia.

Saxman pelaa RoPSissa kolmatta kauttaan ja viihtyy erinomaisesti.

– Tyttöystäväni muutti tänne vuoden vaihteessa, kun hän sai luokanopettajan töitä Tervolasta. Kaikki näyttää nyt hyvältä.


Saxman on jalkapallokenttien duunariosaston mies. Hän paiskii töitä kentällä periksiantamattomasti ottelusta toiseen, melkein millä pelipaikalla tahansa. Peruskoulutukseltaan Saxman on puolustava keskikenttäpelaaja, mutta viime kaudella päävalmentaja Juha Malinen teki miehestä oikean laitapuolustajan.

– Ja tällä kaudella vasemman pakin, Saxman nauraa.

– Olen pelannut RoPSissa monessa roolissa, mutta nyt pakin paikka tuntuu omimmalta.


Saxman nähtiin kontrolloivan keskikenttäpelaajan tontin lisäksi etenkin Kari Virtasen RoPSissa myös kymppipaikalla. Komennuksia on tullut myös keskikentän laitapelaajan rooliin.

– Keskikenttämiehen taustasta on ollut hyötyä pakkina. Modernissa jalkapallossa laitapuolustajan rooli on merkittävä. Enää ei riitä pelkkä puolustaminen, vaan myös hyökkäystaitoa tarvitaan ja pallollinen osaaminen korostuu, Saxman kertoo.

– Enää vasen pakki ei ole joukkueen tyhmin mies, ainakaan RoPSissa, pakki veistelee.

Saxman näkee, että monipuolisuudesta on hyötyä joukkueelle.

– Joukkueille, jossa pelaajia ei ole liiaksi, tuo turvaa, jos ryhmässä on pelaajia, jotka voivat pelata useita eri pelipaikkoja. Yksilölle tilanne on monimutkaisempi. Yhdelle pelipaikalle erikoistuva yksilö voi nousta paremmaksi pelaajaksi kuin allround-mies. Minulle henkilökohtaisesti monipuolisuus on ollut etu.


Saxman on ollut harvoin loukkaantuneena, kuten hänen pelimääränsä kertovat.

– Joka vuosi on ollut jotakin vammaa, mutta onneksi harjoituskaudella. Viime talvikin meni lähes kokonaan sairastuvalla. Ilmeisesti olen oppinut kauden aikana huolehtimaan kropastani ja palautumisesta. Myös harjoituksiin on tullut silmää, en ryntäile niin, että rikon turhaan itseni.

Palloseuran kausi on ollut huikea ja joukkue taistelee mestaruudesta HJK:n kanssa.

– Olenkin nauranut, että tämä on minulle aivan uusi tilanne. Liigaurallani olen yleensä ollut enneminkin putoamistaistossa. Kun menimme Seinäjoelle vieraspeliin kärkiotteluun, muistin elävästi, kuinka aiemmin olisimme olleet hyvinkin tyytyväisiä pisteeseen. Nyt tuntui siltä, että vain voitto kelpaa.


Huippuottelu Klubia vastaan Keskuskentän uuden katsomon avajaisissa oli Saxmanin uran vaikuttavimpia.

– Tunnelma oli kuin europeleissä.

Saxmanin voitonnälkä on kasvanut menestyksen myötä.

– Haluan voittaa urallani lisää. Ainoa suuri voittoni on Suomen Cup 2013. Nyt näyttää siltä, että jos jatkamme samaan malliin, Suomen mestaruus on mahdollinen.

Laitapuolustaja pitää kuitenkin jalat tiukasti maassa.

– Meillä on kapea rinki, ja jokaisen on pidettävä tasonsa korkeana. Lisäksi emme kestä montaa loukkaantumista tai pelikieltoja. Nytkin useampi meistä, minä mukaan lukien, olemme kortin päässä pelikiellosta.

Saxman vetää haalarit yllensä taas sunnuntaina, kun RoPSin mestaruustaistelu jatkuu Vaasan Palloseuran vieraana.

 Ville Saxman on pelannut Rovaniemen Palloseurassa 101 virallista ottelua.

Kuka?

Ville Saxman

Syntynyt: 15.11.1989

Pelipaikka: laitapuolustaja, keskikenttäpelaaja

Diplomi-insinööriopiskelija, prosessitekniikka Oulun yliopisto

Aiemmat seurat: Ylivieskan Pallo, Myllykosken Pallo

Veikkausliigaottelut/maalit: 136/5

Kaikki viralliset ottelut
RoPSissa/maalit: 101/6

Ottelut Kakkosessa
Ylivieskan Pallossa: 100

Muuta: Futsalin Suomen mestari ja pronssimitalisti Sievi Futsalissa. Pelannut futsal-liigaa myös Oulun Tervareissa.

3 futsalin maaottelua ja valittu kahdesti Suomen parhaaksi nuoreksi futsal-pelaajaksi 2009 ja 2010

Markku Saukko
© 2015 Lapin Kansa

 

Luettu 1466 kertaa

Tietoa meistä

Rovaniemen Palloseura on Lapin suurin urheiluseura sekä Pohjois-Suomen johtava jalkapalloseura. Edustusjoukkueemme pelaavat Kakkosta sekä miehissä että naisissa. Naisten kakkosjoukkue pelaa Naisten Kolmosessa. Toimintamme pohja on yli 1000 junioripelaajassamme, joille haluamme luoda turvallisen harrastusympäristön sekä tavoitteellisille pelaajille selkeän polun aina kansainvälisille kentille saakka.

Ota yhteyttä

Puheenjohtaja
Matti Poikajärvi
+358 405 388 325
matti.poikajarvi@rops.fi

Toiminnanjohtaja
Jari Näsman
jari.nasman@rops.fi
+358 505 990 309