ROPSKAUPPA.FI                              
sunnuntai, 31 touko 2015 11:52

Herrasmies kapteeni

Kirjoittanut
Arvostele tätä artikkelia
(0 ääntä)
Rovaniemen Palloseuraa vahvistava Abdou Jammeh on ohjaava, analyyttinen ja rauhallinen pelaaja. Rovaniemen Palloseuraa vahvistava Abdou Jammeh on ohjaava, analyyttinen ja rauhallinen pelaaja. Kuva: Raija Suopajärvi

Rovaniemen Palloseuran harjoitukset ovat juuri päättyneet. Kentällä aina tyylikkäästi esiintyvä keskuspuolustaja Abdou Jammeh pyyhkii hikeä otsaltaan ja juttelee rauhallisen kohteliaasti.

RoPSin Abdou Jammeh johtaa ylpeänä Gambian maajoukkuetta.– Olen maajoukkueen kokeneimpia pelaajia, minulle on suuri kunnia johtaa kotimaani joukkuetta kapteenina.

Jammeh johtaa Gambian A-maajoukkueen kahteen maaotteluun kesäkuussa. Kesäkuun 9. päivä Gambia kohtaa ystävyysottelussa Ugandan ja 12.6. vuoden 2017 Afrikan mestaruusturnauksen karsintaottelussa Etelä-Afrikan.


Jammeh on pelannut 35 A-maaottelua Gambian paidassa, ja kantanut jo pitkään kapteenin nauhaa. Keväällä 2014 maaotteluihin tuli tauko, kun Gambialle pätkäistiin kahden vuoden kansainvälinen kilpailukielto maan peluutettua yli-ikäisiä pelaajia U20 Afrikan mestaruusturnauksessa.

– Gambian jalkapalloliitto valitti tuomiosta ja se onneksi lyheni, Jammeh kertoo.

Suomessa pelaavista gambialaisista kutsun maaotteluihin saivat myös HJK:n Demba Savage ja KuPSin Ebrima Sohna.

– Myös HJK:n Ousman Jallow olisi joukkueessa, mutta hän on loukkaantuneena, Jammeh tietää.


Jammehilla on pitkä kokemus kovista kansainvälisistä peleistä sekä maajoukkueessa että seurajoukkueissaan. Jammeh on kohdannut kentällä todellisia maailmantähtiä.

– Olen pelannut monia upeita otteluita maajoukkueessa. Esimerkiksi Senegalin kohtaaminen vuonan 2008 oli hieno kokemus, kentällä olivat El Hadji Diouf ja Henri Camara .

– Vuonna 2013 kohtasimme Norsunluurannikon, ja pelasin Yaya Tourea, Wilfried Bonya ja Gervinhoa vastaan, toppari hymyilee.

Nimet ovat jalkapalloa seuraaville tuttuja. Esimerkiksi Manchester Cityn Toure on voittanut Barcelonan paidassa muun muassa Mestarien liigan ja Espanjan mestaruuden sekä Cityssä kaksi kertaa Valioliigan mestaruuden. Toure on myös Afrikan mestari.


Gambia ei ole koskaan selvinnyt MM-lopputurnaukseen tai Afrikan mestaruusturnaukseen. Maan FIFA-ranking on 157. (Suomen 78.), mutta maajoukkue on suosittu.

– Kotiotteluissa stadion on aina aivan täynnä, Jammeh kertoo. Bakaun stadionin virallinen kapasiteetti on 25 000, mutta Jammeh arvelee yleisöä olevan parhaillaan jopa 35 000–40 000.

– Haaveeni on edustaa Gambiaa Afrikan mestaruusturnauksessa, ja miksei jopa MM-lopputurnauksessa.

 Abdou Jammeh (vas.) kipparoi Gambian A-maajoukkuetta.

Jammeh on isojen areenoiden mies.

– Kauden 2005-2006 Tunisian Cupin finaalissa pelasin ES Zarzisin joukkueessa 60 000 katsojan edessä. Zarzis kaatoi ES de Tunisin, ja Jammeh pääsi juhlimaan cupin mestaruutta.

Jammeh vakuuttaa, etteivät Suomen pienet yleisömäärät ole masentaneet miestä.

– Olen ammattilainen, mutta totta kai on hienompaa pelata isoille yleisöille.

Jammeh kokee saaneensa jalkapallolta paljon.

– Urani on ollut hieno seikkailu ja olen saanut kokemuksia lukuisista kulttuureista ja tutustunut erilaisiin ihmisiin ja elämään.

Kysymys eri maiden jalkapallon tasosta saa keskuspuolustajan mietteliääksi.

– Eri maiden ja liigojen eroja on vaikea verrata, mutta sarjat joissa olen pelannut esimerkiksi Venäjällä, Belgiassa ja Tunisiassa ovat paljon edellä Veikkausliigaa.


Suomeen ja RoPSiin Jammeh päätyi, kuten jalkapallossa usein, hieman sattumalta.

– Sopimukseni Kuwaitissa päättyi, ja kahden siellä vietetyn vuoden jälkeen tuntui oikealta ratkaisulta aloittaa taas Euroopassa. RoPS tarjosi konkreettista sopimusta, kun muut eurooppalaiset vaihtoehdot olisivat olleet testisopimuksia.

Mies ei ole katunut ratkaisuaan.

– RoPS on hyvä joukkue, meillä on sopivassa tasapainossa fyysisyyttä ja taitoa.

– Erityisesti joukkuehenki on hyvä. Joukkueen heikkous on varsin kapea materiaali.

– Päävalmentaja Juha Malinen luottaa minuun ja on todella sopiva valmentaja minulle.

Jammeh on myös kotiutunut hyvin Rovaniemelle.

– Tämä on pieni ja rauhallinen kaupunki, jos vertaa vaikka Moskovaan, toppari virnistää.

– Täällä voin keskittyä täysin jalkapalloon.

Jammehilla riittää edelleen nälkää urallaan.

– Uskon pystyväni vielä nostamaan tasoani ja haluan aikanaan lopettaa itselleni korkeimmalla mahdollisella tasolla missä tahansa.

– Olen kuitenkin jo saavuttanut lapsuuteni unelman ja pelaan ammattilaisena.


Maliseen Jammeh on tehnyt suuren vaikutuksen.

– Hieno tyyppi.

– Hän on analyyttinen ja rauhallinen pelaaja, jonka kanssa voi käydä syvällisiä kehityskeskusteluja.

– En ihmettele, että hän on saanut suuren kunnian toimia maajoukkueensa kapteenina.

Abdou Jammeh

Keskuspuolustaja RoPS ja Gambian A-maajoukkue, maajoukkueen kapteeni

Syntynyt: 1986, Bakau, Gambia

Pituus: 187 cm.

A-maaottelut: 35

Aiemmat seurat:
ES Zarzis (Tunisia), Tekstilshtshik (Venäjä), Torpedo Moskova (Venäjä), Lierse SK (Belgia), Doxa Katokopias (Kypros), Kazma Sporting Club (Kuwait), Steve Biko FC (Gambia), Al Fahaheel SC (Kuwait)

Perhe: Aviovaimo sekä 3- ja 5-vuotiaat tyttäret

Markku Saukko
© 2015 Lapin Kansa

 

Luettu 1334 kertaa

Tietoa meistä

Rovaniemen Palloseura on Lapin suurin urheiluseura sekä Pohjois-Suomen johtava jalkapalloseura. Edustusjoukkueemme pelaavat Kakkosta sekä miehissä että naisissa. Naisten kakkosjoukkue pelaa Naisten Kolmosessa. Toimintamme pohja on yli 1000 junioripelaajassamme, joille haluamme luoda turvallisen harrastusympäristön sekä tavoitteellisille pelaajille selkeän polun aina kansainvälisille kentille saakka.

Ota yhteyttä

Puheenjohtaja
Matti Poikajärvi
+358 405 388 325
matti.poikajarvi@rops.fi

Toiminnanjohtaja
Jari Näsman
jari.nasman@rops.fi
+358 505 990 309