ROPSKAUPPA.FI                              
torstai, 04 joulukuu 2014 09:01

Juha Malisen malli jatkaisi jalkapallokautta

Kirjoittanut
Arvostele tätä artikkelia
(0 ääntä)
RoPSin liigajoukkueen päävalmentaja Juha Malinen remontoisin jalkapallokautta. RoPSin liigajoukkueen päävalmentaja Juha Malinen remontoisin jalkapallokautta. Kuva: Inka Soveri

Rovaniemen Palloseuran päävalmentaja Juha Malinen esitteli viime viikon Urheilulehdessä (27.11.) oman mallinsa jalkapallon kilpailujärjestelmäksi. Malinen yhdistäisi talvella pelattavan Liigacupin ja Suomen Cupin kokonaan uudeksi Suomen Cupiksi, jonka voittaja saisi palkinnoksi europaikan.

Liigacup ja Suomen Cup yhteen ja otteluruuhkat pois.

Esityksensä merkittävimmiksi eduiksi Malinen nostaa merkityksellisten pelien määrän kasvun, kesän otteluruuhkan helpottamisen ja seurojen kauden suunnittelun helpottumisen.

– Tässä järjestelmässä voittavat kaikki, Malinen lupaa.

Vilkas keskustelu aiheesta käynnistyi keskiviikkona, kun UL julkaisi jutun nettisivuillaan ja Malinen Twitter-tilillään.

– Suurin osa pitää tätä hyvänä juttuna. Ainoastaan pienten seurojen kannattajat pelkäävät menettävänsä kerran 100 vuodessa saamansa mahdollisuuden pelata liigajoukkuetta vastaan, Malinen heittää.

”Malisen mallissa” cup alkaisi jo joulu-tammikuussa, liigaseurat tulisivat mukaan maaliskuun alussa ja kisa huipentuisi finaaliin jo kesäkuussa. Näin kovien pelien kausi jatkuisi huippuseuroilla puolitoista kuukautta. Samalla Malisen mielestä epämääräinen ja lähinnä pelaajien testaamiseen käytettävä Liigacup poistuisi.

– Liigacupin takia harjoitusotteluita on vaikea sopia, kun seurat eivät tiedä, jatkuvatko pelit Liigacupissa vai eivät. Lisäksi tämä hyödyttäisi erityisesti Etelä-Suomen ulkopuolisia seuroja, joiden on mahdotonta saada kovia harjoitusvastustajia pitkien etäisyyksien takia.

Malisen mielestä Suomen jalkapallon kehittäminen vaatii radikaaleja uudistuksia.

– Olen ollut mukana huippujalkapallossa 1990-luvun alusta asti. Moni asia on mennyt eteenpäin, mutta FIFA-ranking on pudonnut, yleisökeskiarvot liigassa ovat laskeneet, eikä kansainvälinen menestys ole ainakaan parempaa.

Malinen haluaa myös helpotusta kesän otteluruuhkaan.

– Ei jalkapallon suurin vastus ole jääkiekko, vip-tilat tai kuppipenkit vaan Suomen kesä. Kesällä ihmiset ovat mökeillään, matkoilla, kesätapahtumissa jne. Vain romantikot haluavat lisää pelejä heinäkuulle!

Talvipelien lisäämisen ainoa haaste on jalkapallohallien vähäisyys. Esimerkiksi Lapin alueella on vain yksi täysimittainen jalkapallohalli.

– Ehkä näin saataisiin pontta myös hallien rakentamiselle, Malinen toivoo.

RoPSin puheenjohtaja Risto Niva on valmentajansa ehdotuksen kannalla.

– Ei kuulosta ollenkaan hassummalta ajatukselta. Näin kausi jatkuisi luontevasti kovilla peleillä.

Malisen Suomen Cup

1. vaihe: joulu-helmikuu, mukana seurat alimmalta sarjatasolta Ykköseen, neljä parasta jatkoon.

2.vaihe: maaliskuu, Liigaseurat mukaan, 16 joukkuetta neljän lohkon lohkovaiheeseen, joissa yksinkertainen sarja.

3. vaihe: alkukesä, lohkovoittajien välierät ja finaali. Finaali esim. juhannusviikolla. Voittajalle paikka Eurooppa-liigan karsintoihin seuraavalle kaudelle.

Markku Saukko
© 2014 Lapin Kansa

 

Luettu 1248 kertaa

Tietoa meistä

Rovaniemen Palloseura on Lapin suurin urheiluseura sekä Pohjois-Suomen johtava jalkapalloseura. Edustusjoukkueemme pelaavat Kakkosta sekä miehissä että naisissa. Naisten kakkosjoukkue pelaa Naisten Kolmosessa. Toimintamme pohja on yli 1000 junioripelaajassamme, joille haluamme luoda turvallisen harrastusympäristön sekä tavoitteellisille pelaajille selkeän polun aina kansainvälisille kentille saakka.

Ota yhteyttä

Puheenjohtaja
Matti Poikajärvi
+358 405 388 325
matti.poikajarvi@rops.fi

Toiminnanjohtaja
Jari Näsman
jari.nasman@rops.fi
+358 505 990 309