ROPSKAUPPA.FI                              
lauantai, 26 heinäkuu 2014 12:42

RoPS voi olla ylpeä draamasta huolimatta

Kirjoittanut
Arvostele tätä artikkelia
(0 ääntä)
JARKKO Lahdenmäen tekemä 2-2 nosti vielä RoPSin mahdollisuudet kattoon Tripolisissa. Ex-kemijärveläinen oli RoPSin maalitykki europeleissä kahdella osumallaan. JARKKO Lahdenmäen tekemä 2-2 nosti vielä RoPSin mahdollisuudet kattoon Tripolisissa. Ex-kemijärveläinen oli RoPSin maalitykki europeleissä kahdella osumallaan. Kuva: Anssi Jokiranta

Europelipuntari: Isot pelit ratkeavat henkilökohtaisiin virheisiin.

Rovaniemen Palloseura pelasi huikean otteluparin kreikkalaisen miljoonamiehistön Asteras Tripoliksen kanssa Eurooppa-liigan toisella karsintakierroksella. Rovaniemeläiset olivat 11 minuuttia kiinni sensaatiossa ja jatkopaikassa kolmannelle kierrokselle. Siellä odotti Bundesliigan Mainz.

Toinen osaottelu Tripolissa oli mykistävä jalkapallo-ottelu, jossa oli mukana kaikki suuren draaman ainekset.

Pelillisesti RoPS oli avauspuoliajalla parempi kuin Oulun-ottelussa ja hallitsi peliä Asteraksen aikaisen johto-osuman jälkeen. Kotijoukkue pelasi yllättävän varovaisesti, eikä pelätty hyökkäyksien vyörytys alkanut odotetusti.

'
Isot pelit ratkeavat usein henkilökohtaisiin virheisiin. Nuori maalivahti Saku-Pekka Sahlgren on pelannut loistavan kauden Veikkausliigassa, mutta valitettavasti europeleissä lahjakkuudelle sattui kohtalokkaita virheitä. Jo Oulun takaiskuosuma meni osittain hänen piikkiinsä, ja Kreikassa kaksi ensimmäistä osumaa olivat veskarin virheitä. Sahlgrenista huokui Tripolin illassa tietynlainen liikalatinki ja nuorukainen ylipelasi kohtalokkaasti muutaman tilanteen. Ensimmäistä maalia edeltänyt vastaantulo ja epäonnistunut nyrkkeily olivat turhia, sillä topparit Jarkko Lahdenmäki ja Obilor hallitsivat tilanteen.

Myös rangaistuspotkuun ja ulosajoon johtanut tilanne tuli niin pienestä kulmasta, että sen olisi voinut pelata rauhallisemmin. Sahlgren pelaa rohkeasti kaukana maalista, ja taitavat Asteraksen pelaajat kokeilivatkin tavan takaa yllättää hänet kaukaa. Veskarin itseluottamus kestää pienet kolhut ja ura jatkuu edelleen nousujohteisena.

 ULOSAJETTUA RoPSin maalivahtia Saku-Pekka Sahlgrenia saattelevat RoPSin Aleksandr Kokko ja Asterasin romanialaistoppari Dorin Goian. (Kuva: Jussi Leinonen)


Miesvajaalla RoPSilla oli kädessään huonot kortit, mutta joukkue nousi sensaatiomaisesti tasoihin erittäin rohkealla ja miehekkäällä pelillä. Erityisesti molemmissa peleissä osuneen Jarkko Lahdenmäen nousu maalintekijäksi eurokentillä ja muutenkin tasapainoinen pelaaminen olivat huippusuorituksia. Päävalmentaja Juha Malisen taktinen manööveri siirtyä vajaalla kahteen leveällä pelaavaan kärkeen oli loistava, ja hetken Asteras pelkäsi. Olisiko 2-2 tilanteessa ollut paikallaan ottaa kentälle Emeniken sijasta Ndukaku, siirtyä viiden miehen alakertaan ja peruuttaa rovaniemeläisbussi maalin eteen?

Toisaalta aikaa oli tällaiseen ehkä liian paljon jäljellä. RoPS olisi tarvinnut onnea kestääkseen kreikkalaisessa saunassa lauteilla ilman takaiskuja. Jos RoPS olisi tasoittanut tilanteeksi 2-2 vaikka 85. minuutilla, olisi ihme ollut todella lähellä. Nyt Asteras sai liikaa aikaa.

RoPS pelasi erinomaisen otteluparin joukkueena, ja oli taktisesti selvästi kreikkalaisia valmiimpi. RoPS hävisi lopulta Asteraksen loistaville yksilöille Pablo De Blasis, Martin Rolle ja Jeronimo Barrales eturivissä pystyivät taikomaan tilanteita huonostikin organisoidusta hyökkäyspelistä. Taito voitti tahdon.

Ero kentällä oli paljon pienempi kuin paperilla. Asteraksen rahoista on puhuttu paljon, nakataan pöytään vielä yksi fakta: Seuralla on 40 päätoimista työntekijää.


RoPS esitys oli kunniakas, ja joukkue voi poistua euroareenoilta pää pystyssä. Rohkea esitys oli suomalaisjoukkueille epätyypillinen ja joukkue esitti uskottavan haasteen miljoonamiehille.

Europelit olivat sellaista herkkua, että toivottavasti ne motivoivat RoPSia taistelemaan viimeiseen mieheen myös ensi kauden europaikasta. Käytännössä usein Eurooppaan riittävä nelossija Veikkausliigassa on nykyvireellä täysin mahdollinen.

Tilastot
Eurooppa-liigan karsintojen 2. kierroksen toinen ottelu:
Asteras Tripolis, Kreikka–RoPS 4–2 (2–0)
Maalit: 12. Dimitris Kourbelis 1–0, 45. Pablo de Blasis rp. 2–0, 53. Mika Mäkitalo 2–1, 62. Jarkko Lahdenmäki 2–2, 73. de Blasis 3–2, 81. Tasos Bakasetas 4–2.
Ulosajo: 45. Saku-Pekka Sahglren.
Yhteismaalit 5–3. Asteras kohtaa 3. kierroksella Saksan Bundesliigan Mainzin.

Markku Saukko
© 2014 Lapin Kansa

 

Luettu 873 kertaa

Tietoa meistä

Rovaniemen Palloseura on Lapin suurin urheiluseura sekä Pohjois-Suomen johtava jalkapalloseura. Edustusjoukkueemme pelaavat Kakkosta sekä miehissä että naisissa. Naisten kakkosjoukkue pelaa Naisten Kolmosessa. Toimintamme pohja on yli 1000 junioripelaajassamme, joille haluamme luoda turvallisen harrastusympäristön sekä tavoitteellisille pelaajille selkeän polun aina kansainvälisille kentille saakka.

Ota yhteyttä

Puheenjohtaja
Matti Poikajärvi
+358 405 388 325
matti.poikajarvi@rops.fi

Toiminnanjohtaja
Jari Näsman
jari.nasman@rops.fi
+358 505 990 309