ROPSKAUPPA.FI                              
torstai, 03 huhtikuu 2014 10:29

Kuuden joukkoon ja 3. kierrokselle

Kirjoittanut
Arvostele tätä artikkelia
(0 ääntä)

Rovaniemen Palloseuran neljännesvuosisadan kausi käynnistyy lähes malttamattomissa tunnelmissa. Seuralla on koossa niin vahva nippu, että vastaavaa suhteessa vastustajiin saa etsiä aina 1990-luvun alkupuolelta asti. Ja tuolta, jo lähes tarunhohtoiseksi rovaniemeläisten jalkapalloihmisten mielissä muuttuneelta aikakaudelta, ovat myös RoPSin edelliset europelit.

RoPS on valmiina. Juha Malisen uuden pelitavan sisäänajo on ottanut luonnollisesti aikansa, eikä Liigacup mennyt tuloksellisesti kummoisesti, mutta kevään edetessä peli on asettunut yhä paremmin kiskoilleen.

Veikkausliigan alku on erittäin tärkeä. RoPS pelaa viidestä ensimmäisestä kierroksesta peräti neljä kotona jo huhtikuussa. Vastustajat ovat kovia, mutta näistä peleistä on kerättävä 8 - 10 pistettä, jottei paineita kasaudu liiaksi. RoPS tulee olemaan edelleen vahva kotijoukkue. Myös Kari Virtasen RoPS oli erittäin vaikeasti voitettava kotonaan, ja parhaimmillaan myös vieraissa. Nyky-RoPSin aktiivisempi pelitapa kartuttaa pistepottia reissupeleissä viime sesonkia paremmin, mutta nousu vaikeasti voitettavasta joukkueesta usein voittavaksi ryhmäksi on kuitenkin iso.

Juha Malinen on valmistellut joukkonsa selkeästi kahteen eri pelisuunnitelmaan. RoPS lähtee hallitsemaan pelejä ”Mourinhon” omimmalla 4-3-3 ryhmityksellä, jolloin joukkue prässää erittäin aktiivisesti pallottomana ja pyrkii ryöstämään kontrollin itselleen. Vaikeimpia vastustajia varten ja varmasti etenkin vieraskentällä Malisen RoPS ryhmittyy formaattiin 4-2-3-1, vetäytyy hieman ja iskee kiinni selvästi alempana kentällä. Tällöin pääpaino on riistoissa ja vastaiskuissa, ja pallonhallinnan joukkue voi luovuttaa suosiolla vastustajalle. RoPSilla on selvästi kaksi eri ilmettä.

Aktiivinen pelitapa on haastava, ja esimerkiksi RoPSin topparit joutuvat pois mukavuusalueeltaan joutuessaan avaamaan peliä ja pelaamaan tilanteissa, joissa puolustuslinja on korkealla. Tähän kohtaan vastustajat iskevät armotta, ja Malisella voikin olla edessään jonkinasteisia kompromisseja.

Kauden kliimaksi on europeleissä. Heinäkuun ottelurasitus on hirmuinen, ja uskon RoPSin ainakin jossakin määrin ramaavan europelien varaan, jolloin liigassa pelataan muutama ”välikierros”, jossa avainpelaajia lepuutetaan.

Eurooppa-liigan karsinnoissa menestyminen olisi seuralle taloudellinen ja urheilullinen jymypaukku. Jo toiselle kierrokselle pääsystä UEFA maksaa 140 000 euroa, ja kolmannella kierroksella Bingotalon toimiston kassakone huutaisi hoosiannaa. Jos arpa on suosiollinen, ja RoPS iskussa, on euromenestyskin mahdollinen, jopa se Malisen mainostama kolmas karsintakierros.

Veikkausliigassa RoPSille sijat 5-6 ovat realistinen tavoite. Ennakkoon materiaaliltaan vahvimmiksi arvioin HJK:n, IFK Mariehamnin, Interin, FC Lahden ja VPS:n, mutta sitten on tasaista. Mitalituoksina olisi yllätys, mutta jos joku konttaa, on RoPS jonossa aivan keulilla kyttäämässä.

Markku Saukko
© 2014 Lapin Kansa

Luettu 968 kertaa

Tietoa meistä

Rovaniemen Palloseura on Lapin suurin urheiluseura sekä Pohjois-Suomen johtava jalkapalloseura. Edustusjoukkueemme pelaavat Kakkosta sekä miehissä että naisissa. Naisten kakkosjoukkue pelaa Naisten Kolmosessa. Toimintamme pohja on yli 1000 junioripelaajassamme, joille haluamme luoda turvallisen harrastusympäristön sekä tavoitteellisille pelaajille selkeän polun aina kansainvälisille kentille saakka.

Ota yhteyttä

Puheenjohtaja
Matti Poikajärvi
+358 405 388 325
matti.poikajarvi@rops.fi

Toiminnanjohtaja
Jari Näsman
jari.nasman@rops.fi
+358 505 990 309