ROPSKAUPPA.FI                              
torstai, 05 touko 2011 11:03

Kolumni: Kahdeksas sija toisi joulun

Kirjoittanut
Arvostele tätä artikkelia
(0 ääntä)

Vedonlyöntivilpin jälkeen RoPS ei jäänyt tuleen makaamaan, vaan toimi kylmäpäisesti. Joskus leikkaus ilman puudutusta on ainoa oikea hoitokeino, ja sillä seura vältti TamU:n kohtalon.

ROPS RAKENSI runkonsa juuri niistä pelaajista, joihin oli mahdollisuuksia: Nuoria ja nälkäisiä lupauksia tai urallaan uuden mahdollisuuden tarvitsevia lahjakkuuksia. Onneksi seurajohto myös perui hätäiset puheensa totaalikieltäytymisestä uusien ulkomaalaispelaajien suhteen.
Muutama hyvä ulkomaalaisvahvistus joukkueessa on menestyksen edellytys, mutta RoPS ei enää rakenna you tube -tähdille ilmasiltaa. Nuoret suomalaispelaajat, omien poikien paluu ja seuran avoin toimintatapa ovat antaneet jalkapallokevääseen positiivisen buustin.

ROPSIN JOUKKUETTA arvioitaessa, on muistettava, ettei moni seura olisi vastaavasta tyrmäyksestä toipunut ja täyttänyt edes lisenssiehtoja. Jalkapallo on kuitenkin materiaalipeli, eikä RoPSin rosterin laatusertifi kaatti nouse kovin korkealle. Joukkue jäi huutamaan 10 maalin takuun antavaa kärkeä. Puheenjohtaja Nivan talouspuheiden jälkeen RoPSin odotettiin nokittavan rohkeammin pelaajamarkkinoiden sököringissä.
Treenipeleissä John Allen on joutunut siirtelemään profiilipelaajia paikalta toiselle, ja tulipalo on vain vaihtanut paikkaa. Liigan alemmassa puolikkaassa monet muutkin niput ovat kuitenkin köykäisiä, ja pohjoinen voima voi yllättää.
Sarjapaikan uusiminen on täysin realistista, etenkin, kun RoPS voi tarvittaessa köysiin ahdistettuna vielä vahvistaa ryhmäänsä elokuun siirtoikkunan aikana. Korkeammat sijoitukset edellyttäisivät kuitenkin jo huippuvenymistä. Kahdeksas sija toisi ennenaikaisen joulun napapiirille.
Alkukauden otteluruuhkassa tie on kivinen, sillä joukkue on ollut vähän aikaa yhdessä, eikä ole vielä omaksunut pelitapaansa.

KENTÄLLÄ NÄHDÄÄN myös erilaisen jalkapallon RoPS. Viime kauden vilppivitja jylläsi parhaimmillaan lyhytsyöttöpeliin ja pallokontrolliin perustuvalla taitojalkapallolla. Nykyjoukkueessakin on taitavia pelaajia, mutta  kokonaisuutena se ei pysty vastaavaan taitotempotasoon. Allen joutuu säätämään peliä puolustusvoittoisemmaksi ja nojaamaan hyökkäyspelissä vastaiskuihin. RoPSista ei tule ”ajokoirajalkapalloa” pelaavaa joukkuetta, mutta hienosäätö kyynisemmän pelin suuntaan on välttämätöntä. Allenin paineet ovat hurjat. Hänen on puristettava joukkueesta maksimitehot irti ja samalla kehityttävä itse etenkin taktikkona.
Menestys vaikeista lähtöasetelmista toisi futisjätkän uralle megameriitit. Toisaalta asemat eivät ole niin huonot, että joukkueen kyntäessä syvällä, valmentaja voisi mennä lähtötilanteen taakse piiloon koko kaudeksi. Vähintään kurinalaista ja organisoitunutta joukkuetta on lupa odottaa, vaikka pistesaalis jäisikin laihaksi.
Vaikka RoPS kauden päätteeksi valahtaisi takaisin Ykköseen, ei sekään olisi katastrofi . Uuden RoPSin toiminnassa on nyt pitävä ote, joka tulevaisuudessa kantaa porot vakaaksi liigaseuraksi.
Vain pitkäjänteisyydellä on loppujen lopuksi merkitystä.

Markku Saukko
© 2011 Lapin Kansa

Luettu 1832 kertaa

Tietoa meistä

Rovaniemen Palloseura on Lapin suurin urheiluseura sekä Pohjois-Suomen johtava jalkapalloseura. Edustusjoukkueemme pelaavat Kakkosta sekä miehissä että naisissa. Naisten kakkosjoukkue pelaa Naisten Kolmosessa. Toimintamme pohja on yli 1000 junioripelaajassamme, joille haluamme luoda turvallisen harrastusympäristön sekä tavoitteellisille pelaajille selkeän polun aina kansainvälisille kentille saakka.

Ota yhteyttä

Puheenjohtaja
Matti Poikajärvi
+358 405 388 325
matti.poikajarvi@rops.fi

Toiminnanjohtaja
Jari Näsman
jari.nasman@rops.fi
+358 505 990 309