ROPSKAUPPA.FI                              
torstai, 05 touko 2011 07:01

Aika katsoa tulevaisuuteen

Kirjoittanut
Arvostele tätä artikkelia
(0 ääntä)

Maaliskuun toiseksi viimeisellä viikolla Rovaniemen Palloseura koki täydellisen auringonpimennyksen. Jo kuukauden jatkunut kujanjuoksu vedonlyöntivilppiepäilyjen ja pelaajien pidätysten ja vangitsemisten keskellä päättyi vielä neljän eli kaikkiaan yhdeksän RoPSin pelaajan kiinniottoon ja toimitusjohtaja Jouko Kiistalan eroon. Jalkapalloliigan alkuun oli aikaa reipas kuukausi.

”Olihan se hirvittävää aikaa. Minä en tiennyt mitä tapahtuu. Poliisi haki pelaajia harjoituksista, mutta minulle ei kerrottu miksi. Yritin vain jatkaa työtäni, vaikka pahimmillaan pelaajia oli harjoituksissa vain muutama”, RoPSin päävalmentaja John Allen kertoo.
Yhdeksän pelaajan sopimukset purettiin ja pelaajat odottelevat matkustuskiellossa oikeudenkäynnin alkamista. Antti Hietakangas nousi toimitusjohtajaksi ja alkoi Allenin kanssa etsiä uudelleen rakennuspuita joukkueen luomiseksi. Puheenjohtaja Risto Niva linjasi selkeästi joukkueen rakentuvan jatkossa kotimaiselle rungolle.

Allen astelee jo levollisin mielin Rovaniemen aurinkoista kevätkatua.
”Olin valmistautumassa urani ensimmäiseen pääsarjakauteen, kun joukkue tuhoutui. Se oli katastrofi, mutta enää en muistele menneitä, vaan katson tulevaisuuteen”, mies sanoo ja nostaa katseensa päättäväisesti. Liiga-avaukseen on aikaa reilu viikko.
Allen on tehnyt hurjasti töitä Hietakankaan ja Nivan kanssa ja koonnut uuden RoPSin, nuoren ja nälkäisen joukkueen.
”Kiitän koko seuraa siitä, miten he vaikeina aikoina jaksoivat uskoa ja tehdä töitä. Selvisimme kriisistä mikä olisi monelle seuralle ollut ylivoimainen”, Allen kiittelee.
Myös jäljelle jääneitä pelaajia on koeteltu.
”Erityisen hatunnoston ansaitsee kapteeni Tuomo Könönen. Hän ei ole kapteeni, vaan kenraali, joka johti joukkojansa esimerkillään vaikeina aikoina. ”Tumen” kontaktit olivat myös tärkeitä, kun aloimme etsiä uusia pelaajia”, Allen kiittelee.

Tulevaan kauteen Allen lähtee kovin tavoittein.
”Ennen sopusotkua asetin tavoitteeksi sijoittumisen kahdeksan joukkoon. En muuta tavoitetta nytkään. Pelkkä sarjapaikan varmistelu ei minulle riitä”, Allen paaluttaa.
Allen nostaa muutaman joukkueen selvästi sarjan ennakkosuosikeiksi.
”HJK, Honka, Inter, KuPS ja ehkä JJK, mutta muut ovat aika tasaisia.”
Haastattelun jälkeen RoPS hankki vielä Mika Lahtisen ja Mika Hännisen. Tavoitteet täytyy tarkistaa vielä valmentajalta.
”Nyt sijoittuminen sarjan puoliväliin eli kuudenneksi on tavoitteena”, Allen vastaa maanantaina iltapäivällä hyisellä Keskuskentällä harjoitusten jälkeen. Lämmin kevätsää on vaihtunut takatalveen ja liigan alkuun on aikaa neljä päivää.

Takaisin haastattelutuokioon aurinkoiselle kävelykadulle.
Allenin mielestä RoPSin uusi joukkue on taitava, mutta erojakin viime kauden ryhmään löytyy.
”Ehkä henkilökohtaisiin yllätyksellisiin ratkaisuihin kykeneviä pelaajia ei ole nyt niin monta kuin aiemmin. Tämän puutteen me kuitenkin korvaamme tiiviillä joukkuepelillä ja armottomalla taistelulla.”
Kokonaisuudessaan kauteen valmistautuminen oli todella haastava, kun yhteinen harjoitteluaika jäi vähäiseksi.
”Joukkuepelin yksityiskohtien hiominen on jäänyt vähälle, ja taktiikan sekä pelitavan luominen vie vielä aikaa”, Allen murehtii.
Vaikka RoPSin pelaajamateriaali on muuttunut paljon, haluaa Allen edelleen toteuttaa lyhytsyöttöpeliin perustuvaa pelitapaa.
”Haluan, että pelaamme kaunista jalkapalloa lyhyillä syötöillä. Ainakin tähän pyrimme, en haluaisi pelata pitkää palloa.”
Yleisölle Allen antaa vinkin pelaajista joita kannattaa erityisesti seurata.
Etchu Tabe on loistava pelaaja myös liigatasolla, Jaakko Isteri ja Eetu Muinonen palaavat suvantovaiheiden jälkeen liigaan ja pärjäävät varmasti.”
Myös oman kylän poikien Ville Syväjärven ja Mika Gröhnin paluu RoPSiin kannattaa huomioida.
”Erityisesti Gröhn on ollut minulle positiivinen yllätys, sanonkin häntä Messiksi ilman maaleja”, Allen nauraa.

Allen heittää haasteen rovaniemeläiselle jalkapalloyleisölle.
"Vuosia täällä on puhuttu, että pitäisi olla oman kylän poikia ja suomalaisia pelaajia. Nyt on yleisön aika vastata huutoonsa. Haluan Keskuskentälle 3000 äänekästä kannattajaa, jotka ovat meidän tukena myös vaikeilla hetkillä”, walesilainen vaatii.

RoPSin kannattaja Jore Hietanen on tullut seuraamaan RoPSin harjoitusottelua. Uskollinen kannattaja on pelannut RoPSissa pikkupoikana ja kannattanut joukkuetta aina.
”Sopusotku oli hirvittävän raskas pettymys. Tuntui pahalta niiden puolesta, jotka olivat yrittäneet parhaansa rehellisin keinoin.”
Hietanen oli myös yllättynyt.
”Tunsin muutaman pelaajan, omasta mielestäni hyvinkin, enkä olisi ikinä voinut uskoa sellaista, oli se kova isku.”
Hietanen on iloinen nuorten suomalaispelaajien saapumisesta RoPSiin.
”Ja lisäksi omien poikien, kuten Ville Syväjärven ja Mika Hännisen paluusta.”
Hietanen ei kuitenkaan odota ihmeitä tulevalta kaudelta ja hän pelkää, että joukkueelle tulee vaikeita aikoja.
”Yleisö ei saa hylätä joukkuetta. Myös vaikeina aikoina on kannustettava ja uskottava tulevaisuuteen.”
John Allen kävelee ohi matkalla kentältä pukukoppiin. Hietanen tervehtii ja tuumaa:
”Tuohon mieheen minä luotan, kyllä me liigassa pysytään.”

Jalkapalloliigan ottelu RoPS – FF Jaro pe 6.5. klo 18.30 Keskuskenttä

Markku Saukko
© 2011 Uusi Rovaniemi

Luettu 2410 kertaa

Tietoa meistä

Rovaniemen Palloseura on Lapin suurin urheiluseura sekä Pohjois-Suomen johtava jalkapalloseura. Edustusjoukkueemme pelaavat Kakkosta sekä miehissä että naisissa. Naisten kakkosjoukkue pelaa Naisten Kolmosessa. Toimintamme pohja on yli 1000 junioripelaajassamme, joille haluamme luoda turvallisen harrastusympäristön sekä tavoitteellisille pelaajille selkeän polun aina kansainvälisille kentille saakka.

Ota yhteyttä

Puheenjohtaja
Matti Poikajärvi
+358 405 388 325
matti.poikajarvi@rops.fi

Toiminnanjohtaja
Jari Näsman
jari.nasman@rops.fi
+358 505 990 309