ROPSKAUPPA.FI                              
torstai, 03 helmikuu 2011 07:02

Pomon paluu

Kirjoittanut
Arvostele tätä artikkelia
(0 ääntä)

Tuomo Könönen istuu rovaniemeläisen ravintolan pöydässä. Lounas on syöty ja on aika puhua jalkapallosta.. Kokeneella kemiläisellä ammattilaisella on vahva ja kokonaisvaltainen näkemys futiksesta. Miehen silmissä palaa intohimo lajia kohtaan, ja sanoissa on voittamaan tottuneen miehen painoa. Könönen on mies, jota nuori RoPSin joukkue tarvitsee.

”RoPS saa minusta maailmaa nähneen, kokeneen pelaajan. Olen all -round -mies, pelaan missä tarvitaan, ja vaadin itseltäni paljon. Pistän itseni likoon joukkueeni puolesta ja vaadin samaa myös kaikilta muilta”, Könönen sanoo, eikä hänen sanoissaan ole tippaakaan ylimielisyyttä.

Tuomo Könönen on jalkapalloliigaan palanneen Rovaniemen Palloseuran kovin kotimainen hankinta tulevalle kaudelle. Könönen palaa ”rikospaikalle”, sillä juuri RoPSin riveistä hän nousi kansalliselle huipputasolle. Nuori Könönen tuli kakkosdivisioonan Visan Pallosta liiga-RoPSiin kaudella 1998 ja seuraavan neljän vuoden aikana kemiläinen nousi liigan parhaimpien vasempien laitapuolustajien joukkoon. Tie vei sitten Myllykosken Palloon, Suomen maajoukkueen paitaan ja aina Norjan rahakentille asti. Nyt Könönen palaa sinne, mistä hänen huippujalkapalloilijan tiensä alkoikin. Ura jonka huipulla hänet valittiin kaudella 2007 seuransa Odd Grenlandin tärkeimmäksi pelaajaksi, kova saavutus Norjan pääsarjan Tippeliganin joukkueessa.
”Se vuosi oli urani paras. Olin järjettömän kovassa kunnossa ja minut valittiin kaksi kertaa koko sarjan All Stars kentälliseen. Olisin voinut vetää kaksi peliä putkeen.”

Könönen muistelee Norjan vuosiaan lämmöllä.
”Mahtavia vuosia. Norjan jalkapallokulttuuri ja olosuhteet ovat todella korkeaa tasoa. Olisin halunnut jäädä vielä sinne, mutta perhe tahtoi Suomeen”, ”Tume” kertaa. Könönen palasi kaudeksi 2009 Suomeen ja takaisin MYPAn joukkueeseen.
”Norjassa opin mitä ammattilaisuus on. Vaati melkoista itsekuria tapella ulkomaalaisena paikka joukkueessa. Lunastaa muiden pelaajien ja valmentajan kunnioitus. Onnistuin siinä, ja toteutin jo pikkupoikana asettamani tavoitteen.”
Könönen valittiin maajoukkueeseen ja lopullinen läpimurto vakiokokoonpanoon oli lähellä.
Antti Muurisen päävalmentajakaudella Suomi-paitaan pääsivät vain ulkomailla pelaavat. Saadessani sopimuksen Norjaan, ajattelin, että jes!, nyt aukeaa maajoukkueenkin ovet kunnolla, mutta sitten menikin valmentaja vaihtoon”, Könönen muistelee. Vasen pakki oli mukana myös Roy Hodgsonin maajoukkueessa, mutta Toni Kallio piti Könösen vaihtopenkillä.
”Ero ei ollut iso, hieman hyökkäävämmässä pelifilosofiassa olisin ehkä saanut paremmat mahdollisuudet, mutta Hodgson tiesi mitä teki, ja Suomi menestyi. Hän oli loistava valmentaja.”

Könönen purki ennen joulua kahden vuoden sopimuksensa Ykkösen PS Kemin kanssa.
”Haaveeni oli pelata vielä liigaa Kemissä, ja kun palasin viime kaudeksi kotikaupunkiin, odotin todella paljon. Olin ehkä hieman naiivi, emmekä pärjänneet odotetusti.”
Könönen ei enää näe Kemin paluuta liigakartalle realistisena, ainakaan lähitulevaisuudessa. Lähdön taustalla oli muutakin.
”Viime kausi oli hirvittävän raskas, kun pelasin ja tein siviilitöitä yhtä aikaa. Pelaajapalkkio ei riittänyt elämiseen.”
Puoliammattilaisena Könönen
meni aamulla töihin, sieltä treeneihin ja tuli vierasmatkoilta yöllä bussilla suoraan töihin.
”Olisi pitänyt ehtiä vielä olla isäkin lapselleen. En halunnut polttaa itseäni loppuun. Halusin tehdä vielä sitä duunia, mitä eniten rakastan, eli pelata ammatikseni”, Könönen kertoo Kemistä lähdön syistä.
RoPSissa Könönen on mukana myös juniorivalmennuksessa.
”Peliuran jälkeen aion valmentaa, joten tämä paketti on minulle ihanteellinen.”

Palataan hetkeksi ajassa taaksepäin. Könönen pelasi ensimmäisen miesten ottelun Visan Pallon riveissä vain 14-vuotiaana nelosdivarissa. Meno oli hurjaa vanhojen sarjajyrien jaloissa.
”Äiti pelkäsi aina, että loukkaan itseni pahasti. Itse en ymmärtänyt pelätä, mutta myöhemmin olen katsellut kuvia tuolta ajalta ja tajunnut, että olin aivan lapsi.”
Tuosta vuodesta 1992 asti Könönen on pelannut miesten pelejä.
”Sieltä opin fyysisen kovuuden. Olin teinitähti Kemissä ja monet kokeneemmat pelaajat ottivat poikasen tähtäimeensä. Minua lanattiin lujaa, mutta se vain vahvisti.”
Hurjapäisyyttä Könönen kaipaisi nykyjunioreiltakin.
”Liian moni juniori on pehmeä. Pojat pelkäävät taklata, eivätkä uskalla pitää ääntä kentällä.”

Könönen heittää kivellä niitä, jotka arvostelevat RoPSin suurta ulkomaalaispelaajien määrää.
”Menneisyyden horinoita. Huipputasolla ulkomaalaisia on paljon, liigassa esimerkiksi KuPSilla, Interillä ja Maarianhaminalla.”

Könösellä on selkeät näkemykset pelaajan roolista joukkueen taktiikassa.
”Joukkueella on valmentajan laatima taktiikka, mutta pelaajien pitää aina itse soveltaa sitä kentällä. Ennakoitu pelisuunnitelma ei koskaan pidä täysin paikkaansa, joten jonkun pelaajista on pystyttämä johtamaan joukkoja kentällä myös muuttuneessa tilanteessa.”

Könönen on seurannut RoPSia viime vuosina tarkasti ja pelasi viime kaudella kaksi kertaa RoPSia vastaan.
”RoPSilla ei ole ollut pelaajaa, joka olisi pystynyt muuttamaan pelin rytmiä ja suuntaa pelin aikana. RoPS puski koko ajan päälle samalla tavalla, ja eihän se aina toiminut. Pelillinen johtaja pystyy kääntämään kurssin kentällä, ei valmentaja voi siihen penkiltä vaikuttaa.”
Peliin on pystyttävä reagoimaan itsenäisesti.
”Meille tulee varmasti paljon pelejä, jossa paine on meidän päässä. Silloin on vain lyötävä pitkää palloa, eikä siihen päätökseen valmentajaa tarvita.”

Könönen ilmoittautuu kaivatuksi vastuunkantajaksi.
”Kaikilta pelaajilta ei voi odottaa samanlaista vastuunkantamista. Jokainen voi ottaa vain sen taakan, minkä pystyy kantamaan.”
Kokenut pelaaja uskoo RoPSin mahdollisuuksiin tulevalla kaudella, eikä pidä Ykkösen kärjen ja liigan eroa isona.
”Liigacup tulee meille liian aikaisin, koska jengi on kasassa niin myöhään, mutta hyvästä harjoittelusta turnaus käy.”
Varsinaisessa liigassa sijoitus jossakin viiden nurkilla on realistinen, jos kaikki menee nappiin.
Näkemyksensä Könönen perustaa Ykkösen mestarijoukkueen tasoon.
”RoPS oli jo viime kaudella liigatason joukkue, meidän täytyy ottaa nyt vain muutama pieni askel, ja menestymme myös liigassa.”
”RoPSilla on kiehumassa hyvä soppa, ja meidän kaikkien on huolehdittava, ettei se pala pohjaan.”

Jalkapallon Liigacup: RoPS – Jyväskylän Jalkapalloklubi, su 6.2 klo 14.00 Ounashalli

Tuomo Könönen s. 29.12.1977 Trollhättan (Ruotsi)
Kasvattajaseura
: Visan Pallo
Liigaottelut:
208/8 maalia (RoPS, Myllykosken Pallo)
Seurat ulkomailla:
Odd Grenland (Norja, Tippeligaen ja Adeccoligaen (pääsarja ja ykkösdivisioona) 56 ottelua.
Ykkösen ottelut:
24
A-maaottelut:
6
Saavutukset:
Suomen mestari 2005, SM hopeaa 2002, Suomen Cup 2004

Markku Saukko
© 2011 Uusi Rovaniemi

Luettu 2199 kertaa

Tietoa meistä

Rovaniemen Palloseura on Lapin suurin urheiluseura sekä Pohjois-Suomen johtava jalkapalloseura. Edustusjoukkueemme pelaavat Kakkosta sekä miehissä että naisissa. Naisten kakkosjoukkue pelaa Naisten Kolmosessa. Toimintamme pohja on yli 1000 junioripelaajassamme, joille haluamme luoda turvallisen harrastusympäristön sekä tavoitteellisille pelaajille selkeän polun aina kansainvälisille kentille saakka.

Ota yhteyttä

Puheenjohtaja
Matti Poikajärvi
+358 405 388 325
matti.poikajarvi@rops.fi

Toiminnanjohtaja
Jari Näsman
jari.nasman@rops.fi
+358 505 990 309