ROPSKAUPPA.FI                              
torstai, 03 syyskuu 2009 13:35

”Munukka joko kuuli tai ymmärsi väärin”

Kirjoittanut
Arvostele tätä artikkelia
(0 ääntä)
Chanda Mwaba ihmettelee erotuomarin lausuntoja Chanda Mwaba ihmettelee erotuomarin lausuntoja

Liigaerotuomari Antti Munukan sähköpostilla Uudelle Rovaniemelle antama haastattelu (UR 26.8.) on herättänyt ihmetystä ja suuttumusta RoPSin joukkueessa ja pelaajissa.

”Munukan kertomukset sekä KuPS että VPS-otteluista poikkeavat täysin meidän käsityksestä tapahtumista”, RoPSin toimitusjohtaja Jouko Kiistala sanoo.

Erityisesti mielensä on pahoittanut molemmissa otteluissa Munukan kentältä ajama Chanda Mwaba, jonka mukaan tuomarin lausunnot saavat hänet näyttämään suorastaan tyhmältä.
”Munukka ei ole ymmärtänyt tai kuullut mitä hänelle olen sanonut. Mikään hänen suuhuni laittamista sanoista ei pidä paikkaansa. Hänen kertomuksensa saa minut näyttämään typerältä lukijoiden silmissä.”, Mwaba sanoo.

KuPS-RoPS 4.7.

Munukka muistaa KuPS-ottelun kulun väärin. Hän kertoo haastattelussa Mwaban saaneen varoituksen ottelun aikana pyydettyään sitä. Erotuomari kertoo Mwaban jatkaneen ensimmäisen varoituksen jälkeen edelleen varoituksen pyytämistä, jolloin hän antoi toisen varoituksen, joka tiesi ulosajoa. Liigan otteluraportin mukaan erotuomari kuitenkin antoi Mwaballe kortit peräkkäin ottelun viimeisellä minuutilla. Erityisesti Munukan kertomus Mwaban käytöksestä Kuopiossa saa sambialaisen tuntemaan, että hänestä luodaan tahallaan hölmö kuva.
”Eihän kukaan tuolla tavalla oikeasti toimisi”, hän tuhahtaa.
RoPSin mukaan KuPS-ottelun loppuhetket menivät seuraavasti. Ottelun ollessa lopuillaan RoPS sai vapaapotkun noin 25 metristä, jota Mwaba asettui ampumaan. Tässä vaiheessa KuPSin valmentaja Esa Pekonen muistutti kentän laidalta Patrice Olloa, että hänen pitäisi ottaa varoitus, jotta hän saisi pelikiellon seuraavaan Suomen Cupin otteluun, ja olisi taas seuraavassa liigaottelussa pelikelpoinen. Ollo teki työtä käskettyä, ja potkaisi pallon Mwaban edestä kohti katsomoa. Munukka nosti Ollolle tämän tahallaan hankkiman kortin.
”Kysyin tuomarilta, miksi vain varoitus. Minusta temppu oli niin törkeä, että siitä olisi kuulunut punainen kortti”, Mwaba kertoo. Munukka nosti Mwaballe keltaisen kortin välittömästi kysymyksen jälkeen. Hämmästynyt Mwaba kysyi, mistä syystä varoitus hänelle tuli. Erotuomari nosti saman tien toisen keltaisen ja perään luonnollisesti punaisen.
”Minä en missään tapauksessa ole pyytänyt häneltä varoitusta, saati vielä kahteen kertaan, kuten hän väittää. Kysyin ensin, miksi Ollo selvisi tempustaan keltaisella ja oman korttini jälkeen syytä siihen”, Mwaba tiivistää.
Myös Mwaban tuomion syytä kysynyt Stephen Kunda sai varoituksen.

RoPS-VPS 23.8.

Mwaba ajettiin ulos, koska hän Munukan mukaan solvasi tuomaria ”Why you have to be a racist?”-kysymyksellään.
”Tuokin on silkka vale, minä kysyin häneltä: ”Why you are like this?” (Miksi olet tällainen?), ja viittasin sillä luonnollisesti pelin tapahtumiin, Chilen (Chibwe) ulosajoon, Jannen (Turpeenniemi) kaatamiseen ja muihin virheisiin”, Mwaba selvittää.
”Rasismista en ole varmasti sanonut mitään.”
Echiabhi Okodugha seisoi Mwaban vieressä ja vahvistaa joukkuekaverinsa sanat.

Vaasalaisetkin ihmettelevät

VPS:n Jani Lyyski kommentoi Uudelle Rovaniemelle ottelun loppuhetkiä.
”Pillin soidessa juhlimme voittoa, ja näin kuinka RoPSin pelaajat tulivat jututtamaan tuomaria. En sitä todellakaan ihmettele, minäkin olisin esittänyt kysymyksiä, jos olisin ollut samassa tilanteessa. Olin hyvin lähellä, kun Mwaba ja Munukka keskustelivat, mutta en kuullut sanoja. Keskustelun sävy ja äänen käyttö eivät kuitenkaan olleet sellaisia, että olisin odottanut kyseessä olevan tuomarin haukkumisen. Siksi punaisen nouseminen taskusta oli minulle melkoinen yllätys”, Lyyski kertoo, mutta tähdentää, ettei kuullut, mitä Munukka ja Mwaba toisilleen sanoivat.

Markku Saukko
© 2009 Uusi Rovaniemi

Luettu 1296 kertaa

Tietoa meistä

Rovaniemen Palloseura on Lapin suurin urheiluseura sekä Pohjois-Suomen johtava jalkapalloseura. Edustusjoukkueemme pelaavat Kakkosta sekä miehissä että naisissa. Naisten kakkosjoukkue pelaa Naisten Kolmosessa. Toimintamme pohja on yli 1000 junioripelaajassamme, joille haluamme luoda turvallisen harrastusympäristön sekä tavoitteellisille pelaajille selkeän polun aina kansainvälisille kentille saakka.

Ota yhteyttä

Puheenjohtaja
Matti Poikajärvi
+358 405 388 325
matti.poikajarvi@rops.fi

Toiminnanjohtaja
Jari Näsman
jari.nasman@rops.fi
+358 505 990 309