ROPSKAUPPA.FI                              
torstai, 07 touko 2009 01:14

Liigakentät kutsuvat

Kirjoittanut
Arvostele tätä artikkelia
(0 ääntä)
Mika-Matti Maisonvaara #15 Mika-Matti Maisonvaara #15

Rovaniemi on jalkapallokaupunki, ja tuottanut vuosien saatossa lukuisia pelaajia Veikkausliigatasolle ja aina ulkomaille ammattilaisiksi asti. Takavuosina rovaniemeläispelaajia liigatasolla on ollut lähes pilvin pimein. Esiin voisi nostaa vaikka Tauriaisen veljessarjan, Matti Hiukan, Samuli Yliaskan ja viime kaudella Veikkausliigan Legenda-kunniamaininnan saaneen Arto Autin.

Tälläkin kaudella liigajoukkueissa ja jopa ulkomailla pelaa RoPSin kasvatteja, tai vuosia Rovaniemellä kehittyneitä pelaajia. Mainita voi esimerkiksi Ruotsin pääsarjan Elfsborgia edustavan Jari Ilolan, FC Lahden Mika Hännisen ja KuPSin Tero Taipaleen.

RoPSin tämän kauden liigajoukkueen riveissä rovaniemeläistaustaisia pelaajia on yhteensä yhdeksän. Mukana on kokeneita pelaajia, kuten Marko Koivuranta ja Ville Syväjärvi sekä Janne Turpeenniemi, joka lukeutuu jo nyt liigan nuorten profiilipelaajien joukkoon. RoPSin nuorisokaartista lähimpänä säännöllistä peliaikaa liigajoukkueessa on vasta 18-vuotias Mika-Matti Maisonvaara. 

Maisonvaara teki liigadebyyttinsä viime kaudella, ja pelasi kuusi ottelua. Lahjakas nuorukainen sai paljon vastuuta talven liigacupissa ja tekipä nuorukainen komean maalinkin. Vasenjalkaisen Maisonvaaran vahvuuksia ovat asenne, hyvä pelisilmä ja vapaapotkut. Voimaa nuorukainen kaipaa vielä lisää. Maisonvaara on menestynyt myös kakkoslajissaan futsalissa, ja on Ykköseen nousseen Rovaniemen Kanuunoiden runkopelaajia.

Jalkapallo on ollut Maisonvaaran harrastus aina pikkupojasta asti.
”Olin 3-vuotias kun aloitin nappulaliigassa”, nuorukainen kertoo Saarenkylän tekonurmella harjoitusten jälkeen.
Maisonvaara on pelannut jalkapallon ohella myös jääpalloa ja jääkiekkoa, mutta jalkapallo on ollut selkeä ykkösvalinta.
Maisonvaara pelasi ensimmäisen pelinsä miesten edustusjoukkueessa vasta 16-vuotiaana kaudella 2007. Paikka oli kovin mahdollinen, sillä kyseessä oli liigakarsintaottelu Viikinkejä vastaan. RoPS joutui otteluun pahasti varamiehisenä, sillä monet runkopelaajat Dejan Godarin ja Stephen Kundan johdolla olivat pelikiellossa. Päävalmentaja Kari Virtanen otti täysin yllättäen nuorukaiseen yhteyttä.
”Olimme menossa Santeri Viitasaaren (nykyisin FC Santa Claus) kanssa hänen kotiinsa Pelloon lomalle, kun ”Karo” soitti ja käski kääntymään takaisin, oli kuulemma pelihommia tiedossa”, Maisonvaara muistelee.
”Silloin jännitti ihan järjettömästi.”
Maisonvaara hoiti tonttinsa kunnialla. RoPS voitti ottelun Antti Peuran maalilla ja varmisti vierasottelussa liigapaikan.

Oman uransa suhteen Maisonvaara etenee maltilla. Sopimusta RoPSin kanssa on kaksi vuotta jäljellä, ja vasta sen jälkeen on aika punnita tilannetta uudelleen.
”Tavoitteenani on ammattilaisuus ulkomailla. RoPS on hyvä paikka kehittyä ja antaa näyttöä. Ennen tilanne oli toinen huonojen olosuhteiden takia. Nyt täällä on hyvät mahdollisuudet treenata, joten kehitys on itsestä kiinni”.
Nuorukaisen unelmat ja haaveet ovat kaukana, kuten unelmien kuuluu ollakin.
”Haave olisi pelata Manchester Unitedissa, jota olen aina kannattanut, mutta realistisesti tavoittelen Ruotsin kenttiä”, Maisonvaara sanoo.

RoPSin tämän kauden joukkuetta Maisonvaara pitää taitavana ja pelaavana ryhmänä.
”Pelaamme lyhytsyöttöpeliin perustuvaa taitojalkapalloa, jonka runkona ovat sambialaistaiturit. Oikeastaan tulin edustusjoukkueen mukaan juuri oikealla hetkellä, kun Chanda Mwaba, Nchimunya Mweetwa, Stephen Kunda ja Chileshe Chibwe tulivat RoPSiin kaudelle 2007. Silloin RoPS siirtyi taitojalkapallon aikaan”, nuorukainen analysoi.

Maisonvaara uskoo joukkueen taistelevan tulevalla kaudella liigan keskikastin sijoituksista. Omat tavoitteet ovat myös selvillä.
”Taistelen avauskokoonpanon paikasta. Mahdollisimman paljon pitää päästä pelaamaan”.
Liigamestariksi Maisonvaara povaa vahvaa HJK:ta, mutta hän ei aio pyytää nimikirjoitusta Valeri Popovitshilta.
”Monia poikavuosien idoleita pelaa liigassa, mutta nyt he ovat vastustajia”.

Nuorella jalkapalloilijalla on useita esikuvia.
”Kansainvälisiltä kentillä ihailen Steven Gerardia, vaikka hän onkin Liverpoolin mies, taitava pelaaja, mutta silti kova duunari. Suosikkijoukkueestani ManU:sta arvostan Paul Scholesia. Hän on ollut yli kymmenen vuotta tähti, mutta hänessä ei ole tippaakaan tähden elkeitä.”

Kotimaan kenttien esikuva löytyy läheltä.
”Ehdottomasti Zeddy Saileti”.
Zeddy liittyy Maisonvaaran varhaisimpiin muistoihin jalkapallosta ja RoPSista. Tuolloin Zeddy oli koko liigan parhaimpia pelaajia.
”En olisi voinut uskoa, että saan pelata hänen kanssaan samassa joukkueessa. Zeddy on erinomainen pelaaja ja hieno ihminen. Hän tukee ja opastaa meitä nuoria ja ymmärtää jalkapalloa. Lisäksi hän on aina herrasmies. En ole koskaan nähnyt Zeddyn menettävän malttiaan tai suuttuvan”.

Maisonvaara vetää takkia niskaansa. Hyytävä tuuli puhaltaa Kemijoelta. RoPSin kauden alku on siirtynyt kahden perutun vierasottelun takia. Talven ote on ollut ankara. Ensimmäisessä kotiottelussa Susivoudilla nurmi ei ole vielä samettinen. 

Kuka?
Mika-Matti Maisonvaara:
s. 1991
Opiskelija: Rovaniemen ammattilukio
Seura: RoPS
1. Veikkausliigaottelu: 18.5.2008 RoPS – IFK Mariehamn
Musiikki: Iron Maiden, AC/DC
Elokuvat: Komediat
Lempiruoka: Lihapullat ja perunamuusi
Juoma: rasvaton maito

Markku Saukko
© 2009 Uusi Rovaniemi

Luettu 1959 kertaa

Tietoa meistä

Rovaniemen Palloseura on Lapin suurin urheiluseura sekä Pohjois-Suomen johtava jalkapalloseura. Edustusjoukkueemme pelaavat Kakkosta sekä miehissä että naisissa. Naisten kakkosjoukkue pelaa Naisten Kolmosessa. Toimintamme pohja on yli 1000 junioripelaajassamme, joille haluamme luoda turvallisen harrastusympäristön sekä tavoitteellisille pelaajille selkeän polun aina kansainvälisille kentille saakka.

Ota yhteyttä

Puheenjohtaja
Matti Poikajärvi
+358 405 388 325
matti.poikajarvi@rops.fi

Toiminnanjohtaja
Jari Näsman
jari.nasman@rops.fi
+358 505 990 309