ROPSKAUPPA.FI                              
maanantai, 20 lokakuu 2008 11:35

Veikkausliiga varoitti RoPSia poikkeavasta vedonlyönnistä

Kirjoittanut
Arvostele tätä artikkelia
(0 ääntä)
Virolaistoppari Aleksander Kulikin vaihtoa Juha-Pekka Inkeröiseen edelsi RoPSin toimitusjohtajan Jouko Kiistalan vierailu valmentaja Valeri Bondarenkon juttusilla avausjaksolla (yläkuva). Virolaistoppari Aleksander Kulikin vaihtoa Juha-Pekka Inkeröiseen edelsi RoPSin toimitusjohtajan Jouko Kiistalan vierailu valmentaja Valeri Bondarenkon juttusilla avausjaksolla (yläkuva).

Rovaniemen Palloseuran kauden viimeisen Veikkausliigan kotiottelun Vaasan Palloseuraa vastaan piti olla miltei panokseton, mutta toisin kävi.

Arktisesta kelistä huolimatta tunteet kävivät pelin jälkeen korkealla puhtaasti pelitapahtumista, mutta poikkeuksellinen vedonlyöntikäyttäytyminen kuorrutti kakun ei toivotulla tavalla.

RoPSin puheenjohtaja Risto Niva sai pelin alkamishetkellä klo 16 puhelun Veikkausliigan toimitusjohtajalta Jan Walldenilta, joka kertoi Veikkauksen sulkeneen kohteen ennen aikojaan. Syynä olivat poikkeukselliset pelivaihdot.

- Tämä on meiltä normaalia selvittelyä eikä ole syytä ajatella, että ottelua olisi manipuloitu. Haluamme kuitenkin varmistua, että meillä on tällaisessa ottelussa paikalla ihmisiä, jotka osaavat tarkkailla pelitapahtumia sillä silmällä. Näitä tapahtuu muutaman kerran vuodessa, Wallden kertoi.

Veikkauksen pitkävetokertoimet muuttuivat nopeasti: RoPSin voitolle pelattu kerroin nousi 1,85:stä 2,50:een ja VPS:n voittokerroin putosi 3,45:stä 2,35:een.

Walldenilla ei ollut käytössä Veikkauksen pelivaihtoa ottelusta, mutta hän oli vihjannut Risto Nivalle huhuista, jotka tiesivät kohdetta pelatun isosti esimerkiksi Keski-Euroopassa.

"Poikkeuksellista"

Vedonlyöntipörssi Betfair oli ilmeisesti Walldenin huhulähde, sillä siellä ottelu herätti normaalia suurempaa kiinnostusta. Ottelua pelattiin 139 719 punnalla eli reilulla 180 000 eurolla. RoPSin voittokerroin oli alunperin 2,10, mutta loppua kohden luku nousi 3,65:een.

- Veikkausliigan ottelun normaalivaihto on keskimäärin 20 000 puntaa (25800 euroa), joten kyse on erittäin poikkeuksellisesta pelivaihdosta, arvioi vedonlyöntiasiantuntija Jorma Vuoksenmaa. Vertailuksi Vuoksenmaa otti toisen "merkityksettömän" sunnuntain ottelun TPS-KooTeePee, jonka pelivaihto jäi runsaaseen 19 000 puntaa (24500 euroa).

Hän oli varma, että RoPS-VPS -ottelun kokoista pelivaihtoa ei synny ilman jotakin ennakkotietoa.

- Tässä tapauksessa ei tarvitse olla meteorologi, että näkee jos ulkona sataa, Vuoksenmaa maalaili.

Hän korosti, että maailmalla otteluja seurataan nimenomaan pelivaihtojen ja kertoimien kautta. Jos asiat päätyvät käräjille, näyttö riittää harvoin tuomitsemaan pelaajaa tai pelaajia lopputuloksen manipuloinnista.

Elokuussa viimeksi

Se, että Betfair tulee Suomessa julkisuteen epäilyttävien ottelujen takia, johtuu Vuoksenmaan mukaan siitä, että yhtiö ilmoittaa pelivaihtonsa. - Suomessa Veikkaus ei vaihtojaan ilmoita.

RoPS oli viimeksi julkisuudessa Betfarin pelivaihdoista Honkaa vastaan elokuussa pelatun kotiottelun jäljiltä. Tuolloin ottelua pelattiin Betfairin kautta peräti 478 216 eurolla eli yli puolet suuremmalla panostuksella kuin eilistä RoPS-VPS -ottelua.

RoPS-Honka -pelin jäljiltä potkut sai ukrainalainen maalivahti Nikolai Pavlenko, jonka sopimus purettiin lähinnä epäilyjen takia.

Kulik vaihtoon

RoPSissa Jan Walldenin eiliseen vihjeeseen ei reagoitu mitenkään erityisesti tai näkyvästi. Ainoa huomionarvoinen asia oli virolaistoppari Aleksander Kulikin vaihto Juha-Pekka Inkeröiseen 26. peliminuutilla. Tätä tosin edelsia RoPSin toimitusjohtajan Jouko Kiistalan vierailu valmentaja Valeri Bondarenkon juttusilla kesken avausjakson.

Kulik ei ehtinyt vaihtokomennukseen mennessä ihmeitä esittää, eikä hän ollut esimerkiksi osallisena vaasalaisten saamaan rangaistuspotkuun 16. minuutilla. Loukkaantuminen ei ainakaan ollut vaihdon syy.

Valmentaja Bondarenko perusteli pelin jälkeen vaihtoa pelisysteemin muutoksella.

- Halusimme pelata 4-4-2 -systeemiä ja tarvitsimme toisen hyökkääjän Philip Edeipon kaveriksi.

RoPS-VPS -ottelun jälkipuinti ei ole Jan Walldenin mukaan liigassa kiireellisimpien asioiden joukossa.

- Saamme raportit ja lukemia vedonlyöntivaihdoista ympäri maailmaa. Keräämme tietoa, mutta ei tämä meidän prioriteettilistalla kovin korkealla ole.

Kari Pyykkö
© 2008 Lapin Kansa 

Luettu 1101 kertaa

Tietoa meistä

Rovaniemen Palloseura on Lapin suurin urheiluseura sekä Pohjois-Suomen johtava jalkapalloseura. Edustusjoukkueemme pelaavat Kakkosta sekä miehissä että naisissa. Naisten kakkosjoukkue pelaa Naisten Kolmosessa. Toimintamme pohja on yli 1000 junioripelaajassamme, joille haluamme luoda turvallisen harrastusympäristön sekä tavoitteellisille pelaajille selkeän polun aina kansainvälisille kentille saakka.

Ota yhteyttä

Puheenjohtaja
Matti Poikajärvi
+358 405 388 325
matti.poikajarvi@rops.fi

Toiminnanjohtaja
Jari Näsman
jari.nasman@rops.fi
+358 505 990 309