ROPSKAUPPA.FI                              
sunnuntai, 20 heinäkuu 2008 15:15

Jyrääkö RoPS vierasvoittoa janoavan KuPSin?

Kirjoittanut
Arvostele tätä artikkelia
(0 ääntä)

Kukapa olisi uskonut, että kahden sarjatulokkaan välisessä kamppailussa olisi näin selvä ennakkosuosikki? Suoran nousijan paikalta liigaan astellut KuPS on tällä hetkellä karsijan paikalla yhdeksällä pisteellään ja Rovaniemen Palloseura sarjan keskikastissa 16 pisteellään.

Piste-ero ei sinällään taivuta vaakaa ääriasentoon RoPSin suuntaan, mutta joukkueiden koti- ja vierassaldot kylläkin: rovaniemeläiset ovat välttäneet tappiot kotonaan, kun taas kuopiolaisilta puuttuu vielä vierasvoitto.
- Kyllä RoPSilla on yksi liigan suurimmista kotieduista, Kuopion Palloseuran Jussi-Pekka Savolainen tuumaa.
- En tiedä, johtuuko se pitkästä pelimatkasta vai kenties kentästä, jolla ainoastaan rovaniemeläiset tuntuvat osaavan pelata.

Rovaniemen ja Kuopion Palloseurat iskevät yhteen Urheilukanavan Veikkausliiga LIVE -ottelussa maanantaina 21. heinäkuuta. Lähetys alkaa ennakkostudiolla kello 18.30.

Ensimmäinen maali kevensi mieltä

Palloseura-nimellä on perinteinen kaiku. Oli kyseessä sitten Vaasa, Turku, Kuopio, Rovaniemi tai vaikkapa Malmi, juuret juontavat syvälle suomalaiseen palloilukulttuuriin.

Perinteisen seuran edustaja saakin usein tuntea kantavansa harteillaan koko seuran menneisyyttä, vaikkei lähimenneisyys niin auvoinen olisi ollutkaan.
- Kyllä täällä huomaa, että kaupungissa on jalkapallokulttuuria takana. Menestystä on ollut, joten menestystä myös janotaan, sanoo KuPSiin täksi kaudeksi siirtynyt Jussi-Pekka Savolainen.

Joukkueen valmentaja Kai Nyyssönenkin on perustellut joukkueen aktiivista pelitapaa perinteillä: Kuopiossa ei ole koskaan tyydytty peruuttelemaan.
- Emme mekään ole lähteneet pelaamaan nolla-nollaa, vaan aina on menty voittamaan, J-P Savolainen vahvistaa.

Voitot ovat kuitenkin jääneet vähiin - tarkalleen ottaen kahteen. Niistä tuoreempi tuli edelliskierroksen kotiottelussa Jaroa vastaan. Siinä samassa, jossa Savolainen pääsi tekemään uransa ensimmäisen maalin 34. liigaottelussaan.
- Kai se eka maali oli jonkinlainen helpotus. Aika rennosti pystyin silti ottamaan, vaikka paikkojakin oli tietysti ollut eikä pallo ollut mennyt  sisään.
- Toivottavasti ei kuitenkaan tarvitse odottaa seuraavaa taas neljääkymmentä peliä.

Savolainen Savolainen?

Savolainen siirtyi peliajan perässä Tampereelta Kuopioon. Mies on ollut tyytyväinen ratkaisuunsa, vaikkei menestys ole ollut vielä odotettua. Peliaikaa on sentään tullut.

Asiat ovat muutenkin mallillaan, sillä seuran ote on häntä miellyttänyt:
- Seura toimii ammattimaisesti. Ehkä TamU oli vielä ammattimaisempi, mutta sielläkin toiminta kehittyi kaikki ne vuodet, jotka olin seurassa. KuPS varmaan hakee vielä jatkuvuutta, sillä seura on käynyt aina välillä Ykkösessä.

Eikä savolaiseen kulttuuriin sopeutuminenkaan ole ollut raumalaislähtöiselle pelaajalle ylivoimaista:
- Ei ole ollut vaikeuksia. Murre oli tosin aika vaikea: aluksi oli jopa vaikea ymmärtää kaikkea, mitä sanottiin, hän naureskelee. Ja tarkentaa vielä kaiken varmuudeksi:
- Mutta savolainen olen ainoastaan nimeltäni.

Nurmi teki kentästä huonomman

Rovaniemeläisten vasta 19-vuotias Janne Turpeenniemi on ollut yksi liigakauden komeetoista. Kun tilaisuus avautui, tuore varusmies käytti saumansa niin hyvin, ettei todellista kilpailua RoPSin oikean laitapuolustajan tontista ole sen jälkeen edes käyty.

Myös paljon nähnyt rovaniemeläisyleisö on ollut tyytyväinen miehen esityksiin: Turpeenniemeä ylistäviä lauluja on poronkellojen kilkatuksessa kuultu jo useaan otteeseen. Lisäpisteitä yleisön silmissä tuo vielä se, että hän on syntyperäinen rovaniemeläinen, mikä ei nykypäivinä ole enää itsestään selvää. Turpeenniemen mukaan ulkomaalaispelaajien suuri määrä ei kuitenkaan ole ollut haitta joukkueelle.
- Ei se ole mitenkään hankalaa. Viime vuonna oli jo hyvin pitkälle samat pelaajat joukkueessa. Sitä paitsi monella sambialaisella on pitkät sopimukset, joten se kyllä kertoo sitoutumisesta, hän sanoo.

Mutta toki liiganousun jälkeen uusiakin miehiä hankittiin. Esimerkiksi keskikentän Daniel Bauerille ja Mika Nurmelalle varattiin jo alkujaan iso rooli joukkueessa. Etenkin Nurmela saa kiitosta myös nuorelta puolustajalta.
- Arvostan hänet kyllä tosi korkealle, Turpeenniemi sanoo. 
- Nure on sellainen keskikentän raataja, joka pitää puolustuksen kasassa ja neuvoo hyvin muita. Tulevasta KuPS-ottelusta Turpeenniemi odottaa tasaista - hyvin samantyyppistä, joita joukkueet väänsivät jo viime kaudella Ykkösessä.

Kotikenttäedusta hän on tosin eri mieltä Jussi-Pekka Savolaisen kanssa.
- Kyllä epätasaisuudesta on meidänkin pelillemme haittaa, hän kuittaa.
Hupaisaa kyllä, Rovaniemen kenttä oli hänen mukaansa parempi keväällä ennen kuin nurmi alkoi kasvaa: nyt satunnaiset ruohotupot tekevät siitä epätasaisen ja pallo pomppii arvaamattomasti.

Ja varmaan myös kotietuun liittyvät puheet vierasjoukkueiden pitkistä pelimatkoista voi jättää omaan arvoonsa. Kun muut seurat tekevät kaudessa yhden pitkän pelimatkan Rovaniemelle, RoPS tekee niitä toiseen suuntaan kolmetoista. Aika usein myös bussissa istuskellen.

RoPS-KuPS Urheilukanavan Veikkausliiga LIVE -otteluna maanantaina 21.7. klo 19. Ennakkostudio aloittaa puolta tuntia aiemmin.

© 2008 RoPS   

Luettu 780 kertaa

Tietoa meistä

Rovaniemen Palloseura on Lapin suurin urheiluseura sekä Pohjois-Suomen johtava jalkapalloseura. Edustusjoukkueemme pelaavat Kakkosta sekä miehissä että naisissa. Naisten kakkosjoukkue pelaa Naisten Kolmosessa. Toimintamme pohja on yli 1000 junioripelaajassamme, joille haluamme luoda turvallisen harrastusympäristön sekä tavoitteellisille pelaajille selkeän polun aina kansainvälisille kentille saakka.

Ota yhteyttä

Puheenjohtaja
Matti Poikajärvi
+358 405 388 325
matti.poikajarvi@rops.fi

Toiminnanjohtaja
Jari Näsman
jari.nasman@rops.fi
+358 505 990 309