ROPSKAUPPA.FI                              
perjantai, 29 syyskuu 2023 08:38

Miten voit suomalainen pääsarjajalkapallo?

Arvostele tätä artikkelia
(12 ääntä)

RoPS ry:n talousvaikeuksien syitä on selvitetty ja virheistä on opittava. Lisäksi on syytä analysoida toimintaympäristö huolellisesti, jotta uutta nousua ja myös kilpailullisia onnistumisia voidaan rakentaa kestävälle pohjalle.

RoPS pelasi Veikkausliigassa yhtäjaksoisesti vuodet 2013– 2020. Aikajakson saavutuksia olivat Suomen Cupin voitto vuonna 2013, Veikkausliigan hopea vuosina 2015 ja 2018 sekä osallistuminen Eurocupiin kolme kertaa.

RoPS on Ry-muotoinen yhdistys, jossa kaikki toiminta on saman yhdistyksen alla. Seura omistaa myynti- ja markkinointiyhtiön, Blue Idea Oy:n, jonka toimiala on ollut varainhankinta seuralle ja yhdistyksen taloutta tukevat liiketoiminnat (lyhytvuokraus, Hatrick-ravintola).

Seuran kumulatiiviset tappiot ajanjaksolla 2013–2022 ovat olleet noin 1,5 miljoonaa euroa. Tappioiden kattamiseksi on myyty seuran omistamia huoneistoja ja velkaannuttu seuran omistamaa Rovaniemen keskustassa sijaitsevaa kerrostaloa vastaan. Kesällä 2022 kerrostalo oli myytävä. Myyntihinta riitti pankkilainojen maksamiseen, mutta erääntyneitä velvoitteita jäi vielä noin 600.000 euroa. Pankkitili oli tyhjä. Seura on teettänyt polusta tarkemman analyysin, joka löytyy RoPS:n verkkosivuilta: Rovaniemen Palloseura - Selvitys RoPS ry:n taloudenpidosta vuosina 2015–2022. Tilanne on saatu stabiloitua, mutta työtä on erittäin paljon edessä.

Jotta RoPS:n taloudesta tehty analyysi saadaan suhteutettua toimintaympäristöön, tein tilinpäätösanalyysin Veikkausliigaseurojen tuloslaskelmista ja taseista tilikaudelta 2022. RoPS:n talousanalyysi ja toimintaympäristön analyysi auttavat tulevan strategian painopisteiden suunnittelussa: Miten rakennamme kehitystä ja nousua kestävälle sekä pitkäjänteiselle pohjalle.

TILINPÄÄTÖSANALYYSIN SEURAT

Veikkausliigassa kaudella 2022 pelasi 12 joukkuetta. Joukkueet ovat osakeyhtiömuotoisia lukuun ottamatta FC KTP Kotkaa, joka on Ry. Osakeyhtiö poikkeaa yhtiömuotona rekisteröidystä yhdistyksestä. Osakeyhtiön omistavat osakkeenomistajat, jotka voivat tehdä pääomasijoituksia yhtiön vakavaraisuuden ja maksuvalmiuden tukemiseksi ja investointien mahdollistamiseksi.

Seuraosakeyhtiöiden päätoimiala on seuran edustusjoukkueen toiminta. Taustalla on usein seuran rekisteröity yhdistys, joka vastaa seuran junioritoiminnasta. Analyysissä ei ole huomioitu mahdollisia osakeyhtiöiden muita liiketoimintoja eikä Oy:n ja Ry:n välisen siirtohinnoittelun vaikutusta yhteisöjen tuloksiin. HJK Oy ja FC Inter Turku Oy ovat osa konsernia. HJK:n osalta luvut ovat emoyhtiön tilinpäätöksestä ilman Helsinki Cup Oy:tä ja Helsinki Stadion Management Oy:tä. FC Inter Turku Oy on osa Alfons Håkans -konsernia.

Analyysista voidaan todeta, että HJK Oy on omassa luokassaan liikevaihdon, kannattavuuden, vakavaraisuuden ja maksuvalmiuden suhteen. HJK Oy on erittäin suuressa roolissa Suomen pääsarjajalkapalloilun kannattavuudessa ja kehityksessä. Keskiarvoluvut on otettu myös ilman HJK Oy:tä.

Excel osa1

Excel osa2

[PDF: Veikkausliigajoukkueiden tilinpäätösanalyysi 2022]

Tilinpäätöstietojen lähde: Alma Talent ja Suomen Asiakastieto 

LIIKEVAIHTO JA HENKILÖSTÖKULUT

Liikevaihto kuvaa, miten paljon seura on onnistunut luomaan myyntiä. Seurojen liikevaihto vaihtelee 800.000 eurosta (IFK Marienhamn) 11 miljoonaan euroon (HJK). Keskiarvoliikevaihto (ilman HJK:ta) oli noin 1,5 miljoonaa euroa.

Analyysissä on kulueristä erikseen kiinnitetty huomiota henkilöstökuluihin. Toiminnalle on luonteenomaista, että henkilöstökulut muodostavat suurimman kuluerän. Henkilöstökulut sisältävät seuraorganisaation, valmennuksen ja pelaajien palkat sivukuluineen siltä osin kuin työtä tai palveluita ei ole ostettu toimeksiantona.

Hyvin kannattavasti toimineessa HJK Oy:ssa henkilöstökulut olivat 49 % liikevaihdosta. Esport Honka Oy:n ja Ilves Edustus Oy:n henkilöstökulut ylittivät liikevaihdon. Toisin sanoen liikevaihto ei riittänyt kattamaan henkilöstökuluja saati muita liiketoiminnan menoja. Keskimäärin henkilöstökulut liikevaihdosta (ilman HJK) olivat 82 % liikevaihdosta.

KANNATTAVUUS

Ainoa positiivisen tuloksen tehnyt yhtiö oli HJK Oy. Sen tulosprosentti (22 %) on erinomainen. Muiden seurojen taloudellinen tulos oli tappiollinen. IFK Marienhamn teki pienimmän tappion -113.560 euroa ja suurimman KuPS OY -1.790.744 euroa. FC Inter Oy sai 1.466.000 euroa konserniavustusta, jota ei ole tässä huomioitu varsinaisen toiminnan tulokseen. Keskimäärin seurayhtiöt tekivät tappiota 49 % liikevaihdosta.

Kumulatiivisesti tulos on positiivinen HJK Oy:ssä ja Ilves Edustus Oy:ssä. Ilveksen vuoden 2022 tappio näyttää olevan poikkeuksellinen verrattuna aiempiin vuosiin. Muiden kumulatiivinen tappio on pienemmillään FC Inter Turku Oy:ssä (konserniavustuksen saaja) ja suurimmillaan KuPS Oy:ssä -11.425.000 euroa. Keskimäärin kumulatiivinen tappio seuroilla on noin -2,9 miljoonaa euroa. Yhtiöiden kumulatiiviset tappiot ilman HJK Oy:tä ovat noin -29 miljoonaa euroa ja HJK Oy:n kanssa noin -24 miljoonaa euroa. Mahdolliset osingonjaot pienentävät kumulatiivisia voittoja ja tappiota, mutta HJK Oy lienee ainoa yhtiö, jolla on viime vuosina ollut voitonjakokelpoisia varoja tai perusteita voitonjakoon.

VAKAVARAISUUS JA MAKSUVALMIUS

Oma pääoma on positiivinen kolmella seuralla HJK Oy:llä, Eesport Honka Oy:llä ja Ilves Edustus Oy:llä. Muiden seurayhtiöiden oma pääoma on negatiivinen eli yhtiön velat ovat suuremmat kuin yhtiön varat. Toiminnan tappiollisuus syö yhtiön omaa pääomaa. Keinot oman pääoman palauttamiseksi ovat voitolliset tulokset, osakeanti, yhtiöön tehtävät oman pääoman ehtoiset sijoitukset (rahastointi tai pääomalaina). Yhtiön hallituksen on välittömästi tehtävä ilmoitus kaupparekisteriin, jos se havaitsee, että oma pääoma on menetetty.

Yhtiöiden rahat ja saamiset ovat keskimäärin (ilman HJK:ta) riittäneet tilinpäätöshetkellä vajaan kahden kuukauden menojen verran ilman rahoituksen kassavirtaa.

VEIKKAUSLIIGASEUROJEN TALOUDELLINEN TILANNE

Veikkausliigajoukkueiden kannattavuus, maksuvalmius ja vakavaraisuus ovat heikolla tasolla. HJK Oy on poikkeus, joka kaikilla em. mittareilla on erinomaisessa kunnossa taloudellisilta toimintaedellytyksiltään. Se on erinomainen asia Suomen jalkapallolle. Samoin maajoukkueiden kehitys.

Muiden Veikkausliiga -seurayhtiöiden toiminnan jatkuminen ilman osakkeenomistajien tukea ja pääomituksia ei olisi ollut mahdollista. Onko pääomitus ollut investointi? Mikä on tavoite ja investoinnin takaisinmaksuaika? Seuraorganisaatioiden on hyvä katsoa peiliin: saammeko liikevaihtoa tuotteestamme edes omien palkkojen kattamiseksi.

Keskimääräinen tappio 712.000 euroa edellyttäisi katsojakeskiarvon nousemista noin 2000 katsojalla, jos oletetaan, että yksi katsoja tuottaa 25 euroa / ottelu seuralle.

Usein mestaruuden tai eurocup-osallistumisen odotetaan tuovan taloudellista menestystä. Pääsy eurocupeihin ei ole tilinpäätöstietojen perusteella vuonna 2022 tuottanut taloudellista menestystä. Palkkiorahat esitetään usein julkisuudessa bruttosummina ilman huomion kiinnittämistä eurocupiin pääsemisen edellyttämiä panostuksia ja osallistumisesta aiheutuvia menoja. Yksi tai kaksi kierrosta ei näytä tuoneen kannattavuutta.

Seurayhteisöt voivat olla kiitollisia jalkapallosydämen omistaville mesenaateille. Ilman heitä nykyinen pääsarjatoiminta ja taso ei olisi mahdollinen. Seurayhteisön kannalta malli sisältää merkittävän riskin.

RoPS rakentaa uutta alkua. Tilanteen vakauttamisen jälkeen haluamme palata myös kilpailullisesti takaisin Suomen parhaiden joukkoon. Suunnitelma rakennetaan pitkäjänteisesti ja taloudellisesti kestävälle pohjalle. Suurin voimavara on seurayhteisön vahva yhteinen tahtotila. Mahdollinen menestys ja pokaalit ovat seurausta toiminnan merkityksellisyydestä, jaetusta arvopohjasta ja yhteiseen tavoitteeseen pyrkimisestä.


Rovaniemellä 29.9.2023

Poikamatti

 

Luettu 3501 kertaa

Tietoa meistä

Rovaniemen Palloseura on Lapin suurin urheiluseura sekä Pohjois-Suomen johtava jalkapalloseura. Edustusjoukkueemme pelaavat Kakkosta sekä miehissä että naisissa. Naisten kakkosjoukkue pelaa Naisten Kolmosessa. Toimintamme pohja on yli 1000 junioripelaajassamme, joille haluamme luoda turvallisen harrastusympäristön sekä tavoitteellisille pelaajille selkeän polun aina kansainvälisille kentille saakka.

Ota yhteyttä

Puheenjohtaja
Matti Poikajärvi
+358 405 388 325
matti.poikajarvi@rops.fi

Toiminnanjohtaja
Jari Näsman
jari.nasman@rops.fi
+358 505 990 309