ROPSKAUPPA.FI                              
torstai, 06 heinäkuu 2023 12:56

Jalkapallo on yhteinen kieli

Arvostele tätä artikkelia
(13 ääntä)
Vladyslav Markovtsov näkee tulevaisuutensa ammattijalkapalloilijana. Hänen tavoitteenaan on edetä RoPSin edustusjoukkueeseen. Kuva: Pekka Aho Vladyslav Markovtsov näkee tulevaisuutensa ammattijalkapalloilijana. Hänen tavoitteenaan on edetä RoPSin edustusjoukkueeseen. Kuva: Pekka Aho

Pallon perässä Donetskissa ja Napapiirillä.

Tänä kesänä RoPSin B-poikien peleissä nähdään yksi muitakin motivoituneempi pelaaja. Harva nuori nimittäin tulee kokoonpanoon samanlaisella taustalla kuin ukrainalainen Vladyslav Markovtsov, 17.

”Vlady” on varttunut Donetskin alueella sijaitsevassa 250 000 asukkaan Gorlovkan kaupungissa, joka on ollut venäläisjoukkojen hallinnassa vuodesta 2014. Venäjän suurhyökkäyksen jälkeen alkoi nuoren miehen pitkä matka kohti pohjoista ensin Viroon, jossa hän ehti jonkin aikaa pelata FC Tallinnan riveissä, ja sieltä edelleen Pelloon, jossa asuu hänen enonsa perheineen tälläkin hetkellä.

Pellossa Vladyn otteisiin kiinnittivät huomionsa futsalharjoituksissa vierailleet sinipaitavalmentajat, jotka toivottivat hänet kertanäkemällä tervetulleeksi seuraan. Nopeiden järjestelyiden ansiosta Vlady pääsi muuttamaan Rovaniemelle jo vuoden vaihteessa. Uuteen kotiin Salmenperälle muuttivat myös äiti, 4-vuotias pikkusisar Valeria, isäpuoli sekä isoäiti: Perhe oli koossa taas.

Sopeutuminen joukkueeseen alkoi nollasta mutta eteni nopeasti.

- Ensimmäiset treenit olivat hieman koomisetkin. Valmentaja Marko Vatanen kysyi ”How are you?” enkä ymmärtänyt lainkaan, mitä hän tarkoitti. Nyt kielitaitoni on kohentunut niin, että pystymme kommunikoimaan valmennuksen ja joukkueen kanssa ilman ongelmia.

Pelikavereiden kanssa yhteydenpitoa on muuallakin kuin viheriöllä, ja tiivis kaveripiiri viettää yhdessä vapaa-aikaansa kuten ketkä tahansa nuoret.

Eroavaisuuksia jalkapallon harjoittelussa kahden maan välillä ei tarvitse miettiä pitkään:

- Suomessa tekniikka ja pallon kanssa treenaaminen ovat erittäin suuressa roolissa. Ukrainassa taas pelaajien fysiikka pyritään kehittämään äärimmilleen, mutta huippulahjakkuudetkin kärsivät valmennuksen ja infrastruktuurin heikkouksista.

Suomen kielen taidot karttuvat tällä hetkellä 5-6 tunnin päivittäisen opiskelun ansiosta hyvää vauhtia. Erilaiset aakkoset aiheuttavat edelleen päänvaivaa, mutta hyvä motivaatio nopeuttaa oppimista.

- Kesän suunnitelmiin kuuluu pelaamisen ohella perusarki perheen kanssa sekä suomen kielen opiskelu, nuori mies suunnittelee kotikaupungissaan Rovaniemellä.

Artikkeli on julkaistu ensimmäisen kerran Rovaniemen Palloseuran Pohjoista Suuntaa -lehden numerossa 1/2023

Luettu 1363 kertaa

Tietoa meistä

Rovaniemen Palloseura on Lapin suurin urheiluseura sekä Pohjois-Suomen johtava jalkapalloseura. Edustusjoukkueemme pelaavat Kakkosta sekä miehissä että naisissa. Naisten kakkosjoukkue pelaa Naisten Kolmosessa. Toimintamme pohja on yli 1000 junioripelaajassamme, joille haluamme luoda turvallisen harrastusympäristön sekä tavoitteellisille pelaajille selkeän polun aina kansainvälisille kentille saakka.

Ota yhteyttä

Puheenjohtaja
Matti Poikajärvi
+358 405 388 325
matti.poikajarvi@rops.fi

Toiminnanjohtaja
Jari Näsman
jari.nasman@rops.fi
+358 505 990 309