ROPSKAUPPA.FI                              
maanantai, 20 kesäkuu 2022 16:13

Sinivalkoisella sinnikkyydellä – minidokumenttisarja julkaistu Ruutu-suoratoistopalvelussa

Arvostele tätä artikkelia
(5 ääntä)
Sinivalkoisella sinnikkyydellä- sarjan virallinen kuva. Piirroksen kuvittanut Laura Haapamäki. Sinivalkoisella sinnikkyydellä- sarjan virallinen kuva. Piirroksen kuvittanut Laura Haapamäki.

Joulupukki TVn minidokumenttisarja Rovaniemen jalkapallomaailman tuskan tiestä ja yhteisöllisyydestä on julkaistu Ruutu-suoratoistopalvelussa.

Napapiirin jalkapallokaupunki joutuu koronaviruspandemian takia myllerryksiin Rovaniemen Palloseuran juhlavuotena. Veikkausliigajoukkue RoPS:lla ja sen kannattajilla, kuten pyörätuolista käsin peliä nauttivalla Esko ”Ese” Janhusella, ei mene mikään suunnitelmien mukaisesti.

Seurauksena on Suomen jalkapallohistorian pahin ”via dolorosa” eli tuskien taival, josta kertoo rovaniemeläisen Joulupukki TV:n toteuttama kolmiosainen minidokumenttisarja ”Sinivalkoisella sinnikkyydellä”. Sarja on nyt katsottavissa Ruutu-suoratoistopalvelusta. Sen kokonaispituus on kaksi tuntia ja löytyy Ruudusta. Sarjan katsominen on ilmaista, ja vaatii ainoastaan kirjautumisen.

Hankalat vuodet laittavat pohjoisen ihmisten uskon koetukselle: arktinen jalkapallosydän ei kuitenkaan lannistu, vaan jatkaa sinnikkäästi sykkimistään. Hyvän mielen minidokumenttisarja on todellinen tarina syvästä yhteisöllisyyden voimasta ja suomalaisuudesta. Sarjaa on kuvattu 2020–2021, ja se painottuu RoPS:n 70-vuotissjuhlavuoteen 2020. Sarjan viimeiset kuvaukset tehtiin vuoden 2021 marraskuussa.

Sinivalkoisella sinnikkyydellä on tehty pitkälti lappilaisvoimin: sarjan on käsikirjoittanut, tuottanut ja ohjannut Joulupukki TVn toimitusjohtaja Tommi Lappalainen. Sarjan pääkuvaajana toimi Ryan Oliveira. Sarja editoinnista vastasi Juha Paitsola ja piirroksista Laura Haapamäki. Lisäksi tuotannossa on ollut mukana useita rovaniemeläisiä erilaisissa tehtävissä, kuten apulaiskuvaajina Marcelo Souza de Araujo ja Ahti Nykänen sekä äänityksessä Adicus Garton.

- Minisarja ei ole tuotanto koronaviruspandemiasta tai jalkapallosta, vaan ennen kaikkea tarina yhteisöllisyydestä ja suomalaisuudesta poikkeuksellisina aikoina, korostaa sarjan ohjannut Tommi Lappalainen.

Lappalainen toivoo, että tietty Lapin eksotiikka auttaa tuotannon ”kolahtamisessa” katsojille. Tavoitteena on saada sarja myös kansainväliseen jakeluun ennen loppuvuonna alkavia jalkapallon MM-kisoja, mutta sopimuksia kansainvälisestä jakelusta ei kuitenkaan vielä ole.

Tuotannosta vastanneen Lappalaisen mukaan sarjan tekeminen ei ollut helppo kokemus, sillä se toteutettiin rajatuilla resursseilla pandemia-ajan epävarmuuksien keskellä. Pandemiarajoitukset eivät myöskään auttaneet ihmisten lähelle pääsemistä.

Lappalainen kuitenkin toteaa, että pandemian puhjetessa keväällä 2020 ja RoPS:n juhlavuoden lähtiessä kangerrellen käyntiin, hänelle tuli välittömästi tunne, että tässä on tarina pohjoisesta, joka on pakko kertoa. Sarjaa ei täten ehditty valmistella perinteiseen tapaan, vaan tuotanto pyöräytettiin nopeasti käyntiin. Joulupukki TV kuvasi sarjan ns. omalla riskillä ja rahoituksella.

- Jos sarjalle olisi lähdetty hakemaan tuotantotukia ja jakelijasopimuksia valmisteluvaiheessa, niin hyvä tarina olisi mennyt ohi, arvioi Lappalainen. Tuotannon kehittämis- ja konseptointivaiheeseen saatiin kuitenkin hieman pandemia-ajan tukea Business Finlandilta ja Pohjois-Suomen ELY-keskukselta, toteaa Lappalainen kiitollisena.

Lappalainen itse pelasi nuorempana jalkapalloa kaksitoista vuotta, hänen poikansa pelaavat ja jo hänen isoisänsä harrasti lajia, joten futiksen yhteisöllisyys on sarjan ohjaajalle tuttu ja rakas teema. Lappalainen toteaa hieman sarkastisesti, että nuorena hänellä oli kyllä kovasti pelihaluja, mutta taitoa ei lainkaan samassa suhteessa. Toistuva vaihtopelaajana toimiminen kuitenkin opetti jo nuorena seuraamaan lajia ja sen kannattajia. Lappalainen uskoo, että Sinivalkoisella sinnikkyydellä- minidokumenttisarja jaksaa koukuttaa katsojaa aina sen katkeransuloiseen loppuun asti. Lappalainen on myös erittäin kiitollinen RoPS:n kannattajille, pelaajille ja johdolle siitä, että he haasteellisina aikoina jaksoivat suhtautua tuotantoon myönteisesti ja kärsivällisesti.

Sinivalkoisella sinnikkyydellä- minidokumenttisarjaa ovat inspiroineet dokumenttielokuva ”Jalkapallomaa”, joka kertoi FC Lahden faneista, ja jonka ohjasi Teppo Airaksinen ja tuotti rovaniemeläinen Flatlights, sekä Fullwell 73:n Netflixille tuottama englantilainen dokumenttisarja ”Sunderland 'Til I Die”, joka seurasi legendaarisen englantilaisen Sunderland A.F.C:n kannattajia ja edustusjoukkueen romahdusta.

Sinivalkoisella sinnikkyydellä- sarjan kehittämisessä ja ideoinnissa oli palautetasolle auttamassa mukana monia luovan alan osaajia kuten runoilija Henri Hirvenoja, monitaitaja André Noël Chaker sekä Lapin yliopiston opettaja Timo Haanpää ja lehtori Max Juntunen.


LISÄTIETOA


Tommi Lappalainen, tuottaja, ohjaaja, toimitusjohtaja
Joulupukki TV Oy, Rovaniemi – www.joulupukkitv.com
040 8351428 – Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

 

Luettu 997 kertaa

Tietoa meistä

Rovaniemen Palloseura on Lapin suurin urheiluseura sekä Pohjois-Suomen johtava jalkapalloseura. Edustusjoukkueemme pelaavat Kakkosta sekä miehissä että naisissa. Naisten kakkosjoukkue pelaa Naisten Kolmosessa. Toimintamme pohja on yli 1000 junioripelaajassamme, joille haluamme luoda turvallisen harrastusympäristön sekä tavoitteellisille pelaajille selkeän polun aina kansainvälisille kentille saakka.

Ota yhteyttä

Puheenjohtaja
Matti Poikajärvi
+358 405 388 325
matti.poikajarvi@rops.fi

Toiminnanjohtaja
Jari Näsman
jari.nasman@rops.fi
+358 505 990 309