ROPSKAUPPA.FI                              
tiistai, 18 touko 2021 18:32

Nyt se on laskettu – RoPS:n junioritoiminnasta on miljoonien hyöty Rovaniemen kaupungille

Kirjoittanut
Arvostele tätä artikkelia
(8 ääntä)
Nyt se on laskettu – RoPS:n junioritoiminnasta on miljoonien hyöty Rovaniemen kaupungille Kuva: Julius Pitkäaho

Rovaniemen kaupungin jalkapallotoiminnasta saama hyöty lasketaan useissa miljoonissa. Pelkästään Rovaniemen Palloseuran kaupungille tuoma yhteiskunnallinen tuotto on vuosittain yli 9 miljoonaa euroa. Näin kertoo tuorein UEFA SROI -tutkimus.

Graafi 1

Keskustelu jalkapallon ja ylipäätään liikuntaharrastusten yhteiskunnalle tuomasta hyödystä on liikkunut pitkään abstraktiotasoilla. Tähän saakka hyödylle on ollut vaikea laittaa konkreettista lukuarvoa.

UEFA SROI on mm. UEFA:n, kansainvälisten tutkijoiden, WHO:n sekä kotimaassa THL:n yhteistyössä kehittämä malli, jolla selvitettiin jalkapalloon sijoitetun pääoman sosiaalista tuottoa. RoPS:n osalta tulokset tutkimuksesta saatiin toukokuun alussa.

Rovaniemen Palloseuran kaupungille tuoma sosiaalinen ja taloudellinen hyöty on yli 9 miljoonaa euroa. Tästä yli 4 miljoonaa euroa lasketaan terveydellisiin hyötyihin, yli 3,5 miljoonaa euroa suoriin taloudellisiin etuihin ja loput sosiaalisiin hyötyihin.

UEFA SROI -tutkimus osoittaa, että jalkapalloon sijoitettu euro ei ole hukkainvestointi. Valtakunnallisesti jalkapallon tuoma kokonaishyöty on Suomelle pitkälti yli miljardi euroa.

Miljoonat tulevat junioritoiminnasta

Graafi 2

Rovaniemen Palloseuran osalta vaikuttavuusluvuissa mukaan laskettiin ainoastaan seuran junioritoiminta. RoPS:n riveissä pelaa n. 1200 junioria, joiden mukana kulkee n. 130 vapaaehtoista työntekijää.

Vapaaehtoistoiminnan merkitys on seuralle keskeinen. Pitkälti jalkapallovanhempien ansiosta nuorille voidaan tarjota laadukas harrastusympäristö, ja harrastuksen kustannukset pitää kohtuullisena.

- Seuratoimintamme on todella laaja-alaista, paljon enemmän kuin pelkkää pelaamista, sanoo RoPS:n puheenjohtaja Risto Niva.

- Vapaaehtoiset ovat toiminnastamme hyvä esimerkki. Sen lisäksi me mm. koulutamme vuosittain kymmeniä valmentajia. Jos mukaan lasketaan yhteistyöseurat, koulutettavien valmentajien määrä nousee lähemmäs sataa.

 Jalkapalloharrastuksen tuomat säästöt terveydenhuollolle sekä sosiaalisiin menoihin mm. syrjäytymisen ehkäisemisessä kantavat pitkälle tulevaisuuteen.

Huomattava osa kokonaisuudessa on RoPS:n soveltavan jalkapallon toiminnalla. Soveltavan jalkapallon kerhoissa on tällä hetkellä noin 40 erityislasta ja -nuorta, joille seura tarjoaa turvallisen ympäristön jalkapalloharrastukselle.

Suora taloudellinen hyöty paikallisille yrityksille

Graafi 3

Jotta yli tuhannen pelaajan seurassa arki sujuisi mahdollisimman mutkattomasti, nojaa Rovaniemen Palloseura toiminnassaan luotettavien paikallisten yritysten tuottamiin palveluihin.

RoPS on merkittävä palveluiden ostaja. Puheenjohtaja Risto Niva korostaakin jalkapallon suoria taloudellisia vaikutuksia koko Rovaniemen alueelle.

- Jokainen juniori ja valmentaja tarvitsee varusteet, jotka hankintaan paikallisilta yrityksiltä, Niva muistuttaa.

- Pelimatkat hyödyntävät tilausajofirmoja. Valmentajille maksetaan työstään korvaus. Pelkästään kenttien ylläpidolla ja rakentamisella on kaupungille työllistävä vaikutus.

Rovaniemi on jalkapallokaupunki

Graafi 6

Jalkapallo näkyy jollain tavalla lähes jokaisen rovaniemeläisen arjessa. Lajin asema on ollut kaupungissa vahva jo vuosikymmenten ajan.

Sen nostaa esille myös Rovaniemen kaupungin liikuntajohtaja Pekka Hämäläinen. Hän mainitsee erityisesti urheiluseurojen merkityksen palveluntuottajina.

- Kaupungilla itsellään ei ole resursseja järjestää vastaavia palveluita, joita meidän kolmas sektori eli tässä tapauksessa urheiluseurat tuottavat, Hämäläinen sanoo.

- Rovaniemen Palloseura on alueellamme erittäin merkittävä toimija, Lapin suurin urheiluseura, ja siten yksi meidän tärkeimmistä kumppaneistamme.

Hämäläinen toivoo, että jatkossa esimerkiksi investoinnit liikuntapaikkoihin ja kerhotoimintaan voitaisiin nähdä kuluerien sijaan entistä selkeämmin sijoituksina, jotka tuottavat eurot moninkertaisesti takaisin.

- Tähän keskusteluun UEFA SROI:n antamat tulokset antavat hyvää taustatukea, Hämäläinen uskoo.

- Yksi tulevaisuutemme merkittävimpiä ongelmia on erityisesti lasten liikunnallisuuden väheneminen. Meidän on päättäjinäkin haettava keinoja tukea lapsia ja nuoria – miksei samalla aikuisiakin – kohti liikunnallisempia elämäntapoja.

Lisätietoja UEFA SROI -tutkimuksen taustoista sekä valtakunnallisista tuloksista voit lukea Suomen Palloliiton sivuilta.

Luettu 4031 kertaa

Tietoa meistä

Rovaniemen Palloseura on Lapin suurin urheiluseura sekä Pohjois-Suomen johtava jalkapalloseura. Edustusjoukkueemme pelaavat Kakkosta sekä miehissä että naisissa. Naisten kakkosjoukkue pelaa Naisten Kolmosessa. Toimintamme pohja on yli 1000 junioripelaajassamme, joille haluamme luoda turvallisen harrastusympäristön sekä tavoitteellisille pelaajille selkeän polun aina kansainvälisille kentille saakka.

Ota yhteyttä

Puheenjohtaja
Matti Poikajärvi
+358 405 388 325
matti.poikajarvi@rops.fi

Toiminnanjohtaja
Jari Näsman
jari.nasman@rops.fi
+358 505 990 309