ROPSKAUPPA.FI                              
keskiviikko, 30 tammikuu 2019 16:02

Liisa-Maija Rautio maajoukkueen matkassa – Uusia naisvalmentajia kutsutaan mukaan

Kirjoittanut
Arvostele tätä artikkelia
(0 ääntä)

Liisa-Maija Rautio on ensimmäinen RoPS-valmentaja, joka on kutsuttu mukaan Suomen maajoukkueiden valmennusryhmään. Rautio oli Marianne Miettisen valmentamien Suomen U19-tyttöjen matkassa tammikuussa Eerikkilän maajoukkueleirillä.

Viime lokakuussa Liisa-Maija Rautio nimettiin Olavi Tammimiehen seuraajaksi RoPS:n naisten edustusjoukkueen päävalmentajaksi.

Samalla Rautio astui kohtalaisen harvinaiseen seuraan. Hänestä tuli aikuisten edustustasolla pelaavan jalkapallojoukkueen päävalmentaja. Naisvalmentajia on edelleen valitettavan vähän jopa naisjoukkueiden johdossa.

Potentiaalia kuitenkin olisi. Suomen naisjalkapallo on kansainvälisestikin korkeatasoista. Sekä naisten että tyttöjen maajoukkueet taistelevat säännöllisesti arvokisapaikoista - viimeisimpänä saavutuksena MM-lopputurnauksessa esiintyneet Suomen U17-tytöt.

Jostain syystä harvemman pelaajan ura jatkuu enää valmennuspuolelle saakka.

- Naiset ovat usein liian kriittisiä itseään kohtaan. He kuvittelevat, etteivät he osaa, Suomen U19-tyttöjen päävalmentaja Marianne Miettinen näkee.

-  Olisi todella tärkeää, jos seurat voisivat alueellaan etsiä ja tukea potentiaalisia valmentajia. Monesti aloittava naisvalmentaja tarvitsee mentorin, joka auttaa alkuun eikä jätä ongelmineen yksin.

Palloliitossa kartoitus käynnissä

 

Suomen Palloliitto on pyörittänyt nelisen vuotta FIFA:n tukemaa naisvalmentajien mentorointiohjelmaa. Taustalla on myös UEFA:n uusi sääntö, jonka mukaan ensi vuoden alusta jokaisen naisten maajoukkueen valmennusjohdossa on oltava vähintään yksi naisvalmentaja.

Muutos patistaa osaltaan seurojakin. Maajoukkuetasolle voidaan nostaa ainoastaan jo osaamisensa todistaneita valmentajia.

Seurojen itsensä kannalta osaavista valmentajista taas on yleisemminkin jatkuva pula. Suurin toistaiseksi hyödyntämätön resurssi voisivat olla entiset tai jo uraansa pikkuhiljaa lopettelevat naispelaajat.

- Se vaatii viidakkorumpua ja kohdennettua rekrytointia, Marianne Miettinen näkee.

- Itse olen käynyt lävitse käytännössä kaikki entiset pelikaverini. On aivan eri asia, kun yhteydenotto on hakuilmoituksen sijaan suoraan henkilökohtainen.

Kohti kansainvälistä tasoa

 

RoPS:n Liisa-Maija Rautio on yksi niistä huipputason pelaajista, jonka ura jatkuu valmennuspuolella. Rautio toimi jo aktiivipelaajana Lapin Urheiluakatemiassa lajivalmentajana. RoPS:ssa hän on ollut tyttökoordinaattorina, 04-06 -tyttöjen valmentajana ja nyt naisten edustusjoukkueen päävalmentajana.

Piiritasolla Rautio on ollut parin vuoden ajan Pohjoisen alueen U15-tyttöjen valmentajana, jota kautta hän sai kutsun tutustumaan Marianne Miettisen joukkueeseen. Hän toimi Eerikkilän maajoukkueleirillä osana U19-tyttöjen valmennustiimiä.

- Pääsin konkreettisesti vertaamaan maajoukkuetoimintaa omaan ympäristööni, Rautio kuvailee leirin antia.

- Sain paljon uusia vinkkejä ja työkaluja, mutta pääsin näkemään myös, millaista intensiteettiä maajoukkuetasolle yltäminen vaatii. Siinä varmasti omat silmät avautuivat eniten.

Viime vuosina Rovaniemen Palloseura on nostanut tyttöjalkapallon tasavertaisesti poikajalkapallon rinnalle. Harrastajamäärät ovat kääntyneet selkeään kasvuun, ja ensimmäisiä RoPS-edustajia nähdään jo tyttömaajoukkueissakin. Viimeisimpänä kutsun sai nuori Anni Ollila.

RoPS:n helmi on kuitenkin huippulahjakkuus Vilma Koivisto, joka jo 14-vuotiaana oli mukana 16-vuotiaiden maajoukkueessa. Täytettyään 16-vuotta Koivisto muutti jalkapallouran perässä Ruotsin puolelle Piteåån.

Rovaniemellä Koivisto harjoitteli ikäistensä poikien matkassa. Samaa mahdollisuutta toivoo Liisa-Maija Rautio myös muille tavoitteellisille tyttöjalkapalloilijoille.

- Jos tytöt pelaavat vain keskenään, lopputulema ei välttämättä ole sellainen, joka riittäisi kansainvälisillä kentillä, Rautio myöntää.

- Kun näemme, että tytön silmissä on palo pelata ja harjoitella, hänellä on tavoite maajoukkueessa ja ulkomailla, ehdottomasti hänen olisi päästävä harjoittelemaan haastavammassa ympäristössä poikien matkassa.

Liisa-Maija Raution valmentaman RoPS Naisten kausi Ykkösessä käynnistyy huhtikuun puolivälissä. Suomen U19-tytöt selvittivät tiensä puhtaalla pelillä EM-karsintojen lopputurnaukseen. Belgiassa käytävässä turnauksessa Suomi kohtaa huhtikuun alussa isäntämaa Belgian lisäksi Puolan ja Belgian.

Luettu 2413 kertaa

Tietoa meistä

Rovaniemen Palloseura on Lapin suurin urheiluseura sekä Pohjois-Suomen johtava jalkapalloseura. Edustusjoukkueemme pelaavat Kakkosta sekä miehissä että naisissa. Naisten kakkosjoukkue pelaa Naisten Kolmosessa. Toimintamme pohja on yli 1000 junioripelaajassamme, joille haluamme luoda turvallisen harrastusympäristön sekä tavoitteellisille pelaajille selkeän polun aina kansainvälisille kentille saakka.

Ota yhteyttä

Puheenjohtaja
Matti Poikajärvi
+358 405 388 325
matti.poikajarvi@rops.fi

Toiminnanjohtaja
Jari Näsman
jari.nasman@rops.fi
+358 505 990 309