ROPSKAUPPA.FI                              
perjantai, 28 syyskuu 2018 21:32

RoPS avasi tulevia toimintamalleja – Tavoitteena aiempaa elinvoimaisempi seura

Kirjoittanut
Arvostele tätä artikkelia
(0 ääntä)
RoPS avasi tulevia toimintamalleja – Tavoitteena aiempaa elinvoimaisempi seura Kuva: Pasi Pikkupeura

Viime torstaina SantaSportin auditorioon kokoontui suuri määrä  RoPS:n vanhempia sekä joukkueiden toimihenkilöitä kuulemaan ja keskustelemaan seuran tulevista toimintamalleista. Illan keskiössä olivat pelaajien entistä laadukkaampi valmennus sekä alkava satelliittiseuratoiminta.

Koko suomalaisen jalkapallon organisaatiomalli on muuttumassa. Seurojen Palloliitto -nimellä kulkevassa kehitysohjelmassa Palloliiton omaa organisaatiota kevennetään, päällekkäisyyksiä puretaan ja tehtäviä siirretään enemmän niille seuroille, joilla on valmius sekä halukkuus palveluiden tuottamiseen.

Jo ennen kehitysohjelmaa seurojen toimintaa on ohjannut Palloliiton laatujärjestelmä. Laatujärjestelmässä seurojen osaaminen ja taso määritellään erilaisin mittarein. Tarkasteltavia asioita ovat mm. urheilutoiminta sekä hallinto. Korkeammalle tasolle nousu mahdollistaa uusien tukien kuten talenttivalmennustuen saamisen.

Laatujärjestelmään ja organisaatiomallin muutokseen liittyen alueen vahvimpien seurojen toivotaan jatkossa ottavan suurempaa roolia seurakehityksessä. Mikäli RoPS nousee ensi vuoden alussa laatujärjestelmän neljännelle tasolle, olisi se siinä vasta neljäs seura koko Suomessa ja ainoa Pohjois-Suomessa.

Yhtenäinen valmennusmalli ja pelitapa kaikille ikäluokille

Rovaniemen Palloseura astui vuoden alussa valmennuksellisesti uuteen aikakauteen. Miesten edustusjoukkueen päävalmentajana aloitti Toni Koskela, valmennuspäällikkönä Pasi Tuutti sekä nappulapäällikkönä ja tutorina Juho Luukkonen. Heidän lisäkseen marraskuussa akatemiavalmentajana aloittaa Mikko Lignell.

- Olemme olleet onnekkaita saadessamme pohjoiseen Pasin Suomen suurimmasta sekä Tonin Suomen menestyneimmästä jalkapalloseurasta, RoPS:n toiminnanjohtaja Hannu Korhonen kertoo.

- Oman kehittymisen lisäksi meille on tärkeää rekrytoida myös sellaista osaamista, jota meillä ei entuudestaan ole. Viimeisimpänä esimerkkinä on pian seuraan saapuva, vahvan kansainvälisen ja akateemisen taustan omaava Mikko Lignell. Hänen avullaan saamme mm. pelianalytiikan jokaisen joukkueen ja pelaajan käyttöön.

Jo talvella RoPS käynnisti Pasi Tuutin johdolla arvion seuran nykyisestä tilanteesta. Haluttiin tietää tarkalleen, missä seuran urheilutoiminta menee, ja samalla luoda yhtenäinen toimintamalli alkaen nuorimmista ikäkausijoukkueista edustusjoukkueeseen.

Juniorijoukkueille ei ole itsetarkoitus seurata pelitavallisissa asioissa juuri edustusjoukkuetta, vaan lähtökohta on lajin kansainvälisessä kehityssuunnassa.

- Olen nähnyt monta seuraa tässä maassa, ja RoPS on tällä hetkellä poikkeuksellisen edullisessa asemassa, Pasi Tuutti kehuu.

- Meillä on edustusjoukkueen valmentaja, Toni Koskela, joka on aidosti kehittämässä koko seuran pelitapaa ja mukana kouluttamassa valmentajia. Sellaista ei tällä tasolla juuri muualla tapahdu.

Satelliittiseuratoiminta jalkauttaa osaamisen maakuntiin

Rovaniemen Palloseuran uuden opetussuunnitelman ja pian valmistuvan laajan koulutusmateriaalin toivotaan hyödyttävän koko pohjoisen alueen jalkapallokenttää. Sitä päämäärää tukee myös vastikään aloitettu satelliittiseuratoiminta.

Satelliittiseuratoiminta tarkoittaa yhteistyötä, jonka tarve lähtee yhteistyöseurasta. Tuki voi olla valmennuksellista, tapahtumajärjestelyihin tai markkinointiin liittyvää taikka seuran hallinnon sparraamista. Pyrkimys on tukea koko lappilaista jalkapallokenttää, kehittää jalkapallosta alueellisesti suurempi laji sekä syventää yleistä lajikulttuuria.

- Perusajatus on auttaa kasvattajaseuroja ja samalla pelaajaa omassa lähiympäristössään niin pitkään kuin mahdollista, Pasi Tuutti kuvailee.

- Tavoite on, että entistä suurempi määrä pelaajia voisivat olla kotipaikkakunnallaan entistä laadukkaamman toiminnan parissa. Toki toivomme, että lahjakkaat pelaajat siirtyisivät huippuvaiheessa Rovaniemelle, mutta tuolloin puhutaan jo toista astetta aloittelevista opiskelijoista.

RoPS:n satelliittiseuratoiminta käynnistettiin viime kesänä ensimmäisillä maakuntakierroksilla. Juho Luukkosen organisoimissa seuravierailuissa vastaanotto yhteistyötunnusteluille on ollut positiivinen. Ensimmäiset yhteistyösopimukset voidaan julkistaa lähiviikkoina.

Teksti ja kuva: Pasi Pikkupeura

Luettu 3509 kertaa

Tietoa meistä

Rovaniemen Palloseura on Lapin suurin urheiluseura sekä Pohjois-Suomen johtava jalkapalloseura. Edustusjoukkueemme pelaavat Kakkosta sekä miehissä että naisissa. Naisten kakkosjoukkue pelaa Naisten Kolmosessa. Toimintamme pohja on yli 1000 junioripelaajassamme, joille haluamme luoda turvallisen harrastusympäristön sekä tavoitteellisille pelaajille selkeän polun aina kansainvälisille kentille saakka.

Ota yhteyttä

Puheenjohtaja
Matti Poikajärvi
+358 405 388 325
matti.poikajarvi@rops.fi

Toiminnanjohtaja
Jari Näsman
jari.nasman@rops.fi
+358 505 990 309