ROPSKAUPPA.FI                              
perjantai, 25 touko 2018 09:58

Yksilöllinen polku huipulle - RoPS panostaa talentteihin Jari Alamäen johdolla

Kirjoittanut
Arvostele tätä artikkelia
(0 ääntä)
Yksilöllinen polku huipulle - RoPS panostaa talentteihin Jari Alamäen johdolla Kuva: Pasi Pikkupeura

Jari Alamäki aloitti Rovaniemen Palloseuran talenttivalmentajana kuluvan vuoden alusta. Alamäen ansiosta RoPS:ssa pystytään jatkossa paneutumaan nuorten pelaajien kehittämiseen entistä yksilöllisemmin. Talenttivalmennukseen on saatu Suomen Palloliitolta kahden vuoden tuki.

Kun Jari Alamäen kanssa keskustelee, hänen puheestaan välittyy asiantuntijuus. Hän on työskennellyt huippu-urheilijoiden parissa yli kolmekymmentä vuotta ja toiminut Rovaniemen Palloseurassakin eri tehtävissä kaudesta 1994. Sotshin talviolympialaisten aikaan hänet pyydettiin mukaan Olympiakomitean huippu-urheiluyksikköön.

Alamäki on peruskoulutukseltaan fysioterapeutti. Hän pyörittää Rovaniemellä omaa yritystä, joka on vuosien saatossa auttanut lukemattomia yksilö- ja joukkuelajien urheilijoita.

Jari Alamäki oli itseoikeutetusti ensimmäinen esiin noussut nimi, kun Rovaniemen Palloseuraan haettiin vuoden vaihteessa uutta talenttivalmentajaa. Alamäki ymmärtää jalkapallovalmentamisen lisäksi myös huippu-urheilijan fysiikan, mekaniikan sekä mentaalisen puolen.

Seuratoiminnassa talenttivalmentajan rooli eroaa joukkuevalmentajasta. Vaikka Alamäki vetää edelleen myös joukkueharjoituksia, keskittyy talenttivalmentaja tittelinsä mukaisesti lahjakkaimpiin yksilöihin.

Rovaniemen Palloseurassa Jari Alamäen yksilöllisessä valmennuksessa on kymmenkunta pelaajaa, joista nuorimmat ovat 2003-syntyneiden ikäluokkaa.

Erityisominaisuuksien jalostamista

Alamäki ei halua pelaajiensa olevan tasaista massaa. Vaikka jalkapallon perustaidot on osattava ja fyysisen perustason on oltava riittävä, korostuu Alamäen valmennusfilosofiassa henkilökohtaisten ominaisuuksien merkitys.

- Jos pelaajalla on tietty erityisominaisuus kuten nopeus, teemme kaikkemme, jotta se hyvä ominaisuus jalostuu loistavaksi, Alamäki täsmentää.

- Lähiesimerkkinä toimii vaikkapa Timo Stavitski. Hänen erityisominaisuutensa oli mahtava nopeus, jonka ansiosta hän erottui ja pelaa nyt Ranskan pääsarjassa.

Jari Alamäen kautta RoPS:n edustusjoukkueeseen on jo noussut ja on nousemassa useampi nuori pelaaja, jotka erottuvat juuri vahvuuksillaan. Esimerkkeinä Alamäki mainitsee edustuksen avauskokoonpanoon murtautuneen puolustaja Juho Hyvärisen sekä sinne tähtäävän hyökkääjä Veka Pyynyn.

- Juho on urheilija. Jos jokaisella pelaajalla olisi samanlainen sisäsyntyinen palo harjoittelemiseen, sillä päästäisiin pitkälle. Juho haluaa mitata rajojaan ja tekee kaikkensa, jotta tulisi näkemään, kuinka korkealla hänen rajansa ovat, Alamäki kehuu.

- Vekalla taas on yleisurheilutaustaa ja erittäin kepeä askel. Hän on nopea, jolloin meidän tehtävä on tehdä hänestä vieläkin nopeampi. Toki miesten peleihin Veka tarvitsee vielä lisää voimaa, mutta hänelläkin on selkeä erityisominaisuus.

Huoli lasten liikkumisesta

Nuorimmat Alamäen valmennukseen tulevat pelaajat ovat 13-vuotiaita. Siinä vaiheessa pelaajapolkua monet miettivät jo vakavissaan urheilua mahdollisena tulevaisuuden urana. Harjoittelu muuttuu harrastuksesta tavoitteelliseksi tekemiseksi.

Yksilöissä on eroja, mutta valitettavan usein nuori suomalainen jalkapalloilija on tässä iässä jo jäljessä kilpailijamaan jalkapalloilijaa. Lapsuus- ja nuoruusajan liikunnallisuuden vähenemisestä on puhuttu jo pitkään. Pullonkaula osuu 6 ja 12 ikävuoden välille.

- Nuorten valmiudet esimerkiksi voimaharjoitteluun on nykyään heikommat kuin ennen. Monesti meidän pitää lähteä nuoren kanssa liikkeelle aikalailla nollasta, mutta silloin meillä ei enää riitä aika, kun lajiakin pitäisi harjoitella, Alamäki suree.

- Oikeanlainen voima- ja fyysinen harjoittelu pitäisi saada mukaan paljon aikaisemmin. Huipulle tähtäävän nuoren kohdalla ihanne olisi, jos heillä olisi jo 15-vuotiaana mahtavan jäntevä pohja, jonka päälle voidaan alkaa maltillisesti rakentamaan.

Fyysisen harjoittelun ja urheilijaksi kasvamisen merkityksestä Alamäki luennoi ja kouluttaa paitsi RoPS:n myös yhteistyöseurojen valmentajia. Uransa ajalta Alamäellä riittää perspektiiviä sekä yksilölajien että joukkuelajien urheilijoista.

- Olisi mahtava, jos saisimme kloonattua yksilöpuolen asenteen ja tottumisen askeettiseen työntekoon myös joukkuepuolelle, Alamäki heittää ilmaan.

- Jos mietimme hiihtäjiä, ei heidän harjoittelunsa ole aina hauskaa. Joukkuelajeissakin toivoisi välillä lisää sitä, että urheilijat olisivat halukkaampia menemään myös epämukavuusalueelle.

Teksti ja kuva: Pasi Pikkupeura

Luettu 2424 kertaa

Tietoa meistä

Rovaniemen Palloseura on Lapin suurin urheiluseura sekä Pohjois-Suomen johtava jalkapalloseura. Edustusjoukkueemme pelaavat Kakkosta sekä miehissä että naisissa. Naisten kakkosjoukkue pelaa Naisten Kolmosessa. Toimintamme pohja on yli 1000 junioripelaajassamme, joille haluamme luoda turvallisen harrastusympäristön sekä tavoitteellisille pelaajille selkeän polun aina kansainvälisille kentille saakka.

Ota yhteyttä

Puheenjohtaja
Matti Poikajärvi
+358 405 388 325
matti.poikajarvi@rops.fi

Toiminnanjohtaja
Jari Näsman
jari.nasman@rops.fi
+358 505 990 309