ROPSKAUPPA.FI                              
torstai, 09 heinäkuu 2015 09:45

RoPS sitoutui uuteen katsomoon 1,2 miljoonalla

Kirjoittanut
Arvostele tätä artikkelia
(0 ääntä)
– Eiköhän tällä katsomoratkaisulla päästä eteenpäin seuraavat 50 vuotta, arveli Risto Niva. – Eiköhän tällä katsomoratkaisulla päästä eteenpäin seuraavat 50 vuotta, arveli Risto Niva. Kuva: Pekka Aho

Rovaniemen keskuskentän hulppea uusi pääkatsomo on muutakin kuin 2 000 kuppipenkeillä varustettua istuinta. Katsomon uumenissa on 800 neliötä lämmitettyä tilaa, joista Rovaniemen Palloseuralle on vuokrattu 120 neliön monitoimitila sekä pohjakerroksesta liigajoukkueelle oma pukukoppi saunan ja kylmävesialtaan kera.

Poskettomat vuokrat hirvittävät RoPSin puheenjohtaja Risto Nivaa, mutta ”jos haluat toimia nykyaikaisesti ja kunnolla, tällaiset tilat tarvitaan”.Uuden katsomorakennuksen kokonaisbudjetti on 4,8 miljoonaa euroa. RoPS ei tule vapaamatkustajana katsomon käyttäjäksi vaan on sitoutunut hankkeeseen 20 vuoden sopimuksella.

– Meille katsomo on 1,2 miljoonan euron investointi, sanoo RoPSin puheenjohtaja Risto Niva.

Summa syntyy vuokrista, jotka seura Rovaniemen kaupungille maksaa.

Niva sanoo suoraan, että vuokrat ovat ”poskettoman kalliita”. Seura maksaa vuokraa 7 000 euroa kuukaudessa eli neliövuokra on 25 euroa. Puheenjohtajan mukaan esimerkiksi lähistöllä sijaitsevissa kauppakeskuksissa eivät liikkeet maksa moista vuokraa.

– Fakta on sekin, että vip/monitoimitilaa ei olisi katsomoon tehty ellemme olisi hankkeeseen sitoutuneet. Pysyvien pukuhuonetilojen saaminen edustusjoukkueelle on sekin iso asia.

RoPSille vuokrattujen tilojen osuus kokonaisinvestoinneista on 600 000 euroa.

– Toinen puoli asiasta on, että jos haluat toimia nykyaikaisesti ja kunnolla, tällaiset tilat tarvitaan, Niva myöntää. Noin puolella Veikkausliigan seuroista on käytössä vastaavanlaiset tilat.

 RoPSin liigajoukkue saa oman pukuhuoneen, joka varustetaan pelaajien henkilökohtaisilla kaapeilla. (Kuva: Pekka Aho)

Puheenjohtajan mukaan seurassa on jo pohdittu tilojen vuokraamista muuhun käyttöön, kun jalkapallokausi ei ole päällä.

– Tiloille on ilman muuta saatava myyntiä lisää. Niissä voi järjestää esimerkiksi pikkujouluja, tyky-tilaisuuksia tai vaikka arvokisojen aikana kisastudioita. Mahdollisuuksia on paljon.

Ottelujen aikana ja ennakkoon monitoimitila on kutsuvieraiden ja yhteistyökumppaneiden käytössä. Ottelujen jälkeen sinne on kaikilla vapaa pääsy esimerkiksi jälkipeleihin.

Valoisiin 120 neliön tiloihin sijoitetaan tv-screenejä ja puolenkymmentä televisiota. Tilat sisustetaan RoPS-henkisesti. Seinätapetteina käytetään mm. seuran vanhojen edustusjoukkueiden kuvia.

– Ne ovat muistojen seiniä 1950-luvulta lähtien. Seinille tulee mm. eri vuosien edustusjoukkueen pelaajalistat - sambialaiset mukaan lukien, Niva kertoo.

Kaikkea ei ehditä saada paikalleen perjantain peliin, sillä katsomon luovutustarkastus on tänään. – Eiköhän kaikki rekvisiitta ole paikallaan heinäkuun aikana, Niva luotti.

 Sauna lämpiää jokaiseen otteluun ja tarvittaessa myös harjoituksiin. (Kuva: Pekka Aho)

Pääkatsomosta löytyy RoPSin tilojen ohella neljä pukuhuonetta, fysio+testaushuone, selostus- ja kuuluttamotila, neljä myyntipistettä, yleisö-wc:t sekä sadan neliön tila tanssiliikunnalle. Myös käytössä olleet ”punaiset tuvat” jatkavat myyntipisteinä.

Keskuskentän sisäänkäynti palaa perjantain RoPS-HJK -ottelusta alkaen Poromiehentielle, liki entiselle paikalle. Otteluun on ennakoitu yleisöryntäystä, joten Risto Nivan toiveena oli, että väki on ajoissa liikkeellä ruuhkien välttämiseksi. Portit avataan klo 17.

”Keskari” kelpaa europeleihin

Katsomon valmistuttua Rovaniemen keskuskenttä kelpaa myös jalkapallon euro-ottelujen peliareenaksi.

Vuosi sitten RoPS joutui kannattajineen reissaamaan Eurooppa liigan kotiotteluun Oulun Raattiin.

– Ensimmäisen ja toisen kierroksen pelit voidaan jatkossa pelata Rovaniemellä, tiesi RoPSin puheenjohtaja Risto Niva.

Ainoa reunaehto on, että tämän hetken katsomoista voidaan käyttää vain uutta kuppipenkeillä varustettua pääkatsomoa.

– Puukatsomoon ei saa ottaa yhtään katsojaa. UEFA (Euroopan jalkapalloliitto) ei hyväksy puupenkkejä katsomoiksi. Ainoa keino saada puukatsomo käyttöön on hankkia sinnekin kuppipenkit. Oulussa AC Oulu teki niin viime kesänä ennen meidän ottelua. Penkit olivat kohtuullisen pieni investointi, Niva kertoi. Yhden penkin hinta oli 12 euroa.

Toistaiseksi aurinkokatsomon käyttö ei ole ongelma, sillä RoPSilla ei ole lippua europeleihin.

Vuonna 2009 käyttöön otettu keskuskentän lämmitettävä keinonurmi on ollut koko ajan hurjassa käytössä.

Nykyisen keinonurmen parasta ennen päiväys päättyy elokuussa, jonka jälkeen ovat edessä testit nurmen kunnosta.

Ounashallin keinonurmea uusitaan parhaillaan. Hallin vanha nurmi siirtyy koululaisten käyttöön Napapiirin yläasteelle.

Mikä paikka?

Keskuskentän  uusi katsomo

Rovaniemen keskuskentän katsomo- ja monitoimirakennukseen tulee noin 2000 istumapaikkaa.

Rakennuksen pituus on 90 metriä ja korkeus reilut 18 metriä.

Rakennuksessa 800 neliötä lämmintä tilaa, mm. pukuhuonetiloja, sauna, monitoimitila, kuuluttamo/selostamohuone sekä tanssiliikuntatila.

Kustannusarvio 4,8 miljoonaa euroa.

Rovaniemen kaupunki vuokraa kohteen Rovaseudun Markkinakiinteistöt Oy:ltä pitkäaikaisella vuokrasopimuksella. Kaupunki vuokraa edelleen osan tiloista RoPSille 20 vuodeksi.

Pääurakoitsija Levi Rakennus.

Kari Pyykkö
© 2015 Lapin Kansa

 

Luettu 3249 kertaa

Tietoa meistä

Rovaniemen Palloseura on Lapin suurin urheiluseura sekä Pohjois-Suomen johtava jalkapalloseura. Edustusjoukkueemme pelaavat Kakkosta sekä miehissä että naisissa. Naisten kakkosjoukkue pelaa Naisten Kolmosessa. Toimintamme pohja on yli 1000 junioripelaajassamme, joille haluamme luoda turvallisen harrastusympäristön sekä tavoitteellisille pelaajille selkeän polun aina kansainvälisille kentille saakka.

Ota yhteyttä

Puheenjohtaja
Matti Poikajärvi
+358 405 388 325
matti.poikajarvi@rops.fi

Toiminnanjohtaja
Jari Näsman
jari.nasman@rops.fi
+358 505 990 309