ROPSKAUPPA.FI                              
keskiviikko, 09 marraskuu 2011 13:20

RoPS:n vieraana ollut Mixu Paatelainen avasi valmennusfilosofiaansa

Kirjoittanut
Arvostele tätä artikkelia
(0 ääntä)
A-maajoukkueen päävalmentaja "Mixu" Paatelainen esitteli maajoukkueen tavoitteita Lapin Urheiluopistolla. A-maajoukkueen päävalmentaja "Mixu" Paatelainen esitteli maajoukkueen tavoitteita Lapin Urheiluopistolla.

Suomen jalkapallon A-maajoukkue pelaa Ranskan EM-turnauksessa vuonna 2016 ja on Euroopan kymmenen parhaimman jalkapallomaan joukossa vuoteen 2020 mennessä. Utopiaako? Ei, jos kysytään A-maajoukkueen päävalmentajalta Mika-Matti ”Mixu” Paatelaiselta.

Mixu esitteli A-maajoukkueen tavoitteita, kun mies oli RoPS:n vieraana tutustumassa seuran ja Lapin urheiluopiston toimintaan. Napapiirillä vieraili samalla myös muita vaikutusvaltaisia suomifutiksen päättäjiä: Veikkausliigan hallituksen puheenjohtaja Lasse Lehtinen sekä toimitusjohtaja Timo Marjamaa.

- Minä uskon tavoitteisiimme ja olen niistä intoa täynnä; nehän ovat ennenkuulumattomia. Tavoitteemme ovat todella kovia, mutta yrittänyttä ei laiteta. Minä uskon siihen, että meillä on täydet mahdollisuudet saavuttaa päämäärämme, jos teemme asiat oikein. Jos haluamme jotakin saavuttaa, niin meillä pitää olla suunta ja nyt meillä on se, Mixu kertoi Lapin urheiluopistolla järjestetyllä luennollansa, joka oli tarkoitettu kaikille jalkapallosta kiinnostuneille rovaniemeläisille.

Paatelaisen mukaan Suomella ei ole tarpeeksi huippupelaajia ja tähän epäkohtaan on puututtava. Mixu kertoi aluksi sen, että kaikki kehitys lähtee liikkeelle yksinkertaisesta asennemuutoksesta. Aikaisemmin suomifutiksen juniorivalmentajien asennetta on heijastanut se, että pelaajien ei anneta toteuttaa itseään. Mixu käytti tästä esimerkkinä fiktiivistä Matti-hahmoa: ” Syötä, syötä Matti, älä vain menetä ”. Kun Matti ei sitten syötä ja menettää pallon, niin valmentaja ottaa Matin vaihtoon.

Tällaisesta mentaliteetista on Mixun mukaan lopultakin päästävä eroon. Syöttäminen on luonnollisesti hyvin tärkeää, mutta jos suomalaiset nuoret futarit eivät uskalla ylipäätään edes yrittää ja haastaa vastustajiaan, niin nämä futarit eivät tällöin myöskään kehity. Mixun mielestä ei ole sattumaa, että suomalaiset ammattilaisfutarit ovat huonoja yksi vastaan yksi -tilanteissa kansainvälisillä kentillä. He eivät ole yksinkertaisesti oppineet menemään vastustajastaan ohi.

Paatelainen kuitenkin uskoo siihen, että nykyään asenteet ovat jo muuttuneet ja valmentajat antavat pelaajiensa uskaltaa yrittää. Jalkapallon on oltava iloista ja jokaisen pelaajan on nautittava harjoittelemisesta ja pelaamisesta. Valmentajan tehtävä on tukea pelaajiansa ja saada positiivinen ilmapiiri omaan joukkueeseensa. Paatelainen kertoi, että pelaamisessa pitää olla mukana iloa, nautintoa, rentoutta ja huumoria. Futis ei saa missään tapauksessa olla totista torven soittamista.

 - Asioita on tehtävä yhdessä koko Suomen tasolla eikä pelkästään maajoukkuetasolla. Tämä on yksi syy, miksi olen Rovaniemellä. Olen keskustellut asioista RoPS-akatemian rehtorin Vesa Tauriaisen ja RoPS-johdon kanssa. Olemme pieni maa, joten meidän täytyy saada kaikki voimavarat yhteen ja tehdä asioita yhdessä. Maajoukkueessa tehdyt asiat ovat vain pintaraapaisu kokonaisuudesta. Seuroissa tehdään se iso työ, joka on kaikkein oleellisinta ja tärkeintä. Jos seuroissa tehdään asiat oikein, niin silloin voimme muuttua, Mixu painotti kollektiivisuuden tärkeyttä.

Paatelainen puhui myös toisesta muutoksesta, joka vie suomifutista kohti Euroopan huippua: kaikista pienin, mutta tärkein, lenkki joukkueessa on yksittäinen pelaaja, joka on yksi osa joukkuekokonaisuudesta. Joukkue pitää rakentaa pala palalta, pelaaja kerrallaan.

Mixu painotti sitä, että yksittäisen pelaajan rooli ja tehtävä on iskostettava kyseisen pelaajan selkärankaan. Näin saadaan oikeassa valmennuksessa luotua huippuyksilöitä, jotka tietävät tasan tarkkaan oman tehtävänsä omalla pelipaikallansa. Kun joukkue koostuu 11 tällaisesta oman tehtävänsä tietävästä huippuyksilöstä, niin syntyy huippujoukkue. Joukkueelle valmentaja määrittelee sitten pelikirjan, jota joukkue noudattaa kurinalaisesti ja oikein. Näin päästään asetettuihin tavoitteisiin.

- Tätä on yksilökeskeinen valmennusfilosofiani: jokaisella pelaajalla on oltava selkeä tehtävä ja rooli joukkueessa ja jokaisen pelaajan on myös oltava sinut oman tehtävänsä kanssa. Meidän pitää kehittää yksilöitä ja heidän ominaisuuksiaan. Näin saamme parempia ja tehokkaampia pelaajia ja tätä kautta myös tehokkaampia joukkueita. Liian usein valmentaja valmentaa nimenomaan joukkuetta eikä kiinnitä tarpeeksi huomiota yksilöihin. Tällöin pelaajien kehitys ei ole niin tehokasta kuin se voisi olla, Paatelainen luennoi.

Paatelainen seuraa myös Veikkausliiga-otteluita oman yksilökeskeisen valmennusfilosofiansa mukaisesti.

- Kun minä menen katsomaan Veikkausliigan pelejä, seuraan yksilöitä. Tarkkailen sitä, että onko jollain yksittäisellä pelaajalla tietyt ominaisuudet, jotka sopivat minun pelisysteemiini ja niihin tehtäviin, jotka annan yksittäisille pelaajille joukkueessani. Loppujen lopuksi minua ei kiinnosta ottelujen lopputulokset, Mixu avasi ajatuksiaan.

Maajoukkueessa käytännön tasolla yksilöiden kehittäminen aloitetaan ensi joulukuussa niin sanotuilla tehovalmennusryhmillä, joihin valitaan Suomen parhaat 15–21-vuotiaat pelaajat. Tehoryhmissä valmennus ei ole joukkuevalmentamista vaan yksilökeskeistä ja pelipaikkakohtaista. Jokaiselle pelipaikalle on omat valmentajansa, jotka keskittyvät vain niihin pelaajiin, jotka pelaavat kyseistä pelipaikkaa. Näistä Suomen huippuyksilöistä on tarkoitus rakentaa palapelimäisesti tulevaisuuden A-maajoukkue. 

Paatelainen kertoi myös tutustuneensa vierailunsa aikana rovaniemeläisfutiksen nykytilanteeseen ja uuteen RoPS-akatemiaan.

- Te olette täällä Rovaniemellä jo pitkällä tehoryhmäajattelussa ja teette nyt paikkakuntakohtaisesti sitä työtä, mitä me haluamme Palloliitossa tehdä valtakunnallisesti, Paatelainen kiitteli lopuksi RoPS:aa ja Lapin urheiluopistoa.

Luettu 2771 kertaa

Tietoa meistä

Rovaniemen Palloseura on Lapin suurin urheiluseura sekä Pohjois-Suomen johtava jalkapalloseura. Edustusjoukkueemme pelaavat Kakkosta sekä miehissä että naisissa. Naisten kakkosjoukkue pelaa Naisten Kolmosessa. Toimintamme pohja on yli 1000 junioripelaajassamme, joille haluamme luoda turvallisen harrastusympäristön sekä tavoitteellisille pelaajille selkeän polun aina kansainvälisille kentille saakka.

Ota yhteyttä

Puheenjohtaja
Matti Poikajärvi
+358 405 388 325
matti.poikajarvi@rops.fi

Toiminnanjohtaja
Jari Näsman
jari.nasman@rops.fi
+358 505 990 309