ROPSKAUPPA.FI                              
sunnuntai, 15 touko 2011 11:36

Kiistalan kiirastuli

Kirjoittanut
Arvostele tätä artikkelia
(0 ääntä)
–Toivon, että jälkipolvet muistavat minut toimitusjohtajana, joka oli rakentamassa Eurooppaan menevää RoPSia tyhjän päältä, Kiistala sanoo. –Toivon, että jälkipolvet muistavat minut toimitusjohtajana, joka oli rakentamassa Eurooppaan menevää RoPSia tyhjän päältä, Kiistala sanoo.

Rovaniemen keskuskentän tekonurmella kirmaa joukko tummia miehiä pallon perässä. He eivät ole sambialaisia, vaan muista maista pohjoiseen päätyneitä maahanmuuttajia, joiden yhteinen kieli on jalkapallo.

Rovaniemen Palloseuran ex-toimitusjohtaja Jouko Kiistala, 62, ontuu kentän ohi peliä vilkaisematta.
Ontuminen johtuu kipeytyneestä lonkasta, jonka alkuperäksi ontuja epäilee takavuosien peliuraa. Vilkuilemattomuuteen löytyy muu syy.
Kiistala jätti seuran nokkamiehen paikan maaliskuussa, kun poliisi pidätti yhdeksän RoPS-pelaajaa sopupeliepäilyjen takia. Eronsa jälkeen manageri ei ole katsellut enää viheriöitä ”sillä silmällä”.
RoPS-pomoa ei nähty edes kauden avauspelissä, mistä hän ei ole ollut poissa viimeiseen 40 vuoteen kuin pakottavasta syystä.
– Katsoin ottelua Urholta kotona omassa rauhassa, hän selittää.
– Se oli henkilökohtainen ratkaisu. En osaa olla kommentoimatta peliä ääneen ja aina löytyy joku, joka saattaa vetää siitä väärän johtopäätöksen. Näin oli parempi.

UMPIROVANIEMELÄINEN Jouko Kiistala on ollut lähes koko ikänsä ropsilainen. Ainoa sivupolku sijoittuu D-junnuikään, jolloin Jouko liittyi Rovaniemen Lappiin – salaa isältään.
Kiistalat asuivat Sahanperällä, joka oli tunnettu vasemmistolaisuudestaan. Kaikki seudun pojat pelasivat Lapissa, työläisten seurassa.
Kun Lapin juniorit ylsivät piirinmestaruuskisojen loppuotteluun, porvarihenkinen isä piilotti poikansa pelivarusteet. Jouko karkasi peliin lainavarusteissa.
Lappi nujersi Karihaaran Tenhon. Palkintojenjakotilaisuudessa Rovaniemen työväentalolla tilaisuuden juontajalla oli heti alkuun kuulutettavaa: ”Jouko Kiistala heti kotiin.”
Selkäsaunan jälkeen Kiistala siirtyi RoPSiin, eikä ole sen jälkeen luopunut sinivalkoisista väreistä.

KULUNUT KEVÄT on ollut Jouko Kiistalan elämän raskain tähän mennessä.
Vielä helmikuussa asiat olivat paremmin kuin aikoihin. RoPSilla oli koossa huippujoukkue. Peliolosuhteet olivat erinomaiset. Markkinointi oli sujunut loistavasti. Odotukset olivat korkealla.
Kunnes tuli maaliskuu, jolloin poliisi vei RoPSin joukkueen runkopelaajat putkaan.
Kuukauteen seuran johto ei voinut muuta kuin odottaa.
– Se oli kidutusta, Kiistala kuvailee.
Noiden hetkien muisteleminen saa miehen yhä liikuttumaan.
– Kun menin viimeisen kerran poliisiasemalle kuulusteluihin, minulla oli vahva tunne, että olin matkalla hautajaisiin.
Kun tilanne oli kuumimmillaan, toimitusjohtaja valvoi – tapansa mukaan – yön RoPSin tulevaisuutta miettien. Hän oli valveilla silloinkin, kun Lapin Kansa putosi postiluukusta aamukolmen aikaan.
Lehden kantta koristi kuvakollaasi sopupeliepäillyistä – ja Kiistalasta.
– Jätin lehden avaamatta.

ROPS ON OLLUT jo pitkään yksi vakavaraisimmista, suomalaisista jalkapalloseuroista. Se on pitkälle Jouko Kiistalan ansiota.
Peliuran jälkeen ylioppilasmerkonomi pestautui töihin paikalliseen urheiluliikkeeseen. Ropsin puheenjohtaja Ale Kuntola kutsui miehen 1978 takaisin RoPSin riveihin – tällä kertaa markkinointitehtäviin. RoPS oli tuolloin vararikon partaalla. Tilanne oli niin paha, että konkurssikin oli pois suljettu vaihtoehto.
Kiistala aloitti työnsä bingoisäntänä.
Hän eteni pian markkinointipäälliköksi ja seuran uuden puheenjohtajan, Rovaniemen kaupunginjohtajan Matti Pelttarin esityksestä toimitusjohtajaksi 1987.
Entinen pelimies osoittautui mainioksi jalkapallobisnesosaajaksi ja bingo kultakaivokseksi. RoPS maksoi nopeasti velkansa pois. Tervehdyttyään seura alkoi menestyä myös pelissä edeten 1980-luvulla Euroopan jalkapallokentille asti.
Menestys toi kassaan lisää rahaa, jonka Kiistala sijoitti riskittömiin kohteisiin, kuten kiinteistöihin.
Sittemmin pelillinen pärjääminen on ollut heikompaa, mutta RoPSin talous on säilynyt parhaassa A-sarjassa.

VIIME AIKOINA Kiistala on miettinyt sitä, kuinka kauan RoPSin riveissä on pelattu sopua.
– Uskon, että tätä on jatkunut 7-8 vuotta, eikä se alkanut sambialaisista, hän sanoo.
Ex-toimitusjohtaja viittaa vuoteen 2007, jolloin RoPSin sambialaispelaajien määrä lähti jyrkkään nousuun. Sitä on epäilty skandaalin lähtölaukaukseksi.
Kiistala kertoo harjoittaneensa amatöörisalapoliisityötä jo vuosien ajan löytääkseen todisteita sopupeliepäilyilleen.
– Näin joissakin peleissä, ettei kaikki ollut kunnossa. Osa pelaajista saattoi heittää pelaamisen ja ryhtyä seisoskelemaan kesken pelin.
Entinen RoPS-pomo käytti valtaansa pelin puhdistamiseen. Hän ei uusinut epäilemiensä pelaajien sopimuksia, eikä tehnyt uusia sellaisten kanssa, joita piti epäilyttävinä.
– Pääsin eroon määrätystä ringistä, mutta osa siitä pesiytyi silti tänne.
Sopupelin todistaminen on vaikeaa jopa poliisille. Kiistalakaan ei onnistunut salapoliisityössään, vaikka kerran oli lähellä.
– Sain puhelimitse ilmiannon, että hotelli Cumulukseen oli tulossa joku hämäräkaveri. Lähdin Jänkälän Oskarin kanssa passiin.
Parin tunnin odotuksen jälkeen ulos tuli kaksi tummaa miestä. Näimme heidän menevän taloomme (RoPSin kerrostalo, missä ulkomaalaispelaajat asuvat), hän kertoo.
Kiistala seurasi miehiä asuntoon saakka. Siellä selvisi, että he olivat AC Oulun sambialaispelaajat Dominic ja Donowell Yobe.
– Pidin heille puhuttelun, Kiistala muistelee.
Yoben veljekset tuomittiin äskettäin sopupelistä ehdolliseen vankeuteen ja korvauksiin.

JOUKO KIISTALA ON kiistelty hahmo pohjoisen jalkapallopiireissä.
Jotkut pitävät häntä kaukonäköisenä talousnerona, joka on pitänyt seuran jalkapallokartalla viisailla päätöksillään, missä tärkeintä ei ole ollut voitto, vaan tasapainoinen budjetti.
Toiset näkevät hänet potkupallodiktaattorina ja -saiturina sekä seuran oman juniorityön alasajajana, joka saa syyttää sopupelikohuista vain itseään.
Kiistala hyväksyy kritiikin, muttei sopupelisyytettä.
– RoPS ei ole tehnyt mitään väärää. Seuralla ei ole luurankoja kaapissa, hän vakuuttaa ja huomauttaa, että sopupeliongelma on maailmanlaajuinen.
Sopupelin syyksi on epäilty pelaajien heikkoa palkkatasoa. Kiistala ei kiistä teoriaa, mutta muistuttaa, että RoPSin ulkomaalaisten palkat olivat viime kaudella Ykkösen huipputasoa.
– Se tästä vielä puuttuu, että meitä syytetään viisaista sopimuksista, hän siunailee, eikä suostu katumaan Sambia-operaatiota.
– Ei me tiedetty silloin sitä, mitä tiedämme nyt.
Entinen RoPS-pomo näkee sopupelin taustalla ahneuden. Pelaajat ovat tienneet tekevänsä väärin.
Helpon rahan houkutus on käynyt liian suureksi, kun kiinni jäämisen riski on tuntunut pieneltä.
– Sen opin tästä, että olen pappa näihin hommiin. Antaa nuorempien hoitaa asiat, Kiistala naurahtaa hieman katkerasti.

SOPUPELIEPÄILLYT ovat lähetelleet Kiistalalle tekstiviestejä ja jopa kirjeen, missä he ovat pyytäneet anteeksi tekemisiään. Hän ei ole vastannut viesteihin.
– Minulla on ollut raskaita tunteita heitä kohtaan. On selvä, etteivät kaikki ole roistoja. Osa on uhreja, mutta loppupelissä he ovat kaikki samalla viivalla.
Kiistala on kohdannut muutamia epäillyistä. He ovat kertoneet avoimesti sen, miten olivat ajautuneet vilppiin mukaan vähitellen. Vedonlyöntihuijari oli antanut pelaajille aluksi rahaa hyvästä pelistä tai maalinteosta. Sen jälkeen hän oli ryhtynyt maksamaan tahallisista epäonnistumisista.
– Tässä harmittaa sekin, että ilman sopupelaajia RoPS olisi menestynyt pelikentällä paremmin, Kiistala toteaa.
Sopupelit ovat vieneet monen uskon puhtaaseen jalkapalloon. Entinen RoPS-pomo ei lukeudu tähän joukkoon.
– Väitän, että vähintään 99 prosenttia peleistä on rehellisiä. Sopupelit ovat marginaali-ilmiö siitäkin huolimatta, että siinä pyörii satoja miljoonia euroja pelkästään Aasiassa.
Jouko Kiistala uskoo, että kevään skandaalista seuraa myös hyvää lajille.
– Tämä puhdistaa kenttää.

ROPS ON Jouko Kiistalan elämäntyö, kuin oma lapsi. On helppo ennustaa, että seura tulee olemaan managerinsa näköinen vielä pitkään senkin jälkeen, kun ikiropsilainen jättää lopullisesti paikkansa RoPS-organisaatiossa.
RoPSia mies ei aio jättää koskaan.
– On selvää, ettei tällaista suhdetta voi romukoppaan heittää tuosta vain, hän sanoo.
Kiistalaa on verrattu skotti Alex Fergusoniin, joka johtanut Manchester Unitedia jo reilun 24 vuoden ja yli 1 000 pelin ajan.
Vertailu on osuva harmahtavan ulkonäön, vahvan aseman ja managerivuosien lisäksi myös siksi, että rovaniemeläinen tiedetään ManU-faniksi, joka ihailee Fergusonin kiihkeää jalkapalloasennetta. Kiistalan ManUfanius juontaa nappulavuosiin, jolloin hän pelasi RoPSin nappulaliigassa Manchester Unitedin joukkueessa.
Ferguson täyttää pian 70 vuotta, eikä mies edes harkitse valmentajauran lopettamista. Se ei ole sinänsä kummallista, sillä joukkue varmisti äskettäin 19. mestaruutensa Englannin kivikovassa liigassa.
– Minulla oli sentään järkeä sanoa itseni irti, Jouko Kiistala naureskelee, mutta vakavoituu sitten.
– Miksi Ferguson eroaisi? Hän ei halua luopua, eikä kukaan taida sitä edes vaatia. Tässäkin suhteessa hän erottuu minusta.
Jouko Kiistala jätti RoPSin toimitusjohtajan työt keskellä sopupeliskandaalia.
– Oli pieni paniikki päällä. Kun poliisi teki viimeiset pidätykset, soitin Risto Nivalle (hallituksen puheenjohtaja) ja kerroin, että otan vastuun tapahtumista ja eroan. Päätöstä helpotti se, että siinä oli jo normaali kierto menossa, hän kertoo.
Alunperin Kiistalan oli määrä jäädä eläkkeelle 2013, jolloin seuran toiminnanjohtajasta Antti Hietankankaasta piti tulla uusi toimitusjohtaja. Edeltäjän eron myötä hän aloitti työssä välittömästi.
Ero ei tarkoita sitä, että Kiistala olisi jättänyt RoPSin. Hänen vastuullaan on yhä seuran bingotoiminta, eikä siinä kaikki.
– Autan Anttia markkinointityössä niin paljon kuin hän haluaa. Yritän kuitenkin olla tyrkyttämättä omia mielipiteitäni ja sekaantumatta muutenkaan liikaa asioihin.
Kiistala piti RoPS-pomona langat käsissään. Hän vastasi markkinointityönsä ohessa muistakin käytännön asioista. Mies oli tuttu näky harjoituksissa, missä hän saattoi jakaa valmennus- ja pelitaktiikkaneuvoja sekä pelaajille että valmentajalle.
– Nykyinen joukkue on Antin, eikä minun, Kiistala vakuuttaa, eikä myönnä kärsineensä vierotusoireista.
– Olin jo henkisesti valmistautunut luopumiseen. Se helpotti asiaa.
RoPSin talous on yhä kunnossa, mutta uhkakuvia on näkyvissä. Bingotoiminta on ajautunut maanlaajuiseen lamaan. Seura on joutunut etsimään uusia tulolähteitä. Sen perustama yhtiö ryhtyy myymään mainostilaa keskustaan pystytettäviin tauluihin.
– Myös bingotoimintaan on tulossa uusia muotoja, Kiistala vihjaa.
Hän on vakuuttunut siitä, että RoPS on myös jatkossa sekä taloudellisesti että urheilullisesti vahva seura.
– Bisneksemme ovat aina olleet vain urheilua varten. Ne takaavat jatkuvuuden lisäksi pelimenestyksen, joka on lopulta aina kiinni resursseista eli suomeksi sanottuna rahasta, Kiistala muistuttaa – tapansa mukaan.

Jouko Kiistala
Tuli RoPSiin markkinointipäälliköksi Urheilu Koskelasta 1978. Nimitettiin seuran toimitusjohtajaksi 1987 ja manageriksi 2003.
Jätti tehtävät sopupelikohun myötä maaliskuussa 2011.
Entinen jalkapalloilija, joka pelasi RoPSissa maakunta-, suomensarja- ja mestaruussarjatasolla 1964-81 lukuunottamatta armeijavuotta (urheilujoukot, Santahamina) 1970 (jolloin HJK:ssa). Pelasi 2 poikien ja 3 nuorten maaottelua. RoPSin edustusjoukkueen pitkäaikainen kapteeni.
Suomen tekniikkamestari ja SE-mies vuodelta 1964.
Pelannut jääpalloa suomensarja- (RoPS) ja mestaruussarjatasolla (Botnia-69). Voittanut useita Lapin piirinmestaruuksia jääkiekossa (RoPS) ja pikaluistelussa (Lapin Lukko).

Petteri Holma
© 2011 Lapin Kansa

Luettu 4042 kertaa

Tietoa meistä

Rovaniemen Palloseura on Lapin suurin urheiluseura sekä Pohjois-Suomen johtava jalkapalloseura. Edustusjoukkueemme pelaavat Kakkosta sekä miehissä että naisissa. Naisten kakkosjoukkue pelaa Naisten Kolmosessa. Toimintamme pohja on yli 1000 junioripelaajassamme, joille haluamme luoda turvallisen harrastusympäristön sekä tavoitteellisille pelaajille selkeän polun aina kansainvälisille kentille saakka.

Ota yhteyttä

Puheenjohtaja
Matti Poikajärvi
+358 405 388 325
matti.poikajarvi@rops.fi

Toiminnanjohtaja
Jari Näsman
jari.nasman@rops.fi
+358 505 990 309