ROPSKAUPPA.FI                              

Rovaniemen Palloseura Visio 2015 - 2025

Rovaniemen Palloseuran juniorityön visiona on kyetä systemaattisesti kasvattamaan pelaajia omaan edustusjoukkueeseen ja kansainvälisille kentille alkaen vuodesta 2025.

Vision toteuttamiseksi seura on luonut toimintafilosofian, joka toimii pohjana kaikelle tekemiselle.

Toimintafilosofia

  1. Yksilölähtöisyys
  2. Kokonaisvaltaisuus
  3. Tasoryhmät
  4. Tavoitteellisuus, suunnitelmallisuus ja seuranta
  5. Harjoitusmäärät
  6. Monipuolisuus

Yksilölähtöisyys

Harjoittelun ja kehittymisen lähtökohtana on aina yksilön tarve kaikilla valmennuksen tasoilla (fyysinen, henkinen ja lajiharjoittelu).

Yksilölähtöisen toimintafilosofian keskiössä on pelaaja – valmentaja, joukkue, seura ja muu toiminta ovat tukitoimia pelaajan ympärillä.

Seuramme onnistumista mitataan ennen kaikkea yksilöiden kehittymisellä.

Kokonaisvaltaisuus

Vuodessa on päiviä 365 ja päivässä tunteja 24. Pelaajat harjoittelevat joukkueen kanssa keskimäärin 1-2 tuntia päivässä.

Joukkueen harjoittelun lisäksi meille on oleellista mitä pelaajat tekevät niinä 22-23 tuntina mitä he eivät ole seuran harjoituksissa.

Emme valmenna lasta/nuorta ainoastaan jalkapalloilijana, vaan myös ihmisenä.

Koulunkäynti, urheilullinen elämäntapa ja yleiset hyvät käytöstavat ovat osa kokonaisvaltaista valmentamista.

Tasoryhmäajattelu

Jokaisen lapsen/nuoren kehittymisen kannalta on erityisen tärkeää, että harjoittelu tapahtuu ns. omalla tasolla (taitotaso, fyysinen kehittyminen jne.).

Jalkapallossa pelaajien kokonaiskehittyminen kulminoituu ”tila-aika - vaatimukseen”. Harjoittelussa on oleellista miten me luomme olosuhteet (pelit ja pienpelit), jossa pelaajan on pakko sopeuttaa peliään nopeampaan pelitempoon, pienempään tilaan ja aikaan Tämä edellyttää, että harjoittelussa on samantasoisia pelaajia, jotka tukevat toistensa kehittymistä. Jos ryhmässä on 3-5 hyvää ja muut merkittävästi heikompia, niin hyvätkään eivät kehity pelinopeus ja pelitempo laskevat pelin tila-aika vaatimuksia merkittävästi alemmas.

Tasoryhmäajattelusta huolimatta, korostamme, että seuramme tärkein tehtävä ei ole etsiä mukaan lahjakkuuksia, vaan kehittää pelaajia – jokaista yksilöä joka meillä on – jokaista omalla tasollaan tasoryhmät.

Tavoitteellisuus, suunnitelmallisuus ja seuranta

Kaikessa tekemisessämme tulee näkyä tavoitteet. Miksi teemme asioita ja miten?

Jalkapallovalmennuksen keskeisin tavoite on, että harjoituksiin osallistuva pelaaja kehittyy ja kehittyminen voidaan osoittaa faktoina.

Tämän vuoksi toiminnassamme on tärkeää seurata / testata miten pelaajat kehittyvät, harjoittelevat ja pelaavat. Näiden faktojen pohjalta voimme kehittää valmennustoiminnan laatua.

Pelaajan näkökulmasta kehittymisen seuranta motivoi harjoittelemaan. Pelaajan tulee tietää, mitä asioita eri harjoitukset kehittävät ja hänelle on myös osoitettava kehitys.

Kun huomaamme kehittyvämme (faktatieto + omat tuntemukset pelattaessa), meillä ei juurikaan ole motivoitumisongelmia.

Harjoitusmäärät

Huippujalkapallon vaatimuksien mukaisessa toiminnassa on kovia asioita ja pehmeitä asioita. Kovia asioita ovat mm. keskimääräinen kehitysaikataulu, harjoittelumäärät sekä osaamisen sopeuttaminen tila-aika vaatimuksiin pelissä. Näissä asioissa ei voi tehdä kompromisseja.

Useat tutkimukset osoittavat, että huipputason saavuttaminen vaatii 10 vuoden / 10 000 tunnin määrätietoista harjoittelua omassa lajissaan. Sääntöä tukevia tutkimuksia löytyy niin musiikin, matematiikan kuin urheilunkin saralta.

Suomessa tutkimusten mukaan pelaajien jalkapallon perustaidot ja niiden tekemiseen liittyvät fyysiset valmiudet eivät ole riittävällä tasolla. Usein jo fyysiset puutteet ovat esteenä oikeiden ja tehokkaiden pelisuoritusten tekemiseksi.

  • Suomalaiset harjoittelevat jalkapallon kanssa 50%- 100% vähemmän kuin muun maalaiset.
  • Keskeisin ero syntyy omalla ajalla tapahtuvassa pallollisessa harjoittelussa, joka on muissa maissa jopa kolmenkertainen suomalaisiin verrattuna (noin 7-13 tuntia viikossa).
  • Suomalaiset juniorijalkapalloilijat käyttävät harjoitteluaikaa 2 kertaa enemmän muihin lajeihin kuin esimerkiksi englantilaiset.

Monipuolisuus

Jalkapallo on vaativa laji joka vaatii monipuolisten taitojen hallintaa.

Urheilun monipuolisuudesta puhutaan paljon, mutta siitä ymmärretään käytännössä vähän.

Useat eri lajit eivät takaa välttämättä monipuolista liikkumista. Oleellista on tietää mitä osatekijöitä mikäkin harjoittelu kehittää. Vasta tämän jälkeen osaamme suunnitella harjoittelun oikeasti
monipuoliseksi

Meidän velvollisuus on Rovaniemen Palloseurassa tarjota pelaajille mahdollisuus kehittää itseään kokonaisvaltaisesti ja monipuolisesti.

Tässä on tiedostettava harjoitusmäärien merkitys. Monipuolisuus ei saa tapahtua lajitaitojen kehittämisen kustannuksella.

Määrä ei korvaa laatua, mutta pelkkä laatukaan ei riitä jos tunnit ei tule täyteen.

Tietoa meistä

Rovaniemen Palloseura on Lapin suurin urheiluseura sekä Pohjois-Suomen johtava jalkapalloseura. Edustusjoukkueemme pelaavat Kakkosta sekä miehissä että naisissa. Naisten kakkosjoukkue pelaa Naisten Kolmosessa. Toimintamme pohja on yli 1000 junioripelaajassamme, joille haluamme luoda turvallisen harrastusympäristön sekä tavoitteellisille pelaajille selkeän polun aina kansainvälisille kentille saakka.

Ota yhteyttä

Puheenjohtaja
Matti Poikajärvi
+358 405 388 325
matti.poikajarvi@rops.fi

Toiminnanjohtaja
Jari Näsman
jari.nasman@rops.fi
+358 505 990 309