ROPSKAUPPA.FI                              
torstai, 28 huhtikuu 2022 08:12

Tunteella mukana tunteja laskematta – antoisaa vapaaehtoistyötä juniorijoukkueiden taustalla

Arvostele tätä artikkelia
(5 ääntä)

Pentti Katermaa on pitkän linjan seuratoimija, joka pelasi itse aikoinaan RoPS:n paidassa B-junioreihin asti. Aikuisiällä tekemistä on riittänyt juniorijoukkueiden taustalla perheen kolmen jalkapalloilevan pojan myötä.

Pentti Katermaalla on vierähtänyt jo kymmenen vuotta erilaisissa tehtävissä ikäkausijoukkueiden taustalla niin rahastonhoitajana, apuvalmentajana kuin joukkueenjohtajana. Tällä hetkellä suurin osa ajasta menee joukkueenjohtajan tehtävissä RoPS:n B-poikien ja 2007 syntyneiden poikien joukkueissa. Kuopuksensa P13 joukkueessa Katermaa ehtii omien sanojensa mukaan vain ”hieman jeesata silloin tällöin”.  

Usein ajatellaan, että joukkueiden pitkäaikaisiksi taustavoimiksi päätyvät ne, jotka eivät kehtaa kysyttäessä kieltäytyä. Katermaa on kuitenkin alusta asti ollut innostunein mielin mukana joukkueiden toiminnassa.

- Koen joukkuetoiminnan mukavana ja palkitsevana vastapainona kiireiselle päivätyölle. Kaikkein parasta on ollut se, kun on saanut nähdä lasten kasvavan ja kehittyvän pelaajina 6-vuotiaista nappuloista 16-vuotiaiksi pallotaitureiksi. Vuosien kuluessa kaikista pelaajista on tullut vähän kuin omia poikia, Katermaa toteaa.

Joukkueenjohtaja on mukana ikäkausijoukkueen arjessa ympäri vuoden. Talvikaudella hoidetaan varuste- ja sponsoriasioita, pelikaudella hoidettavista asioista keskeisimpiä ovat matkojen, majoitusten ja otteluohjelmien käytännönjärjestelyt. Pelikaudella kuljetaan joukkueen mukana ja vieraspelimatkoilla bussin ja junan kyydissä ehtii istua tuhansia kilometrejä. 

Vaikka omista pelivuosista on jo aikaa, joukkueenjohtajan roolissa saa edelleen kokea joukkueurheiluun olennaisesti kuuluvaa pukukoppifiilistä. Myös taustahenkilöt ovat toiminnassa tunteella mukana.

- Samalla tavalla iloitsen voitoista ja harmittelen tappioita kuin aikoinaan pelaajanakin. Porukalla voitetaan ja porukalla hävitään. Se on tärkeä osa toiminnan viehätystä, Katermaa painottaa.

Uusi rooli seuran tulevaisuuden rakentamisessa

Katermaan panos seuran toimintaan huomioitiin viime syksynä myös Vuoden seuratoimija -tunnustuksella kauden 2021 päättäjäisten yhteydessä. Menneenä talvena hän aloitti myös uutena jäsenenä RoPS:n johtokunnassa.

- Koen tehtäväkseni johtokunnassa tuoda esille junioripuolen kuulumisia, niin mahdollisia huolia ja murheita kuin uusia ajatuksia.

Vaikka RoPS:ssa on eletty hankalia aikoja, on Katermaalla vahva usko tulevaisuuteen.

- Talousasiat on laitettava kuntoon, jotta on vakaa pohja, mihin rakentaa tulevaisuutta. Aikaa voi mennä vuosia ennen kuin miesten edustusjoukkueen kohdalla voidaan puhua noususta Ykköseen saati Veikkausliigaan, mutta työtä on tehtävä pitkäjänteisesti.

Junioripuolella työ jatkuu Katermaan mukaan entiseen malliin. Ainoastaan RFA-joukkueen puuttumista tällä kaudella Katermaa pitää harmillisena ja näkeekin tärkeäksi, että seuraan saadaan mahdollisimman pian luotua uudestaan väliporras B-junioreiden ja edustusjoukkueen välille.

- Kaikki pelaajat eivät välttämättä ole vielä 17-vuotiaana valmiita siirtymään edustusjoukkueen riveihin. On tärkeä huolehtia siitä, että emme menetä pelaajia sen vuoksi, että sopivaa joukkuetta ei löydy.

Tulevalta kesältä Katermaa odottaa hyviä peliesityksiä niin kaikilta ”omilta pojiltaan” kuin nuorelta edustusjoukkueelta.

- Uskon, että sinisiä sydämiä löytyy vielä runsaasti ja toivon, että kaupunkilaiset löytävät tulevana kesänä keskuskentän katsomoihin.

Luettu 1334 kertaa

Tietoa meistä

Rovaniemen Palloseura on Lapin suurin urheiluseura sekä Pohjois-Suomen johtava jalkapalloseura. Edustusjoukkueemme pelaavat Kakkosta sekä miehissä että naisissa. Naisten kakkosjoukkue pelaa Naisten Kolmosessa. Toimintamme pohja on yli 1000 junioripelaajassamme, joille haluamme luoda turvallisen harrastusympäristön sekä tavoitteellisille pelaajille selkeän polun aina kansainvälisille kentille saakka.

Ota yhteyttä

Puheenjohtaja
Matti Poikajärvi
+358 405 388 325
matti.poikajarvi@rops.fi

Toiminnanjohtaja
Jari Näsman
jari.nasman@rops.fi
+358 505 990 309