ROPSKAUPPA.FI                              
perjantai, 10 heinäkuu 2020 20:20

RoPS vahvistaa tyttöpuolen pelaajapolkua

Kirjoittanut
Arvostele tätä artikkelia
(13 ääntä)
Iloinen sakki − RoPS T04−06 -joukkueen tyttöjä T15-sarjan pelin jälkeen Iloinen sakki − RoPS T04−06 -joukkueen tyttöjä T15-sarjan pelin jälkeen

RoPS Naisten kausi Ykkösessä on lähtenyt vauhdikkaasti käyntiin, kun neljästä ottelusta on yhdeksän pistettä kasassa joukkueen ollessa sarjataulukossa nyt kolmantena. Naisten joukkueen ovia kolkuttelee kohta jo uusi, nuori kaarti, kun RoPS T04−06 -joukkueessa (B- ja C-tytöt) monen pelaajan tavoitteet ovat korkealla.

Tyttöfutiksessa perinteisesti harrastajamäärät ovat olleet suhteellisen pieniä, joten jokaiselle ikäluokalle ei ole RoPSissakaan pystytty muodostamaan omaa ikäkausijoukkuetta. RoPS T04-06 -joukkuekin koostuu 22 tyttöfutarista, jotka muodostavat joukkueen kolmesta eri ikäluokasta - mahtuupa joukkoon myös pari 07-syntynyttä.

Joukkue pelaa kahta eri sarjaa, T18 Ykkönen- ja T15 Ykkönen -sarjaa. T18-sarjaa pelaavat kaikki 04-syntyneet, 05-syntyneet ja jopa osa nollakutosistakin. Tässä sarjassa käy joukkueessa vierailemassa myös pari naisten edustusjoukkueen nuorta pelaajaa. Pelaajien pelit valikoituvat osin iän myötä, mutta myös taitotaso vaikuttaa, ja näin nuoremmatkin pääsevät maistamaan haastavampia pelejä T18-sarjassa.

T15-sarjaa pelaavat kaikki 05-syntyneet ja nuoremmat. Lisäksi näistäkin nuorista on pari pelaajaa käynyt naisten ykkös- ja kakkosjoukkueen treeneissä ja peleissä. Jokaiselle pelaajalle pyritään löytämään omaa taitotasoa vastaava ympäristö, mikä kehittää pelaajia parhaiten ja pitää myös peli-iloa yllä.

Ikäluokkien suhteellisen pienet harrastajamäärät vaikuttavat näin monitahoisesti kokoonpanoihin, mutta tämä ei ole estänyt toimivan harjoittelu- ja peliympäristön luomista RoPSin tyttöfutikseen, jossa eri ikäluokkien pelaajat ja valmentajat tekevät saumatonta yhteistyötä. Valmennuksen tukena toimii koko ajan tyttöpuolen valmennuspäällikkö Liisa-Maija Rautio, joka valmentaa myös naisten edustusjoukkuetta.

− Me valmentajat olemme puhaltaneet yhteen hiileen suunnitellessamme sitä, mikä on tytöille optimaalisin harjoitus- ja peliympäristö. Minulle on todella tärkeää tukea nuoria pelaajia ihan pelaajapolun alusta asti, jotta meillä olisi tulevaisuudessa oman seuran kasvatteja edustusjoukkueessa. Tuen joukkueiden valmentajia ja sitä kautta pelaajia heidän unelmien tavoittelussaan - olivatpa ne sitten vaikkapa Kansallinen Liiga tai maajoukkue, Rautio kertoo.

Joukkueen vastuuvalmentaja Marko Pirilästä tyttöjen valmentaminen on mukavaa ja kiinnostavaa. Tytöt ovat innokkaita kyselemään, miksi jotakin harjoitusta tehdään. Kun se perustellaan heille, he treenaavat tunnollisesti ja tekevät asiat hyvin.

− Naisfutis on jalkapallossa seuraava iso asia, johon kannattaa panostaa. Tyttöjä pitää saada enemmän futiksen pariin ja myös pidettyä pelaajat harrastuksessa. Teini-iässä monen tyttöpelaajan harrastus lopahtaa osittain siitä syystä, että naisfutiksessa ei ole välttämättä ollut joukkuetta tai tietä harrastaa kunnianhimoisesti. Nykyään kuitenkin koko ajan enemmän on paremmat mahdollisuudet edetä vaikkapa ammattilaisjalkapalloilijaksikin. Suomalaisia naisfutareita pelaa jo Euroopan huippujoukkueissakin, Pirilä kertoo.

Naisfutis kiinnostaa yleisöäkin koko ajan enemmän. RoPS T04−06-joukkuekin sai matkaansa lukuisia yhteistyökumppaneita, koska monet yritykset haluavat tukea nimenomaan tyttöjen jalkapalloilua.

Pirilä ei halunnut asettaa joukkueelleen tälle kaudelle tulostavoitteita, vaan pitää tärkeämpänä mahdollistaa jokaiselle pelaajalle oman henkilökohtaisen pelin kehittämisen ja jalkapallosta nauttimisen. Tähtäin on pidemmällä kuin yksittäisen pelin tai kaudenkaan pelien voitoissa.

Joukkueen tytöistä osa harrastaa tosissaan ja motivoituneesti mutta ilman sen suurempia tavoitteita, kun taas osalla unelmana on nouseminen RoPS Naisen edustusjoukkueeseen, Kansalliseen Liigaan tai jopa maajoukkueeseen.

Yksi tällaisista joukkueen pelaajista on 16-vuotias Emilia Kristo, joka harjoittelee puoliksi oman joukkueen ja puoliksi naisten joukkueen kanssa. Hän on päässyt välillä pelaamaan myös Ykköseen naisten joukkueen mukana.

− Naisten kanssa treenaaminen ja pelaaminen on mahtava mahdollisuus päästä astetta kovempiin treeneihin ja peleihin ja saada näin kokemusta aikuisten peleistä. Tuntuu hienolta, kun pääsee naisten kokoonpanoon mukaan. Jalkapallossa viehättää se, että kehittyy ja saa onnistumisen tunteita, Olen pelannut jalkapalloa 11 vuotta, joten en osaa kuvitella elämää ilman sitä ja joukkuekavereitani, ”Emppu” kertoo.

Hänen kaksoissiskollaan Pinja Kristolla ei tavoitteet ainakaan vielä ole yhtä korkealla, mutta hänellä on kapteenina tärkeä rooli joukkueessa. Hän on pidetty kapteeni, sillä hän ottaa kaikki ja kaikenikäiset huomioon, on motivoitunut ja tunnollinen. Hän itse pelaa T18-sarjassa, mutta käy katsomassa myös joukkueen nuorempien tyttöjen pelit. Hän pyrkii olemaan luotettava kapteeni, joka huomioi kaikki ja jolle pelaajat pystyisivät kertomaan kaikista asioista.

Joukkueen nuorempaa päätä edustaa 13-vuotias Venja Miettunen, joka pelaa joukkueessa alaikäisenä ja pystyy myös tarvittaessa osallistumaan D-tyttöjen peleihin. Peluutukset pyörivät siis RoPSin tyttöpuolella eri-ikäisten sarjoissa joustavasti, mutta tavoitteena on, että jatkossa myös tyttöjen joukkueen muodostuvat yhden ikäluokan sisältä.

Tulevaisuus näyttää hyvältä, sillä - kuten muuallakin maailmassa - myös Rovaniemellä tytöt ovat yhä kiinnostuneempia harrastamaan jalkapalloa. D-tyttöjen ikäkausijoukkueessa (07−09-syntyneet) pelaa tällä hetkellä n. 40 ja E-tyttöjen (10−12-syntyneet) n. 20 pelaajaa. RoPSissa toivotaan, että mahdollisimman moni lapsi tulisi kokeilemaan, miltä tuntuu harrastaa jalkapalloa!

0406kapuKuvassa RoPS T04−06 -joukkueen kapteeni Pinja Kristo (vas.), naisten edustusjoukkueessakin jo debytoinut Emilia Kristo, joukkueen nuorin pelaaja Venja Miettunen ja takana vastuuvalmentaja Marko Pirilä

Luettu 2884 kertaa

Tietoa meistä

Rovaniemen Palloseura on Lapin suurin urheiluseura sekä Pohjois-Suomen johtava jalkapalloseura. Edustusjoukkueemme pelaavat Kakkosta sekä miehissä että naisissa. Naisten kakkosjoukkue pelaa Naisten Kolmosessa. Toimintamme pohja on yli 1000 junioripelaajassamme, joille haluamme luoda turvallisen harrastusympäristön sekä tavoitteellisille pelaajille selkeän polun aina kansainvälisille kentille saakka.

Ota yhteyttä

Puheenjohtaja
Matti Poikajärvi
+358 405 388 325
matti.poikajarvi@rops.fi

Toiminnanjohtaja
Jari Näsman
jari.nasman@rops.fi
+358 505 990 309