ROPSKAUPPA.FI                              
lauantai, 15 heinäkuu 2017 16:11

Vilma Koiviston tähtäin on asetettu ulkomaille

Kirjoittanut
Arvostele tätä artikkelia
(1 ääni)
Vilma Koiviston tähtäin on asetettu ulkomaille Kuva: Pasi Pikkupeura

RoPS:n 14-vuotias Vilma Koivisto debytoi U16-tyttöjen maajoukkueessa heinäkuun alussa ikäluokkansa nuorimpana. Seuraavat tavoitteet on asetettu rohkeasti ulkomaan kentille ja kohti kansainvälistä huippua.

Jo kättelystä havaitsee määrätietoisuuden. Nuoren naisen ote on napakka, ja katse on suunnattu suoraan silmiin. Itsensä on tullut esittelemään yksi Rovaniemen lupaavimmista nuorista urheilijoista - RoPS:n vasta 14-vuotias Vilma Koivisto.

Koivisto on kerännyt meriittejä ja kunniamainintoja käytännössä kaikissa läpikäymissään ikäluokissa. Toistaiseksi suurin kunnia lienee kutsu alle 16-vuotiaiden tyttöjen maajoukkueeseen ja samalla heinäkuun alun avoimeen PM-turnaukseen.

Suomi voitti sijoitusottelussa rangaistuspotkuilla Hollannin yltäen turnauksessa viidenneksi. Koivisto oli Suomen avauskokoonpanossa kahdessa ottelussa ja sai molemmissa täydet minuutit. Kahdessa muussa ottelussa Koivisto pelasi koko jälkimmäisen jakson.

Maajoukkueessa saatu vastuu on huomattava, sillä Koivisto pelasi itseään vuotta vanhempien mukana. Toisaalta RoPS:ssakin nuori lupaus on harjoitellut viimeiset viisi vuotta oman ikäluokkansa poikien matkassa.

- Kyllähän se on auttanut. Pojissa tempo on yleisesti kovempi ja vaatimustaso muutenkin korkeampi, Koivisto myöntää.

- On vaikea arvioida, missä vaiheessa fyysinen ero poikiin verrattuna kasvaa lopulta liian suureksi, mutta ainakaan tässä iässä sillä ei vielä ole merkitystä.

Nuoresta jalkapalloilijasta huokuu rakkaus urheiluun. Tavoitteistakin uskalletaan puhua suoraan ja kiertelemättä.

- Mahdollisimman pitkälle, maailman huipputasolle saakka, tyttö paaluttaa, eikä katseessa näy pienintäkään epäröintiä.

Seuraava askel rajan yli Ruotsiin

Huipputaso tarkoittaisi pääsemistä ammattilaiseksi Yhdysvaltoihin tai johonkin Euroopan merkittävistä sarjoista. Jo Ruotsissa naisjalkapalloilu on merkittävässä asemassa. Parhaimmillaan Damallsvenskan kerää Veikkausliigan kärkiotteluita vastaavia katsojamääriä.

Ruotsi on Vilmallekin seuraava tavoite. Syksyllä yhdeksännelle luokalle lähtevä Vilma kiertää paraikaa perheineen Pohjois-Ruotsia tutustuen mahdollisiin opiskelupaikkoihin ja paikallisiin seuroihin. Listalla ovat Uumaja, Piteå sekä Skellefteå.

Mukana reissaa luonnollisestikin Vilman isä Jarno Koivisto, itsekin RoPS:ssa pelannut ja Rovaniemellä edelleen hyvin tunnettu jalkapallohahmo.

- Näistä paikkakunnista Uumajassa ja Skellfteåssa kouluasiat on hoidettu hyvin. Piteåån taas valmistuu syksyllä uusi halli, joten heillä urheilupuoli kehittyy merkittävästi, vanhempi Koivisto kertoo.

- Ruotsin sijaan mietimme myös Etelä-Suomea, mutta se ei ollut Vilmalle itselleen vaihtoehto. Näillä kaikilla Ruotsin paikkakunnilla on laadukkaat tyttöjoukkueet. Piteåånkin ajaa meiltä lähes samassa ajassa kuin Ouluun, joten se ei ole edes liian kaukana.

Tätä nykyä koko Koivistojen perhe sovittelee elämäänsä jalkapallon mukaan, sillä myös Vilman sisarukset ovat ottaneet lajin omakseen. Lapset ovat tehneet itse omat valintansa, vaikka perhekin on saattanut olla taustalla pienenä vaikuttimena.

- Ehkä hiukan. Kun ei tuo lentopallokaan oikein suju, niin ainoa paikka, mihin osasin jälkikasvun pienenä viedä, oli jalkapallotreenit, Vilman isä nauraa.

Teksti ja kuva: Pasi Pikkupeura

Luettu 5103 kertaa

Tietoa meistä

Rovaniemen Palloseura on Lapin suurin urheiluseura sekä Pohjois-Suomen johtava jalkapalloseura. Edustusjoukkueemme pelaavat Kakkosta sekä miehissä että naisissa. Naisten kakkosjoukkue pelaa Naisten Kolmosessa. Toimintamme pohja on yli 1000 junioripelaajassamme, joille haluamme luoda turvallisen harrastusympäristön sekä tavoitteellisille pelaajille selkeän polun aina kansainvälisille kentille saakka.

Ota yhteyttä

Puheenjohtaja
Matti Poikajärvi
+358 405 388 325
matti.poikajarvi@rops.fi

Toiminnanjohtaja
Jari Näsman
jari.nasman@rops.fi
+358 505 990 309