torstai, 28 touko 2015 22:52

FIFA-johtaja vieraaksi Santa Claus Cupiin

Kirjoittanut
Arvostele tätä artikkelia
(0 ääntä)
Santa Claus cup pelataan kesä-heinäkuun vaihteessa. TP-47 ja Slavia Mozyr taistelivat pallosta viime kesänä. Santa Claus cup pelataan kesä-heinäkuun vaihteessa. TP-47 ja Slavia Mozyr taistelivat pallosta viime kesänä. Kuva: Pekka Aho

Rovaniemellä kesä-heinäkuun vaihteessa järjestettävä joulupukin jalkapalloturnaus Santa Claus Cup saa arvokkaita vieraita. Kansainvälisen jalkapalloliiton FIFA:n Grassroots-ohjelman johtaja espanjalainen Jorge Diaz-Cidoncha Garcia saapuu Rovaniemelle turnauksen avajaisiin maanantaina 29.6. ja viipyy turnauksen vieraana aina torstaihin 2.7. asti.

Grassroots-ohjelma kehittää maakuntien jalkapalloa.– Tämä on meille aivan huippujuttu ja ainutlaatuinen tilaisuus verkostoitua FIFAn kanssa, turnausjohtaja Antti Nikander myhäilee.

Santa Claus Cup on mukana FIFAn Grassroot-kehittämisohjelmassa, joka on erityisesti suunnattu maakunnan seuratoiminnan kehittämiseen. Toimintaa kehitetään esimerkiksi Kemijärvellä (KP-55), Sodankylässä (SoPa), Kittilässä (KiPS), Kolarissa (Kontio), Ivalossa (Ivalon kunta), Kuusamossa (Pallo-Karhut) ja Ranualla (RoPS-Ranua). Ensimmäisen ohjelman maakuntakierroksen Nikander teki yhdessä Suomen Palloliiton Pohjois-Suomen valmennuskeskuksen päällikön Mika Nurmelan, valmennuskeskuksen koordinaattorin Santeri Suvalan sekä Lapin Urheiluakatemian ja RoPSin B-poikien valmentajan Olli-Pekka Piisilän kanssa.

– Vierailimme 18.-20. toukokuuta Kemijärvellä, Sodankylässä ja Ivalossa. Jaoimme grassroots-materiaalia, kuten palloja ja maaleja sekä etenkin tietoa. Saimme lämpimän vastaanoton ja maakunnassa on valtava tiedonnälkä kehittää jalkapallon junioritoimintaa, seuraorganisaatiota ja valmennusta, Nikander kertoo.

Seuraava maakuntakierros on jo suunnitteilla.

FIFA-johtajan vierailu varmistui alkuviikosta.

– Olemme ensimmäinen suomalainen toimija, joka on päässyt hakemuksesta mukaan FIFA:n Grassroots-ohjelmaan. Hän tulee avaamaan Santa Claus Cupin ja auditoimaan toimintamme. Tämän tason jalkapallovaikuttajien vierailut Suomessa ovat harvinaisia, Nikander selvittää.

Diaz-Cidoncha odottaa malttamattomana matkaansa Suomeen ja Rovaniemelle.

– En ole käynyt Suomessa koskaan aiemmin, vaikka olen toiminut FIFA:n tehtävissä vuodesta 2008. On todella hienoa tutustua turnaukseen, joka tulee kasvamaan todella paljon tulevina vuosina.

Hän tapaa myös Suomen Palloliiton edustajia

– Suomen Palloliittoon on myös mielenkiintoista perehtyä. Suomalaisessa jalkapallossa on paljon potentiaalia.

– Tämä on ensimmäinen Grassroots-turnaus Suomessa. Tutustumalla turnaukseen, näemme kuinka levittää ja kehittää Grassroots-toimintaa maassa. Odotan, että nuorten turnaus on hyvin järjestetty ja hieno kokemus.

Diaz-Cidoncha painottaa, että katse on jatkuvassa kehityksessä.

– Mietin tietenkin, kuinka FIFA voisi olla auttamassa SPL:a ja suomalaista jalkapalloa entistä paremmin.

FIFA-johtaja painottaa Santa Claus Cupin pioneerityön merkitystä.

– Toivottavasti joulupukkiturnauksen myötä muutkin paikkakunnat Suomessa heräävät mukaan toimintaamme.

Diaz-Cidoncha tapaa myös Rovaniemen kaupunginjohtajan Esko Lotvosen ja maakuntajohtaja Mika Riipin.

– Esittelemme yhdessä Rovaniemeä ja Lappia sekä niitä olosuhteita missä toimimme. Espanjalaiselle esimerkiksi meidän pitkät välimatkamme voivat olla yllätys, Nikander kertoo.

Markku Saukko
© 2015 Lapin Kansa

 

Luettu 1320 kertaa