ROPSKAUPPA.FI                              
tiistai, 14 huhtikuu 2015 12:50

Santa Claus Cup lähti lentoon

Kirjoittanut
Arvostele tätä artikkelia
(0 ääntä)
Viime kesän Santa Claus Cupissa Tornion Pallo 47:n vuonna 2000 syntyneet (valkoiset paidat) pojat kohtasivat valkovenäläisen Slavia Mozyr -joukkueen. Viime kesän Santa Claus Cupissa Tornion Pallo 47:n vuonna 2000 syntyneet (valkoiset paidat) pojat kohtasivat valkovenäläisen Slavia Mozyr -joukkueen.

Kun aloin tästä ensimmäisen kerran puhua syksyllä 2013, harvat ottivat tätä vakavasti. Viime kesän turnauksen järjestimme kahdessa kuukaudessa ja saimme mukaan 50 joukkuetta. Ensi kesän turnaukseen tulee pitkästi toista sataa joukkuetta ja todella kovia ulkomaisia ryhmiä. Se, mihin uskoin, näyttää toteutuvan, Panu Spåra juttelee.

Kesän kansainväliseen junioriturnaukseen Rovaniemelle on ilmoittautunut jo yli 100 joukkuetta.Pitkän linjan jalkapalloseuratoimija Spåra toimii Rovaniemellä järjestettävän jalkapalloturnauksen Santa Claus Cupin kilpailupäällikkönä ja järjestelyistä vastaavan yhdistyksen puheenjohtajana. Yhdistyksen ovat perustaneet Rovaniemen Palloseura, Santa Claus juniorit ja FC Santa Claus AC.

Nousukiidon nopeus on ollut yllätys. Joulupukin vetovoima on ollut luultuakin suurempi.

– Odotimme näitä lukuja vasta ensi vuonna.

Spåra on toiminut juniorijoukkueiden joukkueenjohtajana parinkymmenen vuoden ajan. Lukuisissa suurturnauksissa syntyi unelma isosta turneesta Rovaniemellä. Samalla kertyi kokemusta siitä, miten hyvä ja vetovoimainen turnaus järjestetään.


Joulupukin virallisesti suojeleman turnauksen, toisen Santa Claus Cupin järjestelyt ovat sujuneet erinomaisesti. Toinenkin Spåran asettama tavoite on toteutunut.

– Tämä järjestetään aidosti paikallisten seurojen yhteistyönä. Halusimme tällä turnauksella myös syventää seurayhteistyötä.

Rovaniemellä on tehty kova temppu, kovatasoisen ja ison turnauksen onnistuminen pohjoisessa ei ole helppoa. Etenkin, kun kesäkalenteri on buukattu täyteen turnauksia.

– Yksi menestymisen edellytys on, että tapahtumamme sijoittuu isojen turnausten Piteå Summer Gamesin ja Helsinki Cupin väliin. Näin monet kansainväliset joukkueet osallistuvat kaikkiin kolmeen, turnausjohtaja Antti Nikander selvittää.


Ensi kesän turnaukseen on huhtikuun toiseen viikkoon mennessä ilmoittautunut joukkueita kotimaan lisäksi Turkista, Kiinasta, Venäjältä, Valko-Venäjältä, Saksasta ja Latviasta. Turnauksen kovatasoisin sarja on U 17 pojat.

– Siihen sarjaan tulee Valko-Venäjän U17 maajoukkue, Nikander paljastaa.

Kovat joukkueet houkuttelevat muitakin huippuja. Samassa sarjassa pelaa Kuopion Palloseura, jonka B-pojat voittivat viime kaudella SM-hopeaa, sekä latvialainen JFC Riga Skonto. RoPSin B:n ja KePS/TP-47 yj:n pojat pääsevät siis kunnon testiin.

– Yksi päämäärämme onkin tarjota rovaniemeläisille ja pohjoissuomalaisille joukkueille kansainvälisiä pelejä kotikentällä, Nikander painottaa.

Turnaus sataa muutenkin suoraan lappilaisen futiksen laariin. Turnauksen tuotto jaetaan junnujen kilpailumatkojen tukemiseen. Summat nousevat huomattaviksi turneen kasvaessa.


Turnaus on saanut tuekseen paikallisia yrityksiä ja erityisesti Rovaniemen kaupungin.

– Kaupunkia emme voi tarpeeksi kiittää. Kaupunki näkee tämän kesämatkailun vetovoimatekijänä. Joulupukki, yötön yö ja joulupukin turnaus kiinnostavat ulkomaalaisia, Nikander kiittelee.


Santa Claus Cup pyrkii tosissaan eteenpäin. Seuraavan 3-5 vuoden aikana tavoite on jo 300 joukkuetta.

– Sen määrän Rovaniemen kentät vielä vetävät. Se tarkoittaisi yhteensä noin 6 000 vierailijaa kaupunkiin 4-6 päivän ajaksi, Spåra laskee.

Jos joukkuemäärä nousee 300 hujakoille, olisi Santa Cup toiseksi suurin kotimainen turnaus Helsinki Cupin jälkeen. Taakse jäisivät perinteiset cupit Kokkolassa ja Vaasassa.

Järjestelyissä tähdätäänkin jo osin kesään 2016. Silloin Rovaniemelle on tulossa ghanalainen nuorisomaajoukkue ja tyttöjoukkue Tansaniasta.Cupilla on myös tarjota jotain aivan erityistä Suomen mittakaavassa.

– Pääsimme mukaan FIFAn Grassroots-ohjelmaan, olemme ainoa suomalainen FIFAn auktorisoima turnaus. Terminaalissa odottaa jo 300 kiloa FIFAn materiaalia, Nikander myhäilee.

Töitä on paljon, seuraavaksi kilpailupäällikkö Spåra sijoittaa tuoreimman ilmoittautuneen lohkokaavioon Excel-taulukkoon. Ja pian seuraavan…


Santa Claus Cup

II joulupukin suojelema jalkapalloturnaus 30.6. – 4.7.2015

Järjestäjä: Santa Claus Sports Events ry. (perustajat Santa Claus juniorit, Santa Claus AC, RoPS). Puheenjohtaja: Panu Spåra (myös turnauksen kilpailujohtaja), turnausjohtaja: Antti Nikander.

Osallistuu arviolta 130 – 140 joukkuetta (hieman yli sata ilmoittautunutta 9.4.) vähintään seitsemästä eri maasta.

Ilmoittautuminen päättyy 30.4.

Sarjat: pojat ja tytöt 6-17 vuotta + JKKI seniorit (Jalkapallon Kunnossa Kaiken Ikää)

Kummi: Mika ”Nure” Nurmela

Yhteistyöturnaukset: Piteå Summer Games, Helsinki Cup, Riga Cup.

FIFA (Kansainvälinen Jalkapalloliitto) Grassroots-kehittämisohjelman jäsen.

Juhlallinen avajaiskulkue 1.7. ja avausotteluna Keskuskentällä RoPS B – Valko-Venäjä U17.

Markku Saukko
© 2015 Lapin Kansa

 

Luettu 1710 kertaa

Tietoa meistä

Rovaniemen Palloseura on Lapin suurin urheiluseura sekä Pohjois-Suomen johtava jalkapalloseura. Edustusjoukkueemme pelaavat Kakkosta sekä miehissä että naisissa. Naisten kakkosjoukkue pelaa Naisten Kolmosessa. Toimintamme pohja on yli 1000 junioripelaajassamme, joille haluamme luoda turvallisen harrastusympäristön sekä tavoitteellisille pelaajille selkeän polun aina kansainvälisille kentille saakka.

Ota yhteyttä

Puheenjohtaja
Matti Poikajärvi
+358 405 388 325
matti.poikajarvi@rops.fi

Toiminnanjohtaja
Jari Näsman
jari.nasman@rops.fi
+358 505 990 309