ROPSKAUPPA.FI                              
maanantai, 13 huhtikuu 2015 08:26

”Kuningas” Litmasen opissa

Kirjoittanut
Arvostele tätä artikkelia
(0 ääntä)
Pohjois-Suomen juniorit saivat Suomen parasta jalkapallo-oppia Jari Litmaselta. Pohjois-Suomen juniorit saivat Suomen parasta jalkapallo-oppia Jari Litmaselta. Kuva: Veli-Jukka Mustajärvi

Sunnuntaina aamupäivällä Rovaniemen Ounashalli kuhisee harjoituksiaan lopettelevista junioreista. Yhtäkkiä puheensorina vaikenee ja halliin laskeutuu hiljaisuus. Kaikkien katseet kiinnittyvät kentälle astelevaan mieheen.

Tehoryhmäleirillä juniorit oppivat ammattimaisuutta ammattilaisilta.



Hän on junioreiden vanhemmille tuttu maagisista suorituksistaan pelikentällä, itse junnuille ehkä hämärämpinä mielikuvina televisiosta, mutta terävänä ainakin YouTube-pätkistä. Jari Litmanen on täällä!

Palloliiton Pohjois-Suomen alueen tehoryhmäleirin päätösharjoitukset alkavat. Asiantuntijavalmentaja Litmanen, SPL:n pelaajakehityspäällikkö Hannu Tihinen ja Pohjoisen valmennuskeskuksen päällikkö Mika Nurmela esikuntineen vetävät treenejä.


”Litin” valmennuksesta huokuu intohimo. Mallisuorituksista näkee, kuinka 44-vuotias legenda on edelleen huippukunnossa, ja koska tahansa valmis kentälle vähintään Suomen Ykkösessä. Tehoryhmän 12 poikaa seuraavat herkeämättä, parempaa esikuvaa ja mallia ei voisi olla.

– Hei, mä näytän yksinkertaisesti, miten mä tän teen, Litmanen kertoo ja näyttää mallia, miten pallo pudotetaan rinnalla heti pelattavaksi jalalla.

Peliuralta tuttu karisma on ennallaan, ”Kuningas” suorastaan pakottaa seuraamaan tekemistään, ja palava intohimo tarttuu valmennettaviin ja myös harjoitusta seuraaviin.

Vuoronsa lopettaneet junnut jäävät kentän reunalle seuraamaan, eikä heitä hakemaan tulleilla vanhemmillakaan ole kiire.


Harjoitus jatkuu. Huippu-urallaan erikoistilanne-experttinä tunnettu Nurmela antaa leiriläisille millintarkkoja keskityksiä, yhtä hyviä he eivät omissa peleissään saa ehkä koskaan. ”Nuren” palloista on helppo viimeistellä. ”Litti” näyttää mallia: pallo verkkoon oikealla jalalla, vasurilla tai päällä.

RoPSin B-poikien toppari Erik Kantola on treenin jälkeen innoissaan. Leiri on ollut todella onnistunut.

– Pelipaikkakohtaista valmennusta olemme saaneet paljon, ja minua on opastanut etenkin Tihinen, joka on entinen keskuspuolustaja.

Leirillä on korostettu ammattimaisuutta.

– Oikeat ammattilaiset ovat kertoneet meille, mitä vaaditaan huipulle nousuun. Olen saanut tästä vieläkin lisää motivaatiota omaan harjoitteluun, Kantola kehuu.

Litmanen on tehnyt nuoreen pelaajaan lähtemättömän vaikutuksen.

– Hän on loistotyyppi, ohjaa todella positiivisesti, ja osaa antaa palautteen rakentavasti. ”Litti” on ollut täällä paljon avoimempi kuin TV-studiossa (kommentaattoritehtävissä) ja vitsaillut tosi paljon.

”Kuningas” itse on hyvin tyytyväinen leiriviikonloppuun.

– Rovaniemellä on aivan loistavat olosuhteet, halli ja Urheiluopisto ovat vierekkäin. Täällä ei mene aikaa siirtymisiin. Nyt teemme työtä koko Suomen jalkapallon eteen, ja pääsemme eroon aiemmista etelä – pohjoinen vastakkainasetteluista, Litmanen kertoo.

– Pojilla on ollut kolme päivää hyvää tekemistä, heissä kaikissa on potentiaalia, jonka päälle on hyvä rakentaa. Tarkoitus on, että pojat ovat saaneet täältä työkaluja, jotka he vievät omiin seuroihinsa, Palloliiton neuvonantaja selvittää.

– Ikäryhmä 14–17 vuotta on se, mihin voi vaikuttaa eniten.

Paljon on huudeltu suomalaisen jalkapallon kultaisen sukupolven jättämän perinnön perään. Mitä annettavaa heillä on nykyhetken jalkapallolle? Litmanen valmentajakumppaneineen on antanut osaltaan vastauksensa. Tällä hetkellä he jakavat tietotaitoaan sinne, missä tehovaikutus on suurin, junioreille ja nuorisomaajoukkueille.

Markku Saukko
© 2015 Lapin Kansa

 

Luettu 1241 kertaa

Tietoa meistä

Rovaniemen Palloseura on Lapin suurin urheiluseura sekä Pohjois-Suomen johtava jalkapalloseura. Edustusjoukkueemme pelaavat Kakkosta sekä miehissä että naisissa. Naisten kakkosjoukkue pelaa Naisten Kolmosessa. Toimintamme pohja on yli 1000 junioripelaajassamme, joille haluamme luoda turvallisen harrastusympäristön sekä tavoitteellisille pelaajille selkeän polun aina kansainvälisille kentille saakka.

Ota yhteyttä

Puheenjohtaja
Matti Poikajärvi
+358 405 388 325
matti.poikajarvi@rops.fi

Toiminnanjohtaja
Jari Näsman
jari.nasman@rops.fi
+358 505 990 309