ROPSKAUPPA.FI                              
keskiviikko, 28 tammikuu 2015 09:46

Rovaniemen malli on edelläkävijä Suomessa

Kirjoittanut
Arvostele tätä artikkelia
(0 ääntä)
SANTERI SUVALA (vas.) ja Liisa-Maija Rautio (oik.) toimivat Yläkouluakatemian jalkapallovalmentajina, Matias Irvankoski on pelaaja. SANTERI SUVALA (vas.) ja Liisa-Maija Rautio (oik.) toimivat Yläkouluakatemian jalkapallovalmentajina, Matias Irvankoski on pelaaja. Kuva: Markku Saukko

Lapin Urheiluakatemia ruuvasi tälle lukuvuodelle peruskoulun 8-9 luokkalaisten akatemiatoiminnan uuteen uskoon. Vanha aamuharjoitusmalli hylättiin ja viime syksystä alkaen Yläkouluakatemia on toiminut leirimuotoisena.

Yläkouluakatemia antaa eväät peruskoululaisen huippu-urheiluun.Urheilijat ovat viikon kerrallaan akatemialeirillä, joka on tiivistahtista urheilua, mutta myös omasta koulusta mukaan saatujen koulutehtävien pakertamista. Rovaniemeläisten lisäksi leirimahdollisuus on tarjolla myös muualta tuleville. Paikalliset yöpyvät kotonaan, muualta tulleet opiston tiloissa.

– Uudistuksen taustalla oli tarve päästä vaikuttamaan nuoren urheilijan polkuun jo peruskouluvaiheessa, ja loiventaa hyppäystä toisen asteen urheiluakatemiaan, urheiluakatemian jalkapallon lajivastaava Vesa Tauriainen kertoo.

– Rovaniemeläisillä koululaisilla on viisi leiriä vuodessa, ja päivittäinen ohjelma kestää aamukahdeksasta ilta seitsemään. Muualta Suomesta tuleville leiriviikkoja on neljä, leireillä jalkapallovalmentajana toimiva Suomen Palloliiton Pohjois-Suomen valmennuskeskuksen koordinaattori Santeri Suvala kertoo.

– Rovaniemen kouluista mukana on 60 pääsykokeilla valittua peruskoululaista ja valtakunnallisilla leireillä 52 eli yhteensä Yläkouluakatemiaa käy 112 koululaista jotka harjoittelevat noin 15 eri lajia, Lapin urheiluakatemian valmennuskoordinaattori Kari Seppänen selvittää.

Tauriainen painottaa Yläkouluakatemian korostavan prosessiajattelua: urheilijan, seuran, kodin ja koulun kanssa tehtävää saumatonta yhteistyötä.

– Jalkapallossa tämä on uusi tapa tehdä yhteistyötä pelaajakasvatuksessa. Huippu-urheiluakatemian tavoitteena ovat tietenkin Veikkausliiga ja ammattilaiskentät. Onneksi Palloliitto antoi akatemialle henkilöstöresursseja palkatessaan ”Sasun” (Suvala), Tauriainen kiittelee.

Tiiviillä leiriviikolla paneudutaan urheilemisen lisäksi myös kokonaisvaltaisesti elämänhallintaan.

– Huipulle tähtäävän pelaajan kehityskohteet eivät ole pelkästään lajiosaamisessa, vaan myös elämänhallinnassa, kuten ravinto, ajanhallinta, palautuminen ja riittävä uni. Tärkeää onkin, että teemme yhteistyötä perheiden kanssa, Tauriainen painottaa.

Leiriviikko päättyy aina palautekeskusteluun, johon osallistuvat myös vanhemmat.

Tyttöjalkapallon valmentaja Liisa-Maija Rautio painottaa Yläkouluakatemian kokonaisvaltaista merkitystä nuoren urheilijan kasvussa ja kehityksessä.

– On tärkeää käyttää leiriltä saamiaan työkaluja myös leirien välissä.

RoPSin B-pojissa pelaava ysiluokkalainen Matias Irvankoski on ollut tyytyväinen leireihin.

– Leireillä oppii paljon muutakin kuin pelaamaan jalkapalloa.

Akatemia motivoi myös opiskelemaan. Matiaksella on keskiarvotavoite, jotta hän pääsisi urheilulukioon.

– Leireiltä saatuun materiaaliin perehtyminen ja ohjeiden siirtäminen käytännön arkielämään on tärkeää ja mielekästä yhteistä tekemistä nuoren kanssa, Matiaksen isä Jani Irvankoski kertoo.

Myös koulut ovat tyytyväisiä.

– Työjärjestyksen laadinnassa on vähemmän lukitsevia tekijöitä kuin aamuharjoitusmallissa. Leirit myös kasvattavat nuorta omaan vastuunottoon koulunkäynnistä ja urheilusta, Ounasvaaran ja Katajarannan peruskoulujen rehtori Kari Ollila tiivistää.

– Palloliitto näyttää tietä. Lentopallossa on myös jonkin verran yhteistyötä liiton kanssa, mutta kyllä jalkapallo on mahtava esimerkki, koordinaattori Kari Seppänen kertoo.

– Olemme edelläkävijöitä Suomessa ja toimintamme kiinnostaa valtakunnallisesti. Tällä viikolla akatemiaan tutustuu Suomen olympiakomitea Huippu-urheiluyksikön johtajan Mika Kojonkosken johdolla, Seppänen myhäilee.

Markku Saukko
© 2015 Lapin Kansa

 

Luettu 2831 kertaa

Tietoa meistä

Rovaniemen Palloseura on Lapin suurin urheiluseura sekä Pohjois-Suomen johtava jalkapalloseura. Edustusjoukkueemme pelaavat Kakkosta sekä miehissä että naisissa. Naisten kakkosjoukkue pelaa Naisten Kolmosessa. Toimintamme pohja on yli 1000 junioripelaajassamme, joille haluamme luoda turvallisen harrastusympäristön sekä tavoitteellisille pelaajille selkeän polun aina kansainvälisille kentille saakka.

Ota yhteyttä

Puheenjohtaja
Matti Poikajärvi
+358 405 388 325
matti.poikajarvi@rops.fi

Toiminnanjohtaja
Jari Näsman
jari.nasman@rops.fi
+358 505 990 309