ROPSKAUPPA.FI                              
maanantai, 17 lokakuu 2011 20:01

Suomen paras polku

Kirjoittanut
Arvostele tätä artikkelia
(0 ääntä)
RoPS:n toimitusjohtaja Antti Hietakangas (vas.), valmentaja Vesa Tauriainen ja valmennuskeskuksen johtaja Eero Hietanen. RoPS:n toimitusjohtaja Antti Hietakangas (vas.), valmentaja Vesa Tauriainen ja valmennuskeskuksen johtaja Eero Hietanen.

Viime perjantaina Rovaniemen Palloseura ja Lapin urheiluopisto julkaisivat historiallisen yhteistyösopimuksen, jonka mukaan RoPS keskittyy jatkossa aivan uudella tavalla omiin junioreihinsa. Projekti tunnetaan nimellä RoPS-akatemia.

Akatemia on RoPSille ylivoimaisesti kautta aikojen suurin juniori-investointi; hanke maksaa seuralle noin 70 000 – 90 000 euroa kaudessa. Rahoilla RoPS palkkaa muun muassa kaksi päätoimista juniorivalmentajaa, joista toinen on Jussi Vatanen. Toisen päätoimisen valmentajan nimi selviää lähiaikoina.  

Investointiin kuuluu myös osa-aikaiseksi valmentajaksi palkattu Jari Alamäki, joka on vastuussa seuran B-junioreista. Akatemian rehtoriksi on valittu Vesa ”Vesse” Tauriainen, joka vastaa koko akatemian toiminnasta ennen kaikkea valmennuksen sisällön sekä kilpavalmennustoiminnan kehittämisen osalta. Tauriainen on ensi kaudesta lähtien mukana myös RoPSin edustusjoukkueen valmennustiimissä – kuitenkin keskittyen pääsääntöisesti edustusjoukkueen nuorimpiin pelaajiin. RoPSin päätoimisena junioripäällikkönä jatkaa Marko Koivuranta.

Jatkossa RoPS panostaa ennennäkemättömällä tavalla nimenomaan nuorimpien junioreidensa kehittämiseen, kun useimmat suomalaiset huippuseurat palkkaavat ammattilaisvalmentajia yleensä vanhimpiin juniori-ikäluokkiinsa.

Palloliiton aikanaan lanseeraama Kaikki pelaa -ohjelma ei enää toteudu sellaisenaan seurassa. RoPS käynnistää tasojoukkueet jo 7-vuotiaille junioreille, ja kaksi päätoimista valmentajaa toimii 7–14-vuotiaiden junioreiden parissa tarkoituksenaan nimenomaan kilpa- ja huippujalkapallon kehittäminen. Järjestelmä saattaa kuulostaa jopa raa'alta mutta on kuitenkin nykyään jo arkipäivää suomalaisissa huippuseuroissa varsinkin etelämpänä. Ulkomailla tasojärjestelmää on käytetty jo miesmuistin ajan. RoPS: ssa tasojärjestelmä on otettu uudelleen käyttöön syksyllä 2010 Koivurannan toimesta.

Uuden yhteistyösopimuksen myötä RoPSin junioreissa on – Tauriainen mukaan luettuna – neljä päätoimista valmentajaa ja yksi osa-aikainen valmentaja. Junioreita seurassa on tällä hetkellä 400–500, joista noin 260 on ikäkausi- eli piirisarjapelaajia ja nappuloita on noin 200. Vastaavaan ammattilaisvalmentaja-junioripelaaja-suhdelukuun pääsee vain hyvin harva seura Suomessa.

Vaikka nyt tehty supersatsaus painottuu nimenomaan nuorimpiin ikäluokkiin, seura haluaa pitää huolen siitä, että tulevaisuudessa jokaiselle kehittyvälle RoPS-futarille löytyy oma paikkansa Rovaniemeltä myös aikuisten sarjoissa. Seuran johdossa ollaankin yhtä mieltä siitä, että Rovaniemellä on oltava, RoPSin lisäksi, joukkueet sekä Kakkosessa että kolmosessa. Alemmat aikuissarjat ovat hyviä paikkoja nuorille lupauksille hankkia arvokasta pelikokemusta miesten sarjoista.

Lisäksi mainittakoon se, että suuresta junioripanostuksesta huolimatta seuran lippulaivana pysyy edelleen miesten edustusjoukkue, jonka kehittämiseen kaikki toiminta perustuu. Edustusjoukkueen tavoitteet asetetaan kuluvan kauden loputtua.

Visio 2025

Akatemia-projektin tavoitteen mukaan RoPSin järjestelmä tuottaa 1-3 pelaajaa kansainvälisille kentille viimeistään vuodesta 2025 alkaen. Kyseiset pelaajat ovat käyneet läpi jalkapalloilijan polun, jossa pelaajat ovat saaneet huippuvalmennusta jo nuorimmista RoPS-ikäluokista alkaen. Polkuun liittyvät ammattilaisjalkapallovalmennuksen lisäksi urheiluopiston tarjoamat laajat resurssit, joihin kuuluvat muun muassa henkisen valmennuksen palvelut, ammattitaitoisen henkilöstön tietotaito sekä kattavat olosuhteet kuten harjoitustilat ja koulutusmahdollisuudet.

Laadukkaan valmennuksen tai olosuhteiden puuttumisesta RoPSin junioreiden kehittyminen ei siis jää kiinni. RoPS-akatemia mahdollistaa sen, että jatkossa RoPSin juniorit voivat kulkea läpi, ei ainoastaan Lapin, vaan koko Suomen parhaan jalkapalloilijan polun.

© 2011 RoPS
Luettu 4285 kertaa

Tietoa meistä

Rovaniemen Palloseura on Lapin suurin urheiluseura sekä Pohjois-Suomen johtava jalkapalloseura. Edustusjoukkueemme pelaavat Kakkosta sekä miehissä että naisissa. Naisten kakkosjoukkue pelaa Naisten Kolmosessa. Toimintamme pohja on yli 1000 junioripelaajassamme, joille haluamme luoda turvallisen harrastusympäristön sekä tavoitteellisille pelaajille selkeän polun aina kansainvälisille kentille saakka.

Ota yhteyttä

Puheenjohtaja
Matti Poikajärvi
+358 405 388 325
matti.poikajarvi@rops.fi

Toiminnanjohtaja
Jari Näsman
jari.nasman@rops.fi
+358 505 990 309