ROPSKAUPPA.FI                              
lauantai, 15 lokakuu 2011 11:08

Uusi alku akatemiasta

Kirjoittanut
Arvostele tätä artikkelia
(0 ääntä)
RoPS ja Lapin urheiluopisto pelaavat nyt yhteen maaliin. Valmennuskeskuksen johtaja Eero Hietanen (oik.), valmentaja Vesa Tauriainen ja RoPS:n toiminnanjohtaja Antti Hietakangas haluavat luoda Rovaniemelle ”Suomen parhaan polun kehittyä jalkapalloilijaksi”. RoPS ja Lapin urheiluopisto pelaavat nyt yhteen maaliin. Valmennuskeskuksen johtaja Eero Hietanen (oik.), valmentaja Vesa Tauriainen ja RoPS:n toiminnanjohtaja Antti Hietakangas haluavat luoda Rovaniemelle ”Suomen parhaan polun kehittyä jalkapalloilijaksi”. Kuva:Pekka Aho
Vesa Tauriainen nosti nappulakengät naulaan syksyllä 1999.

Sen jälkeen kului 12 pitkää vuotta, ennen kuin Rovaniemen Palloseura tarvitsi 240 pääsarjaottelua potkineen kasvattinsa osaamista uudelleen.
Nyt RoPS ja ”Vesse” jakavat yhteisen unelman.
Sen on määrä olla totta vuonna 2025.
– Silloin maajoukkuepelaajat eivät tule vain Helsingistä tai Turusta, vaan yhtä hyvin Rovaniemeltä, junioreiden RoPS-akatemian ”rehtoriksi” pestattu Tauriainen linjaa.

JALKAPALLO on kulkenut Tauriaisen mukana kaikki vuodet, vaikka näkyvämpiä pestejä on ollut vain kaksi.
2000-luvun alkupuolella hän toimi liigajoukkue MyPan apuvalmentajana ja junioripäällikkönä kaksi vuotta. Sitten hän luotsasi yhden kauden kotkalaista FC KooTeePeetä liigassa.
Ja seurasi sivusta koko ajan, miten kasvattajaseuran liigaotteluista ei tahtonut löytyä rovaniemeläisiä enää kuin katsomosta.
– Mieli on ollut surullinen.
Tauriaisen silmin RoPS:n juniorityö on ollut ”sitä samaa kuin muillakin suomalaisseuroilla, kauhean hajanaista”.
– Laatu ei ole ollut riittävä. Joskus on ollut joku hyvä valmentaja ja joskus hyvä pelaajakin, Tauriainen karrikoi.
– Hyvää ja tärkeää harrastamista, mutta harvoinpa edustusjoukkue sellaisesta hyötyy.
Kaikki pelaa -ajattelua Tauriainen ei halua tyrmätä, mutta hänelle jalkapallo on kilpaurheilua.
– Ja urheilu lähtee aina yksilön halusta kehittyä. Se on unohdettu. Harrastustoiminta on latistanut kilpapuolta. Tauriainen muistaa omalta ajaltaan, miten ”tiettyihin junnujoukkueisiin piti ihan pyrkiä, eivätkä kaikki päässeet”.
Maailma oli muutenkin erilainen. Lapset liikkuivat – kaikki.
– Siinä on haastetta, miten saamme liikunnasta lapsille yhtä luontevan asian kuin se oli meille.

VUOSIEN hissiliike liigan ja divarin välillä, vilppipelivyyhti, ikijohtaja Jouko Kiistalan vetäytyminen kulisseihin...
Paljon piti tapahtua, ennen kuin RoPS:n ja ”Vessen” tiet kohtasivat uudelleen.
– Kun näin alusta lähdetään, pöytä on ainakin puhdas. Voidaan tehdä asiat uudella tavalla, Tauriainen sanoo.
”Rehtorin” mielestä tärkeintä on luoda yksi iso linja seitsemänvuotiaista nassikoista A-junioreihin.
– Järjestelmä tuottaa hyviä jalkapalloilijoita, ei yksittäinen valmentaja. Kun valmentaja vaihtuu, seuraava jatkaa luontevasti samalla päälinjalla.
– Ja vaatimustason pitää säilyä, tottakai ikä huomioiden. Tästä ei tule mitään puttepossukerhoa, jossa kaikilla on vaan hauskaa.
Pikavoitoille Tauriainen viittaa kintaalla. Sellaisia ei tule.
– Viisi vuottakin on lyhyt aika. Mutta 2025 RoPS:sta pitäisi tulla kansainvälisen tason pelaajia tasaiseen tahtiin, yhdestä kolmeen joka vuosi, Tauriainen visioi yhteisiä suunnitelmia.
Aika kova tavoite?
– On se, mutta on meillä aikaakin. Päävalmentajan Mixu Paatelaisen sanoin: Pitää ottaa negatiivinen hattu päästä pois ja alkaa töihin.

Tästä on kyse
RoPS:n akatemia
Seura palkkaa kaksi päätoimista juniorivalmentajaa ja yhden puolipäiväisen.
Jussi Vatanen on jo nimetty päätoimiseksi. Pian rekrytoitava toinen valmentaja keskittyy niinikään 7–14-vuotiaisiin. Ikäluokkiin tulee tasoryhmät.
Jari Alamäki valmentaa puolipäiväisenä RoPS:n Bjunioreita.
Akatemian ”rehtorina” aloittaa Vesa Tauriainen, jonka palkka tulee käytännössä Lapin urheiluopiston valmennuskeskukselta ja RoPS:lta. Hän vastaa siitä, että valmennuksen linjaukset ja taso kulkevat järjestelmällisesti läpi ikäluokkien.
RoPS aloittaa yhteistyön Lapin urheiluopiston kanssa. Tavoitteena on tarjota nuorelle jalkapalloilijalle ”Suomen paras polku”, hyvät olosuhteet ja hyödyntää laajasti opistolta löytyvää asiantuntemusta.
Alun perin myös Rovaniemellä suurinta juniorijoukkoa pyörittävän FC Lynxin piti lähteä akatemiaan mukaan, mutta se vetäytyi.

Risto Pyykkö
© 2011 Lapin Kansa

Luettu 2565 kertaa

Tietoa meistä

Rovaniemen Palloseura on Lapin suurin urheiluseura sekä Pohjois-Suomen johtava jalkapalloseura. Edustusjoukkueemme pelaavat Kakkosta sekä miehissä että naisissa. Naisten kakkosjoukkue pelaa Naisten Kolmosessa. Toimintamme pohja on yli 1000 junioripelaajassamme, joille haluamme luoda turvallisen harrastusympäristön sekä tavoitteellisille pelaajille selkeän polun aina kansainvälisille kentille saakka.

Ota yhteyttä

Puheenjohtaja
Matti Poikajärvi
+358 405 388 325
matti.poikajarvi@rops.fi

Toiminnanjohtaja
Jari Näsman
jari.nasman@rops.fi
+358 505 990 309