ROPSKAUPPA.FI                              
keskiviikko, 06 elokuu 2008 13:58

RoPS:n pojat Ruotsin kaadossa

Kirjoittanut
Arvostele tätä artikkelia
(0 ääntä)
Kultaa ja Pronssia - Sininen ja Valkoinen Kultaa ja Pronssia - Sininen ja Valkoinen

RoPS Pojat 97 – joukkue osallistui elokuun alkupäivinä Luulajassa, Ruotsissa pelattuun kansainväliseen Luleåspelen jalkapalloturnaukseen. Joukkue on harjoitellut yhdessä reilun vuoden ja kyseinen turnaus oli pojille ensimmäinen suuri koitos jalkapalloilijana ja monelle myös urheilijana ylipäänsä. Käsittihän turnaus usean yön poissaolon kotoa.

Ensimmäisenä kautenaan joukkue pelasi Pohjois-Suomen piirisarjassa ja sijoittui silloin toiseksi.

Turnauksen valmistelut oli aloitettu jo lähes vuosi sitten, syksyllä 2007, kun joukkue mietti tulevan kauden toimintasuunnitelmaa, tavoitteita ja päämääriä. Palloliiton Lapin alueellisen piirisarjan lisäksi joukkueen valmennus, joukkueenjohto ja vanhemmat – lapsista puhumattakaan halusivat lajilta enemmän. Päätettiin yhdessä lähteä Luulajaan jalkapalloturnaukseen. Turnauksesta oli kuultu hyviä kokemuksia kaupungin naapuriseuralta. FC Lynxin vastaava ikäryhmä teki vastaavan reissun viime vuonna hyvällä menestyksellä.

Luulaja on inhimillisen matkan päässä kustannusten osalta mutta kuitenkin eksoottisesti ulkomailla asti! Turnausmatkaa varten tehtiin oma budjettinsa. 30 nuoren miehen vieminen ulkomaille vaati joukkueen vanhemmilta töitä varainhankinnan suhteen ja sitä toteutettiin usein eri keinoin. Mainostulojen lisäksi rahaa matkaa varten kerättiin mm. talkootöillä. Keväällä 2008 oltiin siinä pisteessä että budjetti saatiin pienen ylimääräisen ”lisäbudjetin” avulla kasaan. Itse joukkue - oikeammin kaksi joukkuetta - RoPS P97 Sininen ja Valkoinen valmistautui turnaukseen omalla, urheilijoille kuuluvalla tavalla: Harjoittelemalla huolellisesti, vailla paineita talousasioista, juuri niin kuin kymmenvuotiaiden kuuluukin!

 Koulumajoitusta ei voita mikään...

Tärkeään turnaukseen lähdettiin aikuiseen tyyliin edellisenä päivänä, jotta itse ottelujen koittaessa oltaisiin varmasti valmiita ja iskukykyisiä. Ruokahuollot, majoitukset, lepo ja urheiluhuollolliset asiat oltiin käyty huolellisesti ja tarkkaan läpi joukkueen sisällä, mm. joukkueen huoltajat olivat talvella osallistuneet seuran järjestämälle, urheiluhuoltoa koskevalle luennolle ja pojille oli suunniteltu lisäksi urheilullisia oheistoimintoja itse pelien lisäksi. Luulajassa pojat saivat majoittua paikalliseen kouluun yhteiseen luokkatilaan. Mukaan majoittui myös useita pelaajien vanhempia ja valmentajat Jorma Hartikainen ja Petteri Karila kaitsemaan poikia.

Itse turnauksessa RoPS:n Sininen ja valkoinen joukkue pelasivat molemmat omissa alkulohkossaan. Vastaan asettui kummassakin lohkossa vastustajia Ruotsista ja myös tuttuja joukkueita Sodankylästä ja Torniosta.

Pelit alkoivat molemmilla joukkueilla loistavasti: Valkoinen joukkue voitti kaikki 4 alkulohkon peliään ja voitti lohkonsa. Sininen joukkue puolestaan hävisi vain yhden ottelun ja sijoittui lohko kakkoseksi. Edessä oli siis joukkueen sisäinen välieräottelu. Pojat ovat harjoituksissa pelanneet usein toisiaan vastaan, joten peli oli odotetun tasainen. Valkoinen joukkue ehkä hallitsi pelillisesti mutta Sininen joukkue onnistui tekemään tarvittavat maalit ja voitti ottelun 2 – 1 ja eteni finaaliin jossa vastaan tuli Luulajan Gammellstad If. Valkoinen joukkue pääsi ansaitusti taistelemaan 3. sijasta yhdistelmäjoukkue Nyborg If/Pålänge If:iä vastaan. Molempien joukkueiden mitaliotteluista tuli urheilullisia trillereitä! Ruotsalaiset vastustajat olivat hyviä ja molempien joukkueiden ottelut päättyivät tasan ja molemmat RoPS:n joukkueet ottivat voitot rangaistuslaukauskilpailussa voittaen kultaa ja pronssia.

 Otteluiden välissä 'skoutattiin' tulevia vastustajia.

Tällaisen kokemuksen järjestäminen nuorille urheilijan aluille on lajissa kuin lajissa usean eri tekijän summa. Panostusta vaaditaan itse seuralta, joka luo puitteet harrastukselle. Oman panoksensa antaa myös toimiva joukkueenjohto, joka organisoi käytännön toiminnan juniorijoukkueelle. Laadukas valmennus, jota tässä joukkueessa hoitaa kaksi entistä sm-tason jalkapalloilijaa antaa pojille mahdollisuuden kokea tällaisia onnistumisia ja ja kehittyä edelleen vaikka minne asti. Korvaamatonta on etenkin vanhempien panostus lastensa eteen.

Turnausmatkalla vanhemmat saivat kokea suuria tunteita siinä missä itse pelaajatkin: Onnistumisia sekä joukkueena että yksilötasolla. Suunnatonta yhteenkuuluvuuden tunnetta ja yhteen kasvamista. Turnausmatka osoitti myös, mitä vanhempien omistautuminen lasten harrastukselle voi saada aikaan. Tällainen onnistuminen kaikilla osa-alueilla toimii hienona motivaattorina ja kantaa makeaa hedelmää pitkälle, niin ihmisenä kuin nuorena urheilijana. Suomen Palloliitto kertoo säännöissään, millaista se toivoo jalkapallon leikkimaailmaikäisen urheilijan harrastamisen olevan. Säännöt korostavat ystävyyttä, tasapuolisuutta, vastustajien kunnioitusta, rehellisyyttä ja iloa ja nautintoa, jota urheilu lapselle parhaimmillaan voi antaa. Juuri tällaisen ikimuistoisen kokemuksen lapset ja vanhemmat turnausmatkasta itselleen yhteisesti saivat.

RoPS Pojat 97
Pasi Gynther
tiedottaja

Luettu 1343 kertaa

Tietoa meistä

Rovaniemen Palloseura on Lapin suurin urheiluseura sekä Pohjois-Suomen johtava jalkapalloseura. Edustusjoukkueemme pelaavat Kakkosta sekä miehissä että naisissa. Naisten kakkosjoukkue pelaa Naisten Kolmosessa. Toimintamme pohja on yli 1000 junioripelaajassamme, joille haluamme luoda turvallisen harrastusympäristön sekä tavoitteellisille pelaajille selkeän polun aina kansainvälisille kentille saakka.

Ota yhteyttä

Puheenjohtaja
Matti Poikajärvi
+358 405 388 325
matti.poikajarvi@rops.fi

Toiminnanjohtaja
Jari Näsman
jari.nasman@rops.fi
+358 505 990 309