ROPSKAUPPA.FI                              
sunnuntai, 23 huhtikuu 2006 13:48

Valmentajan da Vinci -koodi

Kirjoittanut
Arvostele tätä artikkelia
(0 ääntä)

Mankasta jytisee disco-musiikki ja kymmenkunta nuorta miestä ja yksi vähän vanhempi herra panee jaloilla koreasti ja kovaa tahtia ja jalkapallo on mukana. Hetkinen?

3410723.jpg

Kyse ei ole kaupungin uudesta discosta, vaikka rytmiä ainakin pitäisi löytyä, vaan kyse on ruotsalaisen Conny Wingen jalkapalloharjoituksesta Rovaniemen Palloseuran A- ja B -junioreille Lapin urheiluopistolla. Winge on ruotsalaisen pääsarjajoukkue Örgryte IS:n kehityspäällikkö ja toiminut jalkapallovalmennuksessa toistakymmentä vuotta.

Winge piti viikonloppuna kahden päivän valmennusseminaarin lähinnä lappilaisille jalkapallovalmentajille. Seminaarin järjestivät yhteistyössä RoPS ja Lapin urheiluopisto. Wingen kutsun taustapiruna toimi RoPSin valmentaja Jukka Ikäläinen, joka tuli Rovaniemelle juuri Örgrytestä ja Wingen ”vinkeet” tuntee.

Reilut 10 vuotta sitten intohimoinen jalkapallovalmentaja Winge aloitti oman taistelunsa tuulimyllyjä vastaan.

Hän oli jo pitkään pohtinut, minkä takia jalkapallovalmennus, niin nuorilla kuin aikuisillakin, piti silloin ja pitää edelleen sisällään niin paljon kaikkea muuta kuin itse pallon kanssa harjoittelua.

- Jalkapalloilijoista pitää valmentaa jalkapalloilijoita, ei painonnostajia eikä kestävyysjuoksijoita. Tämän pitäisi olla mielestäni kaiken perusta, jonka tulisi näkyä myös harjoittelussa.

- Toki jalkapalloilijan pitää tehdä myös voimaharjoituksia ja juoksuharjoituksia, mutta varsinkin juoksuharjoittelussa pitää olla aina pallo mukana, Winge korostaa.

Luovuus kaiken pohja

Wingen valmennusajatuksessa luovuus on kaiken A ja O ja pelaajien pitää olla monipuolisia. Winge puhuu ”vaatimattomasti” Leonardo da Vincistä ja neroudesta.

- Da Vinci maalasi, oli kuvanveistäjä ja runoilija ja paljon muuta. Hän oli monipuolinen nero ja sellaisia jalkapalloilijoita minä haluan.

- Pelaajan henkilökohtainen taito on kaikista tärkeintä. Pelaajan työkalupakki tulee olla monipuolinen; pitää pystyä laukomaan molemmilla jaloilla, olla hyvä tekniikka ja pelikäsitys. Kaikki nämä kehittyvät vain harjoittelemalla pallon kanssa, ei punttisalilla.

- Onkin aivan käsittämätöntä, että muun muassa Ruotsissa ja Suomessa harjoitelllaan 2-3 kuukautta pelkästään fyysistä kuntoa ja lähes ilman palloa. Kun saman asian voisi tehdä paljon paremmin ja lajinomaisesti pallon kanssa, Winge jyrähtää.

Musiikki on olennaista Wingen harjoitteissa, koska rytmitaju on jalkapalloilijan paras kaveri.

- Miksi me ihailemme Brasilian jalkapalloa ja miksi sieltä tulee niin hyviä jalkapalloilijoita, Winge kysyy. Niinpä. Samban ja pallon kanssa brassien on helppo ”brassailla”.

Wingen puheet uskoo, kun näkee miehen vetävän RoPSin A- ja B-nuorille muutamia malliharjoituksia. Jo noin 15 minuutin musiikillisen palloleikittelyn jälkeen, alkaa nuorilla miehillä tulla hiki ja pallokaan ei pysy ihan kontrollissa. 44-vuotias Winge tekee poikien edessä itse samat harjoitukset vaivattomasti ja piiskaa samalla junnuja.

Kysymykseen kuka tai ketkä ovat Wingen valmennusfilosofian parhaimpia esimerkkejä, tulee ruotsalaisvalmentajan vastaus kuin Jari Litmasen syöttö parhaimmillaan; suoraan ja nopeasti jalkaan.

- Barcelonan Ronaldinho ja Arsenalin Thierry Henry. Kaikkien aikojen paras on Maradona, Winge toteaa ja lisää saman tien, että kyseiset herrat ovat toki täysin ainutlaatuisia ja Ruotsiin ja Suomeen tai ylipäätään heitä harvoin syntyy, mutta:

- Täydellisyyteen pitää pyrkiä. Vaikka sitä ei saavuta, mutta täysillä yrittäminen on joka asian juju.

Mielenkiinto herännyt

Wingen ajatukset eivät alkuun ottaneet tuulta purjeisiin edes omassa seurassa Örgrytessä eikä Ruotsissa yleensäkään. Musiikin tahdissa jalkapalloa harjoittava valmentaja herätti jopa naapurimaassa, tuossa kaiken sovinnaisuuden ja kaikkien kukkien maassa, yleistä hilpeyttä.

Mutta katso:

Kun Winge aikansa takoi päätään seinään ja valmennusmetodejaan omassa seurassa ja tuloksia alkoi näkyä, mieheen alettiin suhtautua vakavammin.

- Örgrytessä on noussut viimeisen kymmenen vuoden aikana eniten omia junioreitaan edustusjoukkueeseen kuin missään muussa ruotsalaisessa joukkueessa. Esimerkiksi viimeisen kuuden vuoden aikana 25 pelaajaa, Winge toteaa.

Luku on melkoinen, verrattiinpa sitä mihin tahansa Suomen pääsarja- ta Ykkösen joukkueeseen.

Tämä takia Wengen ajatukset ovatkin herättäneet kiinnostusta joka puolella jalkapallomaailmaa. Suomi ja Rovaniemi oli jo yhdeksäs maa, jossa Winge on vieraillut.

Wingen ”oppikirjojen” valmistumista on odotettu kieli pitkällä muun muassa hänen kotimaassa Ruotsissa ja myös Euroopan jalkapalloliitossa UEFA:ssa. Jotakin kertoo myös, se, että vasta Rovaniemen valmennusseminaarissa Winge antoi ensimmäistä kertaa luvan kuvata vetämiään harjoituksiaan.

”Loistavaa”

Entinen jalkapalloilija ja nykyisin Lynxin vuonna 1996-97 syntyneitä junioreita valmentava Jyrki Paukku katseli ex-jalkapalloilijan hehkuvilla silmillä ruotsalaisen Conny Wingen vetämiä harjoituksia.

- Olen nähnyt joskus aikoinaan hollantilaisen videon, jossa oli samantyylisiä harjoituksia, mutta musiikki on aivan uusi juttu. Rytmitaju on jalkapalloilijan tärkeimpiä taitoja ja musiikin avulla saa näköjään suorastaan loistavia taitoharjoituksia, Paukku sanoi.

Samaa mieltä oli RoPSin A-junnut aikoinaan Suomen mestariksi luotsannut ja jo pitkään Palloliiton juniorihommissa ollut Hannu Haverinen.

- Ihan uuttahan tämä ei ole, mutta mielenkiintoista kaikkineen. Wingen harjoittelu keskittyy siihen, että pallo kulkee maata pitkin ja sehän tärkeintä. Musiikki tuo tietenkin oman lisänsä jalkapalloilijan rytmitajun kehittämiseen, Haverinen myönsi.

- Olisipa silloin omalla uralla ollut tuollaisia harjoituksia, Jyrki Paukku huokaili.

Kukaan ei kiellä ketään kaukaa viisasta ja varsinkin junnuvalmentajaa Rovaniemeltä tai Lapista ottamaan Conny Wingen oppeja käyttöön vaikkapa tänä kesänä....

Jarno Lakkala
© 2006 Lapin Kansa

Luettu 1836 kertaa

Tietoa meistä

Rovaniemen Palloseura on Lapin suurin urheiluseura sekä Pohjois-Suomen johtava jalkapalloseura. Edustusjoukkueemme pelaavat Kakkosta sekä miehissä että naisissa. Naisten kakkosjoukkue pelaa Naisten Kolmosessa. Toimintamme pohja on yli 1000 junioripelaajassamme, joille haluamme luoda turvallisen harrastusympäristön sekä tavoitteellisille pelaajille selkeän polun aina kansainvälisille kentille saakka.

Ota yhteyttä

Puheenjohtaja
Matti Poikajärvi
+358 405 388 325
matti.poikajarvi@rops.fi

Toiminnanjohtaja
Jari Näsman
jari.nasman@rops.fi
+358 505 990 309