ROPSKAUPPA.FI                              
torstai, 18 elokuu 2005 03:00

Maalivahdit Jani Vianderin koulussa

Kirjoittanut
Arvostele tätä artikkelia
(0 ääntä)

Rovaniemen Palloseuran juniorimaalivahdit saivat keskiviikkona arvokasta oppia, kun RoPSin maalivahtikoulu kokoontui Keskuskentällä liigajoukkueen maalivahdin Jani Vianderin johdolla.

285336
Henry-Petteri King (oik.) ja 13 muuta RoPSin juniorimaalivahtia treenasivat keskiviikkona Jani Vianderin komennossa.
373981
C-tytöissä pelaavat Jonna Laine (vas.), Sari Simoska ja Tania Tahvanainen viihtyivät hyvin maalivahtikoulussa.
Maalivahtikoulu on osa keväällä käynnistynyttä liigajoukkueen ja juniorijaoston yhteistyötä. Kenttäpelaajat ovat aiemmin kesällä pitäneet kykytreenejä, ja nyt oli maalivahtien vuoro. Joukon koolle kutsunut Jouni Töyräs C-junioreiden taustavoimista sanoi, että osallistujia ei tarvinnut houkutella ylimääräisiin harjoituksiin.

- Valituille nämä ovat ekstraharjoitukset, mutta eipä ole kukaan valittanut. Pelaajat itse ovat olleet näistä erikoistreeneistä mielissään.

Myös harjoituksen vetäjä Jani Viander muisteli vastaavien tempausten tuoneen aikoinaan lisävirikkeitä omiin junnutreeneihin.

- Tämmöisiin harjoituksiin olisi kyllä tulijoita. Olin viikko sitten pitämässä samanlaista koulua synnyinseudulla Tuusulassa, ja siellä oli yli 80 osallistujaa.

”Oikea ote harjoitteluun”

Juniorimaalivahdeista kouluun oli kutsuttu yhdestä kolmeen valmentajien valitsemaa pelaajaa per ikäluokka. Töyrään mukaan liigapelaajien johdolla harjoittelu on sekä huipputason treeniä että henkisesti motivoivaa.

- Täältä löytyy se oikea ote harjoitteluun.

Joukkueesta riippuen juniorimaalivahdit tekevät omia erikoisharjoituksiaan kerran kaksi viikossa, ja se on Vianderin mielestä ehdoton minimi, mikäli aikoo kehittyä hyväksi torjujaksi.

- Kymmenen ikävuoden korvilla voi ryhtyä kokeilemaan maalivahtien omia juttuja, mutta silloinkin pitää käydä vielä kentällä pelaamassa. Varsinainen erikoistuminen kannattaa aloittaa 12-13 -vuoden ikäisenä

Vianderin mukaan hyvä maalivahti on taitava ja monipuolinen pelaaja, jolla pallo pysyy hallussa.

- Nykyään maalivahdit pelaavat paljon jaloilla, joten kenttäpeli pitää osata. Fyysisellä puolella korostuu nopeus, henkisellä puolella rauhallisuus ja keskittymiskyky. Pelissä voi kulua pitkiäkin aikoja ilman että omassa päädyssä tapahtuu mitään. Pitää olla hereillä koko ajan.

Treeneissä Viander keskittyy taitoon ja fysiikkaan.

- Keskittyminen ja kyky tehdä oikeita ratkaisuja onnistuvat, kun on harjoitellut oikein ja tarpeeksi.

Pelkästään yhteistreenien varaan ei Vianderin mukaan saa pelkästään kuitenkaan jäädä, jos mielii joskus pelata ylimmällä sarjatasolla.

- Jokaisen on itse tehtävä itsestään huippu. Sitä työmäärää ei kukaan tee pelaajan puolesta.

Yhteistyö on molempien etu

Maalivahtikoulussa olleet juniorit itse olivat tyytyväisiä päästessään treenaamaan liigavahdin kanssa.

D12-joukkueessa pelaava Marko Penttilä kehui Vianderin olevan maalivahtina huippuluokkaa ja sanoi itsekin pelaavansa mieluiten nimen omaan maalissa.

- Joukkueen harjoituksista meillä on yleensä puoli tuntia omia treenejä. Täällä on tosi hyvä harjoitella, Penttilä kehui.

D-tyttöjen Jonna Laine oli samaa mieltä.

- Täällä näkee paljon sellaista mitä ei muuten oppisi, sanoi Laine, joka viihtyy maalivahdin tontin lisäksi myös kenttäpelaajana.

Vianderin mielestä yhteistyö junioreiden kanssa hyödyttää myös liigajoukkuetta.

- Moni pelaaja saa siinä arvokasta valmentajakokemusta, josta voi myöhemmin olla myös hyötyä. Omista junioreista on myös löydyttävä liigapelaajia nyt ja tulevaisuudessa, sillä RoPSin budjetti on rajallinen. Tänä kesänä omaa poikia onkin ollut ringissä mukana, kuten Janne Turpeenniemi ja Joonas Kiistala.

- Lahjakkuuksia on tulossa, vielä kun saataisiin Rovaniemeltä aikoinaan lähteneitä pelaajia tänne takaisin.

Riku Lavia
© 2005 Lapin Kansa

Luettu 2125 kertaa

Tietoa meistä

Rovaniemen Palloseura on Lapin suurin urheiluseura sekä Pohjois-Suomen johtava jalkapalloseura. Edustusjoukkueemme pelaavat Kakkosta sekä miehissä että naisissa. Naisten kakkosjoukkue pelaa Naisten Kolmosessa. Toimintamme pohja on yli 1000 junioripelaajassamme, joille haluamme luoda turvallisen harrastusympäristön sekä tavoitteellisille pelaajille selkeän polun aina kansainvälisille kentille saakka.

Ota yhteyttä

Puheenjohtaja
Matti Poikajärvi
+358 405 388 325
matti.poikajarvi@rops.fi

Toiminnanjohtaja
Jari Näsman
jari.nasman@rops.fi
+358 505 990 309