ROPSKAUPPA.FI                              
maanantai, 11 syyskuu 2023 15:50

Muutos vie eteenpäin – Dmitri Fong kokee kehittyneensä maalivahtina Rovaniemellä

Arvostele tätä artikkelia
(4 ääntä)

Ympäristön muutos New Mexicon osavaltion suurimmasta kaupungista Albuquerquesta Rovaniemelle ja amerikkalaisesta yliopistosarjasta Naisten Kakkoseen Suomessa oli monella tapaa suuri. Siitä huolimatta, ja ehkä juuri siksi, kausi RoPS:n naisten edustusjoukkueessa on ollut amerikkalaismaalivahdin mielestä hieno kokemus.

Dmitri ”Dimi” Fongilla on monipuolinen urheilijatausta. 6-vuotiaana jalkapallon aloittanut Dimi pelasi pitkään hyvällä tasolla myös koripalloa. Lajit tukivat hyvin toisiaan ja erityisesti koripallon hyödyt tulivat ilmi, kun hän siirtyi kokonaan maalivahdin tontille.

- Täytyy osata reagoida tilanteisiin nopeasti ja pitää olla kanttia mennä koviinkin tilanteisiin täysillä. Ei ole varaa jäädä epäröimään, vaan täytyy luottaa omiin kykyihinsä, Fong kuvailee hyvän maalivahdin ominaisuuksia.

Fongin mielestä maalivahdin rooli on myös hyvin monipuolinen.

- Maalivahtina pelaaminen on paljon muutakin kuin torjunnat. Tehtäväni on koko ajan pyrkiä vaikuttamaan peliin niin, ettei pallo edes päätyisi minulle torjuttavaksi asti. Vei hieman aikaa, että pääsin sisälle nykyisen joukkueen pelisysteemiin, mutta kesän mittaan yhteinen sävel löytyi. Nyt jo luotan siihen, että osaan ohjata joukkueen peliä omalta paikaltani – välillä jopa suomen kielellä!

Fong näkee muutamia selkeitä pelitavallisia eroja amerikkalaisen yliopistojalkapallon ja Suomessa kokemansa välillä.

- Täällä pyritään selkeästi enemmän hyödyntämään monipuolisesti ihan jokaista kentällä olevaa pelaajaa, myös maalivahtia. Täällä olen ollut tiiviimmin osa joukkuepelaamista ja olen nauttinut siitä.


Unelma jalkapalloammattilaisuudesta

Ennen Suomeen ja Rovaniemelle tuloaan Dmitri Fong ehti jalkapallon pelaamisen ohella suorittaa myös kandidaatin tutkinnon biologian alalta. Tulevaisuudessa yksi suuntautumisvaihtoehto voisi olla lääketieteen puolelle, mutta toistaiseksi ajatukset ovat tiukasti jalkapallossa.

- Suomeen tulo on ollut silmiä avaava kokemus. Tulin uuteen maahan, kulttuuriin ja joukkueeseen, jossa olen ainoa ulkomaalaispelaaja. Piti sopeutua moniin uusiin asioihin. Kehittyminen kuitenkin vaatii uusia ärsykkeitä, paikallaan jämähtämällä ei pääse eteenpäin. Olen varma, että olen nyt valmiimpi urheilija ja pystyn myös tulevaisuudessa paremmin sopeutumaan uusiin tilanteisiin. Haaveilen pelaamisesta mahdollisimman korkealla ammattilaistasolla ja haluan saavuttaa oman maksimipotentiaalini urheilijana.

RoPS:n naisten joukkueessa Fong on 25-vuotiaana jo kokenut pelaaja. Joukkueeseen oli pienen tunnustelun jälkeen helppo liittyä mukaan.

- Joukkueessa on hyvä henki. Ei mitään ylimääräistä draamaa, vaan kaikki ovat toistensa tukena. Se näkyy positiivisella tavalla myös suorituksissa kentällä.

Maalivahdin paikka on jossain määrin aina yksinäinen tehtävä, joten erityisen tärkeää on, että joukkueesta löytyy myös veskarikollega.

- Me olemme Minjan (Ruoho) kanssa vähän sellainen oma pieni tiimi. On tärkeää saada vaihtaa ajatuksia ja harjoitella yhdessä, se on myös yksinkertaisesti hauskempaa, Fong kertoo.


Lajin kehitys ilahduttaa

Rovaniemellä arki on keskittynyt hyvin pitkälti jalkapallon ympärille. Viikkorytmi rakentuu joukkueharjoitusten, omatoimisen harjoittelun, ruoanlaiton ja pelien ympärille. Kesällä jonkin verran aikaa jäi myös naisten jalkapallon MM-kisojen seuraamiseen. Fong teki turnauksen aikana saman havainnon kuin moni muukin kisoja seurannut – naisten jalkapallo lajina kehittyy valtavaa vauhtia.

- Paljon on toki vielä asioita, joita lajin sisällä pitää parantaa. Mutta se ilahduttaa, että laji on koko ajan globaalimpi ja aletaan oikeasti huomata ja tunnustaa, että naisten pelaama jalkapallo on tasokasta ja mielenkiintoista. Edellinen sukupolvi on tehnyt uraauurtavaa työtä lajin eteenpäin viemisessä ja toivottavasti kehitys vain kiihtyy tästä eteenpäin.

Naisten Kakkosen kautta on runkosarjan osalta jäljellä vielä kolmen ottelun verran. Pian tulee siis pohdittavaksi, miten ura jatkuu tästä eteenpäin. Fong pyrkii kuitenkin elämään hetkessä.

- Olen ymmärtänyt, miten tärkeää on pitää keskittyminen nykyhetkessä. Jos ja kun haluan olla hyvä ja koko ajan parempi pelaaja, on tärkeintä miettiä mitä voin tehdä juuri tänään, huominen tulee aikanaan.

Luettu 316 kertaa

Tietoa meistä

Rovaniemen Palloseura on Lapin suurin urheiluseura sekä Pohjois-Suomen johtava jalkapalloseura. Edustusjoukkueemme pelaavat Kakkosta sekä miehissä että naisissa. Naisten kakkosjoukkue pelaa Naisten Kolmosessa. Toimintamme pohja on yli 1000 junioripelaajassamme, joille haluamme luoda turvallisen harrastusympäristön sekä tavoitteellisille pelaajille selkeän polun aina kansainvälisille kentille saakka.

Ota yhteyttä

Puheenjohtaja
Matti Poikajärvi
+358 405 388 325
matti.poikajarvi@rops.fi

Toiminnanjohtaja
Jari Näsman
jari.nasman@rops.fi
+358 505 990 309