ROPSKAUPPA.FI                              
perjantai, 02 touko 2014 11:57

Konkarivalmentaja löysi uuden kevään naisjoukkueessa

Kirjoittanut
Arvostele tätä artikkelia
(0 ääntä)
UUSI HAASTE. RoPSin naisten edustusjoukkueen uusi päävalmentaja Olavi Tammimies ei ole aikaisemmin valmentanut naisjoukkuetta. ”Jalkapallossa pätevät kuitenkin samat lainalaisuudet, olivat pelaajat kumpaa sukupuolta tahansa”, kokenut valmentaja toteaa. UUSI HAASTE. RoPSin naisten edustusjoukkueen uusi päävalmentaja Olavi Tammimies ei ole aikaisemmin valmentanut naisjoukkuetta. ”Jalkapallossa pätevät kuitenkin samat lainalaisuudet, olivat pelaajat kumpaa sukupuolta tahansa”, kokenut valmentaja toteaa. Kuva Venla Rautajoki

Jalkapalloharjoitukset pyörivät täydellä vauhdilla Ounashallissa. Treenejä johtaa tuttu hahmo, Olavi Tammimies. Pian neljäkymmentä vuotta valmentajan töitä tehneen miehen valmennustyyli on tuttu, mutta vaikutelma jotenkin pehmeämpi.

Kentällä kirmaa naisia ja tyttöjä. Johtuuko pehmeämpi tyyli siitä?
”Kyllä, olen huomannut, että naisille toimii vähemmän autoritäärinen valmennustapa kuin miehille”, Tammimies toteaa.

Tammimies on RoPSin naisten edustusjoukkueen uusi päävalmentaja. Hän on uudessa tilanteessa, koska ei ole ikinä aiemmin valmentanut naisjoukkuetta.
”Edelleenkään en ymmärrä naisten ajatuksenjuoksua”, RoPSin miesten edustusjoukkuetta Veikkausliigassakin valmentanut Tammimies virnistää.
”Jalkapallossa pätevät kuitenkin samat lainalaisuudet, olivat pelaajat sitten kumpaa sukupuolta tahansa.”

TAMMIMIES on löytänyt valmentajana uuden kevään naisten valmennuksesta.
”Enhän minä aiemmin juuri naisjalkapalloa noteerannut. Nyt olen huomannut, että he ovat kovia ja motivoituneita urheilijoita. Tämä projekti on nuorentanut minua henkisesti kymmenillä vuosilla.”

Ei ole sattumaa, että kokenut Tammimies on RoPSin naisten puikoissa. Rovaniemen Palloseura päätti satsata naisjalkapallon kehittämiseen, ja yksi osa sitä oli totiseen ja ammattimaiseen valmennukseen siirtyminen.
”Naisjalkapallolla ei ole ollut Rovaniemellä hyvä kaiku. Lähellä oli, ettei koko touhu hyytynyt RoPSin osalta vuosi sitten”, naisten joukkueen joukkueenjohtaja Kai Montonen kertoo.
”Kemissä on joukkue naisten liigassa ja B-tyttöjen SM-sarjassa. Totesimme, että Kemi imee meiltä kaikki pelaajat, jos emme tee jotakin radikaalia.”

RoPS teki ryhtiliikkeen.
”Ennen naisjalkapallo oli lähes sylkykuppi. Nyt seuran tuki on ihan eri luokkaa, ja nais- ja tyttöjalkapalloon panostetaan tosissaan”, Montonen kiittelee.

RoPS pyrkii huipulle naisjalkapallossa: viidessä vuodessa joukkue aiotaan nostaa naisten liigaan.
”Tämän kauden ainoa tavoite on nousta Kakkosesta Ykköseen”, joukkueen toinen valmentaja Janne Vainionpää huomauttaa.

JOUKKUEEN menestystavoitteiden taustalla vaikuttaa merkittävästi RoPSin ja FC Santa Claus junioreiden (entinen FC Lynx) hedelmällinen yhteistyö naisjalkapallossa.
”Meillä on kasassa kylän parhaat voimat niin pelaajiston, valmennuksen kuin joukkueen taustojenkin osalta. Ilman yhteistyötä Santan kanssa tämä ei olisi mahdollista”, joukkueenjohtaja Montonen kertoo.

Pelaajamateriaali on tasokas, lahjakkuuksia löytyy.
”Monella pelaajalla on nuorisomaajoukkuestatus. Uskon, että lähivuosina RoPSista nähdään pelaajia naisten maajoukkueessa”, Tammimies sanoo.

Joukkueessa on yhteensä 20 pelaajaa. RoPSilla on myös farmisopimus naisten liigaa pelaavan Merilappi Unitedin kanssa.

ROPSIN naisten kapteeni Liisa-Maija Rautio on erittäin tyytyväinen joukkueen uuteen komentoon. Hän sai uralleen uuden kipinän, kun joukkueen toiminnasta tuli ammattimaisempaa.
”Tämä on ihan erilaista. Treeneissä on tempoa, ja tytöt ovat innolla mukana”, aiemmin Oulun Luistinseurassa ja Oulu Nice Soccerissa pelannut Rautio kertoo.

Päävalmentaja Tammimies saa kapteenilta ylistävät kehut.
”Hän on paras valmentaja mikä minulla on ikinä ollut. Hänellä on vahva auktoriteetti, mutta ei pelottava. Me uskallamme epäonnistua, ja hänen pedagoginen osaamisensa ja kyky antaa rakentavaa palautetta ovat huippuluokkaa.”

Tammimies lupaa RoPSin naisten pelaavan ensi kaudella hyvää jalkapalloa.
”Puolustuspelimme on hyvin organisoitu. Korostan eteenpäin pelaamista ja pallonhallintaa hyökkäysalueella.” Kokeneena valmentajana Tammimies on korostanut fyysisen, kovan
pelin merkitystä joukkueelleen.
”Olen painottanut tytöille, että muuten ei saa olla bitch, mutta pitää olla bitch kentällä”, valmentaja alleviivaa.

RoPS naiset aloittaa sarjakautensa toukokuun alussa. Pohjanmaan reissulla tulevat vastaan 3.5. I-JBK ja 4.5. Kurikan Ryhti. Ensimmäinen kotiottelu on 7. kesäkuuta.

Olavi Tammimies
■ Rehtori, Saaren koulu
■ s. 1950
■ Valmentajakoulutus: JVK (pätevyys valmentaa mm. Veikkausliigassa)
■ Valmennusura: Aloitti jo 1978–79 Rovaniemen Reippaassa 2. divisioonassa.
Sittemmin muun muassa Isokylän Pallo-Pojat (Kemijärvi), Rovaniemen Lappi 2. ja 3. div., Visan Pallo (Kemi) 2. div., Kemin Pallotoverit-85 1. div., RoPS Veikkausliiga ja Ykkönen, FC Santa Claus Kakkonen.

Markku Saukko
© 2014 Uusi Rovaniemi

 

Luettu 1845 kertaa

Tietoa meistä

Rovaniemen Palloseura on Lapin suurin urheiluseura sekä Pohjois-Suomen johtava jalkapalloseura. Edustusjoukkueemme pelaavat Kakkosta sekä miehissä että naisissa. Naisten kakkosjoukkue pelaa Naisten Kolmosessa. Toimintamme pohja on yli 1000 junioripelaajassamme, joille haluamme luoda turvallisen harrastusympäristön sekä tavoitteellisille pelaajille selkeän polun aina kansainvälisille kentille saakka.

Ota yhteyttä

Puheenjohtaja
Matti Poikajärvi
+358 405 388 325
matti.poikajarvi@rops.fi

Toiminnanjohtaja
Jari Näsman
jari.nasman@rops.fi
+358 505 990 309