ROPSKAUPPA.FI                              
lauantai, 22 touko 2021 15:13

Jopa kaksitoistatuntisia päiviä. Vilma Poutiainen huolii RoPS:n pelaajat treeneihin ja pelikentille.

Kirjoittanut
Arvostele tätä artikkelia
(9 ääntä)

Yksi jalkapalloilijan läheisimpiä työkavereita on joukkueen fysioterapeutti. Rovaniemen Palloseurassa Jari Alamäen ja Tuomas Könösen rinnalla pelaajien hyvinvoinnista huolehtii Vilma Poutiainen.

Jokaisen jalkapallojoukkueen tärkeimpiä taustahenkilöitä ovat fysioterapeutit. Lajissa, jossa varsinkin alaraajoihin tulee toistuvasti iskuja ja kuormitustasot ovat korkealla, pelaajien fysiikka on koetuksella.

Vilma Poutiainen on itsekin entinen jalkapalloilija, joten hän tuntee futareiden vammat omakohtaisesti.

Poutiainen aloitti jalkapalloilemisen Visan Pallossa, voitti Merilappi Unitedissa B-tyttöjen SM-hopeaa sekä pelasi myöhemmin MeLun paidassa myös Naisten Liigaa.

Lopulta jalkapalloura sai jäädä opintojen sekä loukkaantumisten vuoksi.

Itse laji ei kuitenkaan jäänyt. Poutainen kulkee nyt toista kautta RoPS:n miesten edustuksen mukana fysioterapeutin ja huoltajan kaksoisroolissa.

- Aivan alun perin tulin RoPS:aan, kun koulussa oli meneillään viimeinen harjoittelujakso, Lapin AMK:sta fysioterapeutiksi valmistunut Poutiainen kertoo.

- Kuljin aluksi Tuomas Könösen matkassa harjoittelijana ja sille tielle jäin.

Jalkapallojoukkueessa fysioterapeutin ei kannata työtuntejaan laskea.

Pelaajien kuntoutuksen lisäksi ”fyssarit” huolehtivat mm. pelaajien aktivoinneista, teippauksista, palautumisesta ja hieronnasta – sekä ovat ensimmäisenä paikalla, jos pelissä tai harjoituksissa tulee kolhua.

Ottelupäivinä työpäivät ovat helposti yli kaksitoistatuntisia. Edustusjoukkueen lisäksi osansa vaatii myös akatemiajoukkue RFA.

Rovaniemen Palloseuran fysiikkaosastoon kuuluvat Poutiaisen ja Könösen lisäksi fysiikkavalmentaja Jari Alamäki.

Alamäen rooliin kuuluu selkeästi pelaajien voima- ja nopeusharjoittelu. Muut tehtävät jakautuvat Könösen ja Poutiaisen välillä.

- Jaamme työt aikalailla tasan, mutta Tuomaksen vastuulla on enemmän pelaajien kuormitusten seuranta ja minulla hieronnat, Poutiainen sanoo.

Poutiainen kiittelee Alamäeltä ja Könöseltä saamaansa tukea. Fysioterapeutin työ opitaan pitkälti käytännön kautta.

- Koulussa urheilupuoli on vain pieni osa kaikkia opintoja. Esimerkiksi kuntoutusprosessit eivät ole käytännössä samanlaisia kuin vain kirjoista luettuna, Poutiainen kuvailee.

- Koko ajan tulee todella paljon uutta. Omalta osalta on aivan huippua, että Jari ja Tuomas ovat mukana. Heiltä saa todella paljon tietoa, aina voi kysyä, eikä minkään asian kanssa jää yksin.

Rovaniemen Palloseura ja Vilma Poutiainen ovat seuraavan kerran kehissä jo tänään lauantaina vierasottelussa Musan Salamaa vastaan. Peli Porin Stadionilla alkaa kello 17.00. Pelin näyttävät suorana Ruutu Urheilu sekä Rovaniemellä Hattrick Sports Bar.

Luettu 1650 kertaa

Tietoa meistä

Rovaniemen Palloseura on Lapin suurin urheiluseura sekä Pohjois-Suomen johtava jalkapalloseura. Edustusjoukkueemme pelaavat Kakkosta sekä miehissä että naisissa. Naisten kakkosjoukkue pelaa Naisten Kolmosessa. Toimintamme pohja on yli 1000 junioripelaajassamme, joille haluamme luoda turvallisen harrastusympäristön sekä tavoitteellisille pelaajille selkeän polun aina kansainvälisille kentille saakka.

Ota yhteyttä

Puheenjohtaja
Matti Poikajärvi
+358 405 388 325
matti.poikajarvi@rops.fi

Toiminnanjohtaja
Jari Näsman
jari.nasman@rops.fi
+358 505 990 309